Waarom proeflezers zo belangrijk zijn voor jouw boek!


Zij testen jouw product! Je doet zo je best voor jouw nieuwe boek. Het is je debuut of tweede boek. Het is bijna tijd voor de lancering. Een extra paar ogen is dan handig. Zo krijg je een indruk, hoe jouw boek ontvangen wordt en of er nog zaken in staan die mogelijk niet helemaal kloppen. Zij testen alvast jouw product, hoe mooi is dat!

Waarom zijn proeflezers zo belangrijk?

1. Als eerste reactie op je boek

Wil je weten wat de lezer van je boek vindt, voordat het de wereld in gelanceerd wordt? Dan zijn proeflezers gewoon erg belangrijk. Zit je aangesloten bij een middel tot grote uitgeverij, dan regelen zij dit veelal. Hoe? šŸ‘‰Door een oproepje te plaatsen op de socials, of in een nieuwsbrief. Is dit je eerste boek die je zelf uit geeft, overweeg dan 3 proeflezers te nemen. Vraag geoefende lezers, geen familie. Maar onafhankelijk. Maak er een korte vragenlijst bij, die zij binnen een bepaalde termijn, neem bijvoorbeeld drie weken, moeten insturen.  Wat vinden zij van de schrijfstijl, zijn er dingen die niet kloppen, en/ of kan je het een cijfer geven. 

2. Je hebt gelijk ambassadeurs voor je boek.

Proeflezers testen je boek op voorhand  zij proeven eraan, net als een nieuw soort chocolade: wat proef je, is het prettig, blijft de smaak nog lang na of juist niet. Prikkelt het tot verder eten. Oftewel tot verder lezen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten:  jij als auteur krijgt een eerste indruk, de lezers krijgen iets nieuws voorgeschoteld. Daarnaast heb he mogelijk al 3 ambassadeurs, die hierover kunnen vertellen op de socials  en het zo kunnen verspreiden. Hun mening over get boek 

3. Zijn er nog hijzonderheden, spelfouten of zaken die opvallen?

Proeflezers en zeker de geoefende veellezers, kunnen soms nog als een stofkam er doorheen gaan. 

4. Een proeflezer vervangt geen redactieronde.

Daarentegen zijn proeflezers geen vervangers voor de redactieronde. Daar worden zij ook niet voor betaald,  het is er niet voor vedoeld.  

5. Een mooie quote voor op je boek.

Vraag bij de proeflezers ern quote op te geven voor het boek. Je kan deze dan gebruiken voor op de backflap van het boek. Het geeft een kleine impressie voor de lezer. Een kleine aanmoediging om het te kopen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie