De heren van de tijd- Eva Garcia Saenz de Urturi


Recensie


Titel: De heren van de tijd
Auteur: Eva Garcia Saenz de Urturi
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: mei 2020

Allereerst dank aan A.W. Bruna Uitgevers, voor dit mooie boek!


Birdys boeken


Beste lezers,

Het sluitstuk van de serie van de witte stad werd gebracht door de pakketjesman. Wat een mooie cover. Zo mooi en passend bij de eerdere 2 delen. Alleen 1 probleem, wat doe je met de wetenschap dat dit echt het laatste deel is, en je hierna dus geen Unai en Alba meer zal lezen? Traag lezen? Zodat het niet snel uit zal zijn? Hmm, laten we maar snel verder kijken!

De auteur

Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria, waar de witte stad-trilogie zich afspeelt, en woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en het werd online een grote bestseller. De trilogie van de witte stad is in alle vormen en via alle platforms een fenomenale bestseller geworden en inmiddels verfilmd op Netflix.

Over de inhoud

Vitoria, 2019. De roman De heren van de tijd, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een daverend succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz. Wie is deze auteur? Voordat ze deze persoon kunnen ontmoeten, is er een noodlottig sterfgeval in een andere zaal. Unai snelt er naar toe en heeft al snel door waaraan de persoon is gestorven.  

Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was. Hij is diep teleurgesteld, maar dan sterft haar vader plotseling. En Diago gaat op onderzoek uit.

In dit 3e deel krijgt profiler Unai López de Ayala te maken met een zeer complexe zaak. Een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei bijzonder opmerkelijke zaken die ook zijn familie zal raken. 

De elementen

De cover past zeer mooi in de kraken-serie. Het is donker en duister. Het geeft een mysterieuze sfeer. Eva Garcia neemt ons direct mee, naar het nu: Unai, Alba, dochtertje Deba en grootvader maken zich klaar voor de presentatie van het boek van dit moment: De heren van de tijd. Komen ze nu eindelijk te weten wie de auteur van het boek is? Hij houdt zich al een hele tijd schuil en het boek is inmiddels een dikke mustread.

Betoverd door de mooie schrijfstijl & fijne details

De auteur benevelt je direct met haar fijne en zeer mooie schrijfstijl. Ook complimenten voor de vertaling van dit boek. In de vertelperspectief van de ik-persoon lezen we opnieuw over Unai. We zijn nu 2 jaar verder. Hij is ook eens soort alwetende verteller. aan het begin van elke hoofdstuk laat hij soms iets los, een soort kruimelstukjes, waar je later dan meer van leest.  

Unai & Alba zorgen alweer 2 jaar voor hun dochtertje Deba. Ook grootvader en collega Esti en meer bekenden uit de eerdere boeken komen weer voor. De personages worden goed beschreven, net als de omgeving en de familiebanden. Er is veel liefde en respect voor elkaar. Dat is op veel momenten bijna voelbaar. 

De mysterieuze misdaden lopen bijna synchroom 

Dit deel 3 krijgt een nieuwe dimensie toegevoegd. Ging het eerder om gelijke broers, zoals Tazio en Ignacio, nu lijkt het een 3d verhaal te worden. Unai vertelt over de gebeurtenissen in 2019, en Diago vertelt in de ik-stijl zijn verhaal in 1192. Dit is werkelijk briljant gevonden.

De misdaad die vrij snel gepleegd wordt en waar het team van Unai het erg druk mee heeft, toont wat gelijkenissen met een sterfgeval uit het boek. Hoe is dit mogelijk? Unai, Alba en het verdere politieteam staan voor een groot raadsel. 

Heerlijke Spaanse sfeer

Dit sluitstuk van de witte-stad-trilogie bevat meerdere verhaallijnen. Dit is 
ondanks de vele Spaanse streken, namen, straatnamen en gebouwen zeker goed te volgen. Als je als lezer eenmaal onder gedompeld ben in het "Spaanse" zit je er helemaal in. Dit komt ook door de fijne hoofdstuk-aanduiding, waar het in menig thriller nog wel eens mis gaat.
De plot zit ingenieus in elkaar. Alles komt goed samen, na de nodige twisten die genomen moeten worden, de "profiling" van Unai en zoektochten naar daders en mogelijke psychopaten. De fascinatie van de auteur voor dit laatste is duidelijk aanwezig. 

Conclusie: briljant gedaan. We want more, por favor!  

De heren van de tijd als sluitstuk is majestueus gedaan. A true masterpeace. Een thriller die zo stevig staat als een kathedraal: onverwoestbaar, donker en duister. Met grote mysteries en geheimen. En van een auteur waar we zeker nog meer van gaan horen. Chapeau!

Waardering   5 sterren!

Absoluut genoten, wat een plot. Oef. Dit vraagt gewoon om meer!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's BoekenReacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie