Eva Nagelkerke- Stille Wateren


Recensie


Titel: Stille wateren
Auteur: Eva Nagelkerke
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Spanning/ Psychologische thriller
Uitgave: Oktober 2019

Beste lezers,

Wat is de wereld van de thrillers toch oneindig. Steeds komen er nieuwe boeken bij, of andere auteurs komen op deze birdy haar pad. Zo prachtig. Deze cover viel mij gelijk op, toen het boekbericht in mijn mailbox vloog. Dus die kon ik niet voorbij laten gaan. Kijk je mee? 

De auteurs:

Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Eerder schreven ze onder de naam Eva Monté twee goed ontvangen spannende romans, en hun tiendelige Storytel Original-dramaserie De mooiste tijd van je leven stond wekenlang in de top tien van best beluisterde series. De inspiratie halen zij uit alles wat je meemaakt. De zussen zien bijzondere zaken in alledaagse dingen. Psychologische thrillers is echt hun ding

Het verhaal

Tien jaar geleden gebeurde er iets vreselijks. Een groot drama. Nu woont Sophie weer bij haar ouders, onder een streng regime. Dat is beter voor haar herstel. Een paar ochtenden werkt ze bij de bloemenkraam van Jacobien. Daar heeft ze veel zin in en voor 100% zet ze zich in. Precies stipt op tijd haalt haar vader haar weer op. Van wachten houdt hij niet. Ook haar moeder is van de regeltjes en vaste routines. Hoe beklemmend het thuis ook is, Jacobien doet haar nadenken over vroeger. Want heeft Sophie nu echt wel iets vreselijks gedaan? Ze kan zich er namelijk totaal niets van herinneren. Wat gebeurde er?  


Psychologische spelletjes, waan en krekels zijn bijzondere elementen

De cover is mooi, met 3 tulpen. Helaas is er 1 geknakt..of is het doorgeknipt? Is dit een ongeluk of gebeurde het expres? Wie stellen zij voor? De titel geeft al een bepaalde sidderende ondertoon. Dit gaat heel spannend worden. 

Stille wateren draait om Sophie, een heel bijzonder meisje van 29 jaar. Door omstandigheden woont ze weer bij haar ouders. Dat is de beste keuze voor haar en beter voor haar herstel. In een rustige omgeving, met vaste ritmes. Dat moeder dit zo letterlijk neemt is voor de lezer werkelijk tenenkrommend om te lezen. Dagelijks zijn er de verplichte bakjes vla, op vrijdagmiddag is er de versgebakken cake, op zaterdag de altijd-restjes-van-de-week-soep. Voor Sophie voelt dit als een zeer strakke dwangbuis waar ze maar niet uit komt. Soms raakt ze in paniek en hoort dan de krekels uit een ver verleden. Of ziet ze dingen die er niet zijn. Sophie wil zo graag eens iets anders, maar moeder vindt de gedachte alleen al "zo ondankbaar". Na alles wat ze voor haar moet doen en vooral laten. Met name die vakanties naar Bali, die maar niet door kunnen gaan. Dit alles geeft direct al een zeer drukkende sfeer. 

Maar..stille wateren hebben diepe gronden..of niet? 

Sophie haar "dwangbuis" gaat wat losser zitten als ze Jacobien ontmoet en bij haar gaat werken. Door Jacobien gaat ze aan vroeger denken en komen de dingen los uit hun vaste vorm en komen verrassende ontdekkingen boven tafel. Door de flashbacks aan het "toen" en "nu" en wissel van perspectief, ga ja de personages en het Sophie-verhaal beter begrijpen. Het wordt zeer goed uitgewerkt. 

De schrijfstijl zorgt ervoor dat je direct in Sophie haar wereld belandt. Moeder behandelt haar als een klein kind. Je krijgt gelijk een hekel aan die moeder en wil je armen direct om Sophie heen slaan. Die arme Sophie, met zoveel pijn en angsten. Wat krijgt die toch veel voor haar kiezen, overal maar de schuld van krijgen en daarnaast is zo weinig begrip. Waarom is dit toch? Zoveel vragen die antwoorden zoeken. Antwoorden die zeer diep verborgen liggen. 

Conclusie

Stille wateren is een zeer goed uitgewerkte psychologische thriller. Personages zijn mooi uitgewerkt en de spanning gaat direct op of zelfs onder je huid zitten. Steeds lees je een stukje meer over Sophie en wat er in het verleden gebeurde. Met wat extra verhaallijnen daar nog bij, kan het niet anders, dan afstevenen op een ware explosie aan het einde. Waar alles bij elkaar komt, en je er even stil van bent. 

Waardering  5 sterren

Stille wateren is een psychologische thriller zoals ik ze graag lees. Ontzettend genoten, tevens nagel-bijtende irritatie gevoeld voor moeder en ook vader van Sophie. Die drukkende sfeer is zo goed neergezet. 

Petje af, dames Nagelkerke! Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken


* Dit is een recensieboek van de uitgeverij
**Dit heeft geen enkele invloed op mijn kritische blik, mening of eindcijfer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie