Margareth Hillebrandt- Dames op de Herengracht


Recensie

Titel: Dames op de Herengracht
Auteur: Margareth Hillebrandt
Uitgeverij: Letterrijn
Genre: Roman
Uitgave: November 2019


Allereerst bedankt Uitgeverij Letterrijn, voor dit mooie boek.Birdy's BoekenBeste lezers,

Wie wil dat nu niet, een mooi pand op de Herengracht met vriendinnen gaan bewonen. En de afspraak is: Verticaal erin en pas horizontaal eruit! Maar dan komt er een ongenode gast. Het is meneer Alzheimer. Dan verloopt niet alles meer zoals gepland. Kijk snel mee!

De auteur

Margareth Hillebrandt groeide op in Leiden. Haar inspiratie voor de roman Dames op de Herengracht verkreeg ze door haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg, waar ze werkte als projectmedewerker voor een aantal grote innovatieve projecten.

Van Margareth verschenen eerder onder andere de thriller Jeugdzonde en de roman Obsessie.

Het verhaal

Al veertig jaar zijn Dorine, Lily en Julia al vriendinnen. Nu ze in de zeventig zijn aangekomen weten ze het zeker...en wordt het idee om gezamenlijk een woning in het centrum van Leiden te gaan bewonen concreet. Ze gaan daar met zijn drieën wonen. Een verpleeg- of verzorgingshuis daar krijgen ze het drietal niet in. Een ding was zeker: ze gaan daar verticaal in en komen er horizontaal weer uit. Het zijn de dames van de Herengracht. 

Het feest had overigens ook op alle andere omwonende een enorme indruk gemaakt, zo bleek later. Plotseling waren wij, De dames van de Herengracht, zoals we voortaan zouden worden genoemd, razend populair. 

De pret, het verdriet en de vergeetachtigheid zijn bijzondere elementen

Op het eerste oog ziet de cover er vrolijk uit. Een blauwe lucht boven het water. een rij huizen en een grote groene boom. De boom oogt als een gezicht, langzaam vliegen er flarden met blaadjes omhoog. Alles ebt langzaam weg. Een mooie weergave van het thema dementie.  

In dames op de Herengracht vertelt Dorine over hun tijd in het grote grachtenpand. De dames maakten 40 jaar geleden kennis met elkaar in Griekenland. Het was direct heel gezellig en vertrouwd. Nu ze in de zeventig zijn, hebben ze een gezamenlijk plan: met elkaar in 1 huis wonen. 

Het verhaal leest vloeiend en prettig. Vanuit de vertelperspectief van de ik-persoon Dorine. Zij is een beetje de regeltante van het drietal. Na de verbouwing is er een extra appartement beschikbaar. Dolf wordt geselecteerd om zijn gezellige en flamboyante voorkomen. Ook voor hem ligt er een 2e hoofdrol klaar. Dat wordt genieten zou je zeggen, maar iedere hebben ook hun eigen verleden en hun verdriet. Daarnaast wordt Julia wel erg vergeetachtig en blijkt dat zij dementie heeft. 

Met name Dorine wordt geplaagd door schuldgevoel. Zij kan zich nu van een andere kant laten zien en helpt Julia waar ze kan.  

De tijd had ons allen ingehaald. Tijd speelde nu een veel belangrijker rol. Niemand kan immers voors[pellen hoe snel het dementieproces bij Julia zou verlopen.    

Conclusie

Dames op de Herengracht is een mooie roman over 3 oudere dames met maar 1 doel: met elkaar oud worden in 1 huis. "Verticaal erin en horizontaal er uit". Dit komt helaas niet helemaal uit, want er komen 2 heren bij: Dolf en Alzheimer. De laatste is een zeer ongenode gast en gooit flink wat roet in het eten.   

Margareth Hillebrand heeft het verhaal zeer mooi uiteengezet. Haar ervaring in de ouderenzorg komt dan goed van pas. Al snel leef je als lezer mee met Dorine en de 2 andere dames. Het 2e gedeelte vanuit Dolf is een verrassing, gezien de titel. 

Persoonlijk had ik het gehele verhaal graag vanuit Dorine willen meemaken. Ik bemerkte namelijk dat ik in het stuk van Dolf, dacht dat het Dorine was die dat vertelde. Het gaf verwarring. 

Dames op de Herengracht gaat over verlies en loyale vriendschap. Het is uit het leven gegrepen.   

Waardering  4 sterren.

Mooi en bijzonder verhaal. Ook het einde. Zoals het werkelijke leven ook is!Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

*Dit is een recensie boek
** Dit heeft geen invloed op mijn persoonlijke mening over het boek.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie