Bertina Mulder- De Veluwse verdwijning

Recensie


Titel: De Veluwse verdwijning 
Auteur: Bertina Mulder
Uitgeverij: Paris Books
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: September 2019Birdy's BoekenBeste lezers,

Wie leest er wel eens een rouwadvertentie en denk dan "hoe is dit mogelijk?". Of "wat er daar toch gebeurt? ". Ik denk een heleboel mensen dat hebben. Toevallig had ik het er zojuist nog over bij het hondje-wandelen. Ik liep met een hondenmaatje en in de verte zagen we ambulances en brandweer. En een flinke hoogwerker. Wat was daar gebeurt?. En zo kwamen we op de rouwadvertenties. Die zeggen niet altijd veel, maar laten soms een mysterie achter. Net als in dit boek.  

De auteur

Bertina Mulder is auteur en daarnaast webredacteur. In 2016 startte zij haar eigen bedrijf, Bertina Mulder Tekst & Redactie. Daarnaast is ze praktijkmanager in een huisartsenpraktijk. Eind 2016 kwam haar debuutroman 'Wisselwerking' uit, dat zowel als boek en e-book beschikbaar is. Op 8 maart 2018 verscheen '
De rode magneet', een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars. 
¶Dit kan niet waar zijn! Het is alsof de wind bewust een vlaag motregen door het openstaande keukenraam naar binnen stuwt als Teus de naam van de overledene leest. Bijna had hij de krant weggegooid.¶

De inhoud

Als je een rouwadvertentie leest, twijfel je er niet aan dat die persoon overleden is. Zelfs niet als de datum van de krant gelijk is aan diens overlijdensdatum. Maar stel dat je de enige nabestaande bent en niemand je heeft ingelicht? En stel dat er staat dat je overleden tante weduwe was, terwijl haar man een paar weken geleden nog springlevend was? Het overkomt Teus. Samen met zijn vriendin Babs gaat hij op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze verdwijning van zijn oom en tante.

De elementen zijn mysterieus en misleidend

De cover laat een natuurplek zien. De kleurtinten zijn rustig van aard. Een hoge boom, een flinke bast op de grond. Daarachter een veld met heide. De titel geeft al aan dat het mogelijk om een mysterieus verhaal gaat. Voor de betekenis en relatie van cover en verhaal moest ik even nadenken.  

Hoofdpersoon Teus Vliessen is verliefd op Babs. Ze zijn collega's bij een beveiligingsbedrijf en kennen elkaar nog niet zo lang. Om er even tussenuit te zijn, loopt Teus het Pieterpad. Als hij thuiskomt, blijkt zijn oom en ook zijn tante te zijn overleden. Van zijn tante ziet hij de rouwadvertentie nog in een oudere krant. Hoe bizar, denkt Teus. Zijn tante was de tweelingzus van zijn overleden moeder. Het besef dat hij nu weinig tot geen familie meer heeft choqueert hem. De rouwadvertentie van zijn tante ziet er best bijzonder uit. Er wordt verder geen familie genoemd. Wat gebeurde er na het overlijden, toen Teus er niet was? Teus gaat op zoek naar antwoorden. In de vertelperspectief van 3e persoon, volgen we Teus en zijn zoektocht naar antwoorden op zijn vragen.   

Bertina Mulder heeft een fijne, eenvoudige manier van schrijven. Hierdoor is alles snel duidelijk en leef je mee met de hoofdkarakter Teus. Het begin leest als een roman. Je leert de karakters wat beter kennen, maar enige spanning is er dan nog niet te bespeuren. Pas als Teus naar het politieburo moet komen, gaat het verhaal een geheel andere kant op. En komt er wat spanning in het mysterieuze verhaal. 

Conclusie

De Veluwse verdwijning is mysterieus en frauduleus. Hoe kan het dat een rouwadvertentie zo opvalt en dan zo'n verhaal teweeg brengt? Bertina Mulder werd getriggerd door zo een advertentie en vroeg zich af, welk drama zich daar had afgespeeld. En hoe dat in zijn werk ging. Genoeg vragen voor een mysterieus verhaal. En dat is zeer goed gelukt. 

Waardering   3,5 sterren.

Een prima verhaal, vol liefde en bedrog, fraude en misleiding. Originaliteit: 4. Schrijfstijl 3, En qua spanning 3,5 sterren. Ik geef het boek het cijfer 7!  

De Veluwse verdwijning is een heerlijk mysterieus verhaal met 
verrassend einde!    Hartelijke groeten,


Annette Overvoorde

Birdy's Boeken


*Dit is een recensieboek, aangeboden door de auteur, waarvoor dank
**Dit heeft geen invloed in mijn mening over het boek


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie