Lisa Jewell- De mensen boven ons


Recensie

                               
Titel: Lisa Jewell 
Auteur: De mensen boven ons
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Domestic Crime/ Spanning
Uitgave: 26 April 2020

Allereerst dank aan uitgeverij A.W. Bruna, voor dit mooie boek!
Birdy's Boeken

Beste lezers,


Bij het horen van de naam Lisa Jewell denk ik aan romans, chicklits en feelgood. Maar ze is een nieuwe weg ingeslagen, en daar kwam "Ik volg je". Wat een heerlijke spanning. En echte Domestic Crime a la B.A. Paris. Nu is daar: de mensen boven ons. Wat een heerlijk boek om te lezen. Geen zware thriller, maar zeker met suspense en mysterieuze zaken. Kijk je mee?

De auteur

Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman, Ralph’s Party, n.a.v. een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Sindsdien heeft ze 16 boeken geschreven. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd – van chicklit naar steeds donkerder romans naar psychologische thrillers. Met haar laatste thriller belandde ze in Engeland op #1 in de bestsellerlijst en in Amerika in de top tien. 

Jewell is een van de meest populaire auteurs die vandaag in het Verenigd Koninkrijk schrijft.  

De korte inhoud 

Toen:
In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Gevoed en verzorgd, wacht ze vrolijk tot iemand haar oppakt.
In de keuken liggen, naast een haastig gekrabbeld briefje, drie lichamen. Ze zijn al enkele dagen dood.
Wie heeft er in de tussentijd voor de baby gezorgd? En waar is diegene gebleven?

Nu:
Libby wordt gebeld door de notaris, er is een brief. Bij het horen wat ze precies heeft geërfd is de schrik groot. Wat moet ze met zo een groot huis? 

De elementen zijn zeer mysterieus

De cover pakt je direct. Opnieuw heeft het iets met een huis, nu de binnenkant. een grote trap siert het kaft in mooi groen. De titel is groot weergegeven. En echte eyecatcher. 

De mensen boven ons, draait om 3 karakters. Het begint bij Hoofdkarakter Libby, zij is 25 jaar en erft nu een groot huis. Het staat al jaren leeg en het heeft een mysterieus verhaal te verbergen. Jaren geleden vond men 3 dode lichamen en een baby. De baby ging naar een pleeggezin. Daarna werd het stil. 
Libby werkt bij een bedrijf dat keukens verkoopt, met groot aanzien. Ze is blij met haar functie. De erfenis verrast haar enorm en samen met haar collega neemt ze een kijkje. Van Libby schakelen we over naar Henry, hij is de alwetende verteller, zo blijkt. In de ik-stijl vertelt hij over een voorval eind jaren '80.  Dan komt Lucy erbij, zij zit in het buitenland met haar 2 kids, en heeft het momenteel niet makkelijk. Ze neemt een groot besluit: ze vertrekken naar Engeland. Wat hebben deze karakters met elkaar? het mysterie kan beginnen?  

De personages zijn interessant en ook verschillend

Lisa Jewell pakte mening lezer al in, met de vorige Ik volg je. Een echte Domestic Crime of zoals sommigen het noemen: Domestic Noir: Sinds B.A. Paris een nieuw soort genre voor een thriller, met veel suspense en mysterieuze zaken. Wat zich veelal binnenshuis afspeelt. Zo ook hier. Door haar ervaring met romans en chicklist, neemt Jewell je gelijk mee het verhaal in, naar Libby en haar erfenis. De personages worden zeer goed neergezet. Als lezer zie je het gebeuren, Libby staat voor het huis en denkt, wat moet ik hiermee? Het is flink verwaarloosd en in verval. Vroeger stonden hier de mooiste meubels is haar vertelt. Het enige waar ze aan kan denken is: verkopen, er snel weer vanaf zijn. Maar dan gebeurt er iets bijzonders en de nieuwsgierigheid wint. Tevens loopt de spanning flink op. 

Die spanning gaat langzaam onderhuids zitten, want heden en verleden lopen door elkaar en door het drama van ooit ga je als lezer meedenken aan "wie", "hoe" en "waarom". Loopt Libby misschien gevaar, gezien het verleden? Het enige antwoord is, flink doorlezen! 

Conclusie

Lisa Jewell zal menig lezer opnieuw inpakken met haar schrijfstijl en power voor suspense. In begin is er nog weinig aan de hand, maar dan wordt het mysterie alleen maar groter. Waar zijn de puzzel stukjes die nodig zijn? Jewell geeft niet zomaar informatie weg en dat is gewoon heerlijk lezen. Het is passen en meten hoe het raadsel in elkaar steekt, en dat geeft mooie en intense uren van leesplezier!
Lisa Jewell pakt de lezer opnieuw in met haar schrijfstijl en power voor suspense.

Waardering  4,5 sterren! 

Wat een klapper van een boek. De suspense is zo mooi aanwezig. eerst dacht ik: Lisa Jewell is toch van de chicklits? En ja, dat klopt. Maar deze nieuwe richting die ze heeft gekozen ligt haar ook zeker goed. Deze psychologische Domestic Noir zal veel lezers aanspreken en is een dikke aanrader! 

Voor de liefhebbers van B.A. Paris ( bekend van: Achter gesloten deuren) en Shari Lapena ( bekend van Een vreemde in huis en dat stel van hiernaast.)

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie