Nieuw per 5 maart: Alles wat beweegt- Susan Smit

Nieuw in maart

Titel: Alles wat beweegt

Auteur: Susan Smit

Uitgeverij: Lebowski

Genre: Historische roman

Uitgave: 5 maart 2023
Er komen weer zulke mooie nieuwe boektitels in de boekwinkel. Dit is er een van: 'Alles wat beweegt' geschreven door Susan Smit. 

Over het boek

De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur.

Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, verschuilt ze zich in 1906 enkele maanden in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Hier in Nederland wil ze, hopelijk ongezien door de paparazzi, haar eerste kind krijgen. Als ongetrouwde vrouw zet ze alles op het spel.

Dat doet Isadora welbewust. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst en ze kiest uit volle overtuiging voor de Britse toneelvernieuwer Edward Gordon Craig. Ze is vrij, maar raakt toch verstrikt in haar obsessie voor deze man.

Isadora Duncan trotseert aan onze kust conservatieve krachten die op haar inwerken om de grootste omwenteling van haar leven aan te kunnen.

Over de auteur

Susan Smit (1974) werd geboren in Leiden en groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar lang als fotomodel in binnen- en buitenland. Ze studeerde Nederlands en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. 

Na een artikel geschreven te hebben over moderne heksen, verdiepte ze zich in de geschiedenis van hekserij. Ze leerde over magie en het effect van kruiden en begon rituelen uit te oefenen. Ze liet zich uiteindelijk als heks inwijden. Hekserij is volgens Smit geen geheimzinnig geloof waarbij een heks toverdrankjes brouwt en op een bezemsteel vliegt, maar een spiritueel iets.

Een jaar na haar afstuderen publiceerde Smit haar eerste boek, Heks (2001). In 2021 verscheen haar roman De heks van Limbricht, gebaseerd op het leven van Entgen Luyten. Luyten was een vrouw die in het einde van de zeventiende eeuw naar aanleiding van een paar ongelukkige voorvallen werd beschuldigd van, en door de inquisitie veroordeeld wegens hekserij.

Susan Smit schreef oa:

Wijze vrouwen, Elena's vlucht,  Wat er niet meer is, 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben, Vloed,  Gisèle, Hotel Hartzeer en nog meer.

Susan Smit schrijft bovendien columns over haar werk en leven.

👉Persoonlijk vind ik haar boeken erg mooi. Ik heb er een stapel van in huis. Met name Elena's vlucht vond ik bijzonder. Maar ook de boeken over historische onderwerpen zoals hekserij trekken mijn aandacht. 


Groetjes Annette 

Birdy's Boeken 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.