Thriller Recensie Liz Ouwens- Wie zwijgt

Recensie

Titel: Wie zwijgt 
Auteur: Liz Ouwens
Uitgeverij: De crime Compagnie
Genre: Spanning/ Thriller 
Uitgave: December 2022
Waardering: 


Liz Ouwens (1986) is leerkracht op een basisschool. Den Helder is haar stek. Haar liefde voor thrillers en spannende verhalen toont ze met dit printdebuut ‘Wie zwijgt’. Haar feelgoodstory – Geen valentijn voor mij – las ik eerder dit jaar.

In de jaren zestig was een zwanger geraakt meisje zonder vriend een schande. Zeker voor de familie. Vandaar dat je dan als meisje naar een doorgangshuis werd gestuurd. Daar kan het meisje bevallen en zonder kindje huiswaarts keren.

Ruim 2 jaar geleden werd auteur Liz Ouwens op het idee gebracht om over adoptie een verhaal te schrijven. Gezien zij ook van thrillers houdt, vermengde zij dit met een zeer spannend sausje. Dit resulteerde in ‘Wie zwijgt’. Deze titel duidt op zaken uit het verleden van Ida, maar zeker ook op zaken iut het heden. Via mysterieuze zijweggetjes haalt Ouwens een heel spannend familieverhaal in elkaar. Dat dit haar 1e thriller is, is zeker niet te merken. Het voelt alsof de tekst zo uit haar pen is gevloeid.

De schrijfstijl is prettig en zeer geloofwaardig, wat ook inhoudt dat de lezer het voor zijn ogen ziet gebeuren. Als lezer geloof je wat je leest.

In de jaren 50 en 60 werd er vaak gezwegen over misstanden die er gebeurde. Veel werd gezien als schande voor familie of omstanders. Dus bleef er veel ellende en verdriet niet uitgesproken en lof binnenskamers. Neem daar het onderwerp adoptie bij en de zaak wordt al moeilijker.

Hoofdkarakter Astrid groeit op bij haar moeder. Als moeder Ida steeds meer achteruit gaat zegt zij dingen, waar Astrid over gaat nadenken. Ida's vriendin heeft liever niet dat Astrid haar vragen stelt. De lezer wordt hiermee ook steeds nieuwsgieriger naar de plot. Samen met de fijne en filmische stijl wordt de lezer vastgehouden door het spannende relaas. Personages worden goed uitgewerkt. De lezer leeft mee met Astrid en haar dementeerde moeder.

In begin is er nog weinig spanning aanwezig. Dit veranderd in de 2e helft van het boek. Ouwens trekt de spanningsboog steeds een stukje hoger. Hierdoor blijkt de lezer als een echte magneet aan het verhaal vastzitten. 

Ouwens zal nog veel van zich laten horen, dus houd deze maar in de gaten!

Waardering   

Wie zwijgt is een dikke aanrader, met mooie en ook trieste thema's. Het houd de lezer flink bezig.Groetjes, Annette 


** Momenteel ben ik ziek en duurt het soms langer dat er een recensie geplaatst kan worden. Dit ivm de bijwerkingen van mijn chemo. Ik vertrouw op enig begrip in deze 😊.  Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie