Sandra J. Paul - Azerty

Recensie


Titel: Azerty
Auteur: Sandra J. Paul
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Thriller/ Spanning
Uitgave: November 2019

* Blogtour * Blogtour * Blogtour * Blogtour * Blogtour * 

Als het verhaal eenmaal in de "flow" is belandt, wil je alleen maar verder lezen en komt het een en ander in een ware versnelling terecht.


Birdy's Boeken


Beste lezers,

Als iemand mooi kan schrijven, dan is het wel Sandra J. Paul. Oef! Dit is een heerlijk boek, voor op de bank onder een kleedje kopje thee..en zeeën van tijd. Soms iets wat langdradig van aard. Kijk snel mee!  

De auteur

Auteur van de Eilanden-serie en de thrillers Azerty en Moordspel. Ze schrijft en publiceer ook onder de naam Joanne Carlton (Hart-Slag) Sandra is een Nederlandstalig auteur, geboren en getogen in België, ondernemer en creatieve bezige bij. Schrijven is haar grote passie. Ze schrijft in zeer uiteenlopende genres en voor verschillende leeftijden, telkens met een paranormaal tintje als rode draad in haar werk.

Meer info vind je op www.sjpaul.be www.facebook.com/authorsjpaul

De inhoud 

De achtjarige Marijn wordt ontvoerd als zijn oudere broer Kris even niet goed oplet. Na 2 weken van gevangenschap kan de jongen ontsnappen aan de psychiatrische patiënte die hem gegijzeld hield. De traumatische gebeurtenis zorgt voor een onherstelbare breuk tussen de broers. Kris voelt zich schuldig en Marijn verandert in een zeer introverte jongen. Meer dan twintig jaar later leidt boekhouder Marijn een teruggetrokken bestaan. Auteur Kris schreef een bestseller, maar lijdt sindsdien aan writer’s block. 

Als een oudoom overlijdt erven de broers een kasteel en een flink vermogen.  Dit zou een mooie kans zijn om hun verstoorde relatie te herstellen. Samen met Marijns vriendin Louise besluiten zij in het kasteel te gaan wonen, waar de driehoeksverhouding onmiddellijk voor de nodige spanningen zorgt. Totdat Kris een oude typemachine ontdekt en de situatie daarna ontzettend uit de hand loopt. 

Een groot familiedrama & mooie personages zijn mooie elementen 

Azerty is de remake, en tevens de extended version, van het debuut van de auteur, eerder uitgegeven onder de naam Querty. Het boek bestaat uit meerdere delen, maar kan je in 2 stukken verdelen. Allereerst zijn we in 1995 en lezen we over de 8-jarige Marijn, die op een dag wordt meegenomen door een dame die Rina heet. Ze is flink in de war en denkt dat hij haar zoontje is en houdt hem wel 2 weken gevangen. De schrijfstijl is gemoedelijk, duidelijk maar ook zeer uitvoerig. Sommige zaken worden meerdere keren benoemd. Het verhaal leest fijn, maar is ook erg langdradig. 

In het volgende gedeelte zijn we in 2019, dat is 24 jaar verder. Het verhaal kabbelt nog steeds en vertelt over de broers die na het overlijden van oom Oscar opeens een heel royaal bestaan krijgen aangeboden. Er is ook hoop op een betere onderlinge relatie tussen deze broers, want het is al jaren een soort kat- en hondrelatie. Dit wordt goed duidelijk. Kris was ooit een succesvol auteur, zijn carrière dreef wat af en is zoekende naar werk. Marijn ontwikkelde zich tot een zeer introverte boekhouder, met angsten en het liefst zo weinig mogelijk veranderingen in zijn leven. Louise houdt het al lang met hem uit, maar is een echte naarling. Ze doet zeker geen duit in het zakje om mee te werken aan meer vrede en harmonie.

De thrillerfans moeten voor het echte thrillergehalte enig geduld hebben. Tot twee derde van het boek is de spanning niet echt aanwezig. Personages en situaties worden royaal en uitvoerig uitgewerkt. Dan is daar de typemachine en Kris en Sandra J. Paul met haar mystieke momentjes. Er komt dan echt gas op de ketel, dat uitmondt in een zeer spannend einde. Met zeer geheime achterdeurtjes.     

Conclusie

Azerty is een bijzonder verhaal over 2 broers wat even op stoom moet komen. Sandra J. Paul kan zeker mooie verhalen vertellen, al is deze echt een "extended version"en kan wat compacter worden vertelt. Als het verhaal eenmaal in de "flow" is belandt, wil je alleen maar verder lezen en komt het een en ander in een ware versnelling terecht. 

Waardering  3,5 sterren

Azerty krijgt een dikke 7 als cijfer. De leesvreugde varieert van 2,5 tot 3,5 sterren, en neemt toe naarmate het verhaal meer kracht krijgt. En neemt af bij de zeer lang gerekte stukken. Originaliteit: 4 sterren. Plot 4 sterren. 

Azerty neemt je mee naar de wereld van twee broers, een nare schoonzus en soms zeer spookachtig momenten. Het is een heerlijk verhaal!

Hartelijke boeken-groetjes,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 
12 december 2019
  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie