Esther Boek- Het leven dat ik kende


Recensie

#blogtour #blogtour #blogtour

Titel: Het leven dat ik kende
Auteur: Esther Boek
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Roman/ Literatuur
Uitgave: November 2019

Esther Boek


Beste lezers,

Het is altijd weer een grote eer om mee te mogen doen met een blogtour van Hamley Books. De voorbereidingen zijn het leukst. Er wordt een mooie poster gemaakt, met alle bloggers erop, die allemaal gedurende een tijd hetzelfde boek lezen. Het voelt als een soort leesclub, want je leest niet alleen. Maar het is het toch niet, maar geeft toch verbondenheid. En dat is heel mooi. 

Of Roelf de hoofdpersoon van dit boek aan het einde van de vele tragische gebeurtenissen nog verbondenheid voelt, is nog maar de vraag. Hoeveel leed kan een mens verdragen? En hoe houdt je dan je rug recht? Esther Boek is 1 van die schrijf-kanjers, die dit prachtig kan vertellen, dus kijk snel mee!  

De auteur Esther Boek

Geboren in het Brabantse Uden groeide Esther Boek (1967),verder op in Volkel. Als kind was zij al gek op lezen en schreef gedichten over alles wat haar bezig hield. In 2003 verhuisde zij naar de Betuwe waar ze met haar gezin een prettig leven leefde. Tot de aangifte van verkrachting tegen een van mijn kinderen kwam. Een gebeurtenis die de latere basis zou worden van mijn debuut: Geen kind meer, een psychologische thriller die op 31 maart 2017 bij De Crime Compagnie is verschenen.
Het leven dat ik kende is een aangrijpende roman gebaseerd op waargebeurde feiten.
Het levensverhaal van Roelf

Het leven dat ik kende, gaat over het leven van Roelf. Hij had het vroeger niet makkelijk thuis, bij zijn ouders. Met zijn zus had hij geen binding en nadat zij uit huis ging, ging ook zijn moeder weg. Zijn ouders gingen uit elkaar, op zoek naar geluk elders. Of dat gelukt is, is nog maar de vraag. Dan ontmoet hij Ellen en hij kan zijn geluk niet op. Ze maken samen grote plannen, voor een huis en misschien een kindje. Dan gebeurt er een groot drama en zijn wereld staat totaal op zijn kop. Nadat Roelf alles waar hij van hield is verloren, lijkt het leven hem weer toe te lachen wanneer hij het geluk opnieuw vindt met Sophie. Maar dat is nog niet alles.
The road ahead is empty
It's paved with miles of the unknown
Whatever seems to be your destination
Take life the way it comes, take life the way it is
De elementen zitten vol emotie, vertrouwen en liefde

De cover is zeer fraai vormgegeven. Er komt een zekere kracht vanaf. Het is flink donker, er is rook en er is vuur. Een blauwe vlinder probeert redding te zoeken. De titel geeft een dramatisch verhaal weer. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten, wat er direct al een zeker gewicht aan hangt.

Het boek is een soort omnibus en bestaat uit 3 delen: Roelf in het begin, Roelf met Ellen en dan Roelf met Sophie. Gezien op de flaptekst direct over Sophie wordt verteld, maakt men een flinke stap naar deel 3. Wat een indruk geeft dat al iets belangrijks wordt weggegeven..en het verhaal moet nog beginnen. Wat direct opvalt is de muziektekst van City to City. Het is zo prachtig en ook kenmerkend voor dit ongewone trieste verhaal.

Hoofdkarakter Roelf Wijdeven heeft nogal een rugzakje te dragen. Op school liep het niet zo lekker, vaak was hij een echte herrieschopper. Thuis was de sfeer om te snijden en tenslotte had hij ook niet veel aan zijn zus Inge, die 2 jaar jonger is. Als eerst Inge het huis verlaat en daarna zijn moeder, versnippert het gezin. Roelf gaat dan op zichzelf wonen en in café Ome Ko ontmoet hij de mooie Ellen. Die mooie ogen van haar pakken hem in. 

Esther Boek heeft het talent om alles zo levensecht te beschrijven, dat het als een ware film aan je voorbij komt. De schrijfstijl is prettig, het Roef-verhaal zit boordevol emotie. De hoofdstukken zijn kort gehouden, personages zijn goed beschreven, de details zijn soms wat langgerekt. Maar dat neemt niet weg, dat je gelijk wordt meegenomen in het turbulente leven van Roelf. Met zijn ups en downs, het verdriet en groot gemis. 
De boodschap is met name hoe je omgaat met dingen is belangrijker dan wat je allemaal overkomt.  
Conclusie

Het leven dat ik kende is opnieuw een prachtig verhaal geschreven door Esther Boek, boordevol emotie en liefde ondanks alles. Het leven wat ik kende heeft veel qua inhoud en onderwerpen. Liefde en verdriet, rouw en gemis, tegenslag en totale ontreddering.. het zit er allemaal in. En aan het eind vooral -ongeloof-. Gezien het in gedeeltes is opgebouwd is het prima te behappen. Wat het einde is bijzonder, als ook het epiloog. Het verhaal zal velen aangrijpen en zeker nog lang blijven hangen.      

Het leven dat ik kende is opnieuw een prachtig verhaal geschreven door Esther Boek, boordevol emotie en liefde ondanks alles.   

Waardering  5 sterren

Wat Roelf niet allemaal meemaakt is ongelofelijk. Hij is soms te toegeeflijk, te goed van vertrouwen. Maar als je tegenwoordig niemand meer kan vertrouwen, wat dan? Een dilemma voor velen. 

Opnieuw genoten van dit mooie boek. Wil je meer lezen van Esther Boek, bijvoorbeeld De perfecte moeder, klik dan hier! 

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde

Birdy's Boeken blog 
    
* Dit is een recensieboek
**Dit beïnvloedt mijn eerlijke mening over het boek niet.

  
Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie