Romy Hausmann- Dag en Nacht


Recensie


Titel: Dag en Nacht
Auteur: Romy Hausmann
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Thriller
Uitgave: Augustus 2019


Dag en Nacht geeft nagel-bijtende spanning!  

Birdy's Boeken
Beste lezers,

Deze cover maakte mij erg nieuwsgierig. Alleen toen hij zo aankeek in het leesmandje vond ik hem iets minder boeiend. Maar schijn bedriegt wel vaker, dat geldt ook voor deze klapper van een thriller. Zonder de flap echt te bestuderen ( er staan spoilers) nam ik een "hapje"en het boek liet niet meer los. 

De auteur

Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereld. Dag en nacht is haar thrillerdebuut. Ze woont met haar gezin in de buurt van Stuttgart, in een huis aan de rand van het bos.

Het verhaal over Dag en Nacht

Duitsland, Germering. Diep in het bos in een afgelegen hut wonen een man, een vrouw en twee kinderen. De hut is luchtdicht afgesloten, ze komen dan ook niet vaak buiten. De luchtinstallatie zorgt voor frisse lucht en er gelden strenge regels. Ze zijn dit zo gewend. Zouden dit misschien preppers zijn? Deze gedachte kwam bij mij op, bij het lezen van de flap. 

Aan de andere kant van het bos woont Matthias met zijn vrouw. Hij zoekt al 14 jaar naar zijn dochter Lena, die sindsdien wordt vermist. Als de telefoon gaat springt hij uit zijn stoel, er is iemand het ziekenhuis binnengebracht die zegt dat ze Lena heet. Matthias kijkt zijn vrouw aan en zijn leven krijgt weer hoop. 

De meeslepende schrijfstijl is een mooi element 

De cover is bijzonder. Hij valt direct op, met licht en donker, met tralies maar ook zonneschijn en een groot meer. Wat heeft deze onbekende auteur voor ons in petto? (De flaptekst geeft veel weg, van het verhaal. Wat erg jammer is!!)

Dag en Nacht vertelt over Lena. Zij is de rode draad van het hele boek. Vader Mattias zoekt haar nu al jaren en als hij gebeld wordt is er nog steeds die hoop. Zijn gevoelige vaderhart kan er maar niet mee stoppen. Eenmaal op het politiebureau is de vrouw niet zijn Lena. Zij lijkt wel heel erg op zijn dochter. Hij is teleurgesteld maar toch ook een beetje blij. Ze blijkt vast gehouden te zijn in de boshut en is nu vrij. Maar waar is Lena dan? Vanaf dat moment daar, zal zijn leven niet meer hetzelfde zijn. 

Romy Hausmann maakt het spannend en houdt het ook spannend. Vanaf het eerste leesmoment bekruipt je een beklemmend gevoel. Dat dit haar debuut is en daarmee haar publiek direct zo vastgrijpt is echt niet te geloven. Er is een zeer drukkende sfeer aanwezig in de boshut, alles verloopt via zeer strakker regels, toiletbezoek, slaapritme ...je zou er bijna bang van worden. Maar dat geldt niet voor de kleine Hannah. Voor haar is een groot deel van het verhaal weggelegd. Door de vertelperspectief van 1e persoon kom je dichtbij haar wereld. Zij is heel slim voor haar leeftijd en gewend aan vaste patronen. Haar voorliefde om dingen te tellen en de vaste ritmes geven haar karakter direct een bepaalde richting. Ondanks het verdriet. pijn en gemis wat aanwezig is, houdt ze zich kranig. Ze is een kleine heldin.

Niet alleen de wisselperspectief, van Hannah naar Matthias, geeft een boeiende twist, ook de flashbacks geven kleine sneeuwvlokjes weg van de grote puzzel die Dag en Nacht heet. Met Lena is de hoofdrol.

Conclusie

Dag en Nacht is een heerlijk vlotgeschreven thriller, met gesloten personages die mondjesmaat iets loslaten. Totdat een ware apotheose volgt!
Genoten! 

Dag en Nacht geeft nagel-bijtende spanning!  

Waardering   4 sterren

Een mooi debuut, heel kundig om direct zo een spannende sfeer neer te zetten. Deze auteur is er 1 om in de gaten te houden! 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken


* Dit is een recensieboek
**Dit beïnvloedt mijn eerlijke mening over het boek niet. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie