Waarom recensies zo belangrijk zijn voor je boek!

De ene leest recensies en de ander helemaal niet. Maar recensies zijn echt heel belangrijk voor je boek!
Er is een hoop verwarring soms over recensies. Zo lees ik: "recensies verklappen het verhaal, en dat lees ik liever zelf", "ik lees geen recensies", en "recensies zijn soms erg lang". Soms voel ik mij aangesproken door deze uitingen. Zeker de laatste. Na dat momentjes, denk ik altijd aan de recensie van de professionals. Kijk in het NRC of de boekenkrant. Lees die recensies dan en ontdek dat een recensie echt wel body moet hebben en zeker inhoud. Daar houd ik mij dan naar aan vast. Vijf of zes regels met een mening, vind ik namelijk geen recensie, maar een soort van reactie na het lezen. 

Een recensie heeft kop en staart. Over de auteur over het boek, de schrijfstijl, perspectieven, ontwikkeling van karakters, ed  

Waarom is een recensie zo belangrijk voor een boek?


1. Geeft een indruk van het boek.

2. Leermoment voor de auteur: is dit wat ik er van verwacht had? Of zo bedoeld heb, met het boek. Valt het tegen qua sterren-aanduiding, dan is dit een signaal voor een volgend boek. 

3. Commercieel doeleinde, spoort aan tot meer verkoop. 

4. Geeft naamsbekendheid van boek en de auteur.

5. Draagt bij aan de continuïteit van boeklezen. Erg belangrijk. 

Recensenten nemen de moeite om -in veel gevallen geheel belangenloos- een boek helemaal door te spitten, door te pluizen, kritisch te lezen,  een mening te geven van voor naar achter, van cover tot einde.  Zodat de aankomende lezer hier een impressie van krijgt. 

Ze zijn dus nog steeds waardevol! 


Groetjes  Annette
Birdy's Boeken blog

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie