Recensie: Anna Woltz - De tunnel

Recensie

Titel: De tunnel
Auteur: Anna Woltz 
Uitgeverij: Querido 
Genre: Kind & Jeugd/ Young Adult, 13-13 jaar
Uitgave: Mei 2021
Anna Woltz is een echte verhalenverteller. Als je haar verhalen leest, zit je er direct midden in. Kijk mee.

De inhoud

September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen elke nacht gebombardeerd. Tienduizenden mensen zoeken hun toevlucht in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor.

Ella (14) en haar jongere broertje Freddie ontmoeten daar diep onder de grond de heldhaftige Quinn (17) die wegliep van huis en verpleegster wil worden, en sjoemelaar Jay (16) die voor veel geld schuilplekken verkoopt. Al snel ontstaat er een bijzondere band tussen de vier.

Maar allemaal hebben ze ook hun eigen oorlog uit te vechten.


Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten.

 

 Zeer meeslepend

De tunnel speelt zich af in Londen. Het is september 1940- De Blitzkrieg is begonnen. Hitler besluit om maandenlang Londen te bombarderen. Elke nacht schuilen de mensen onder de grond. Zodra het luchtalarm af gaat, weten ze dat het zover is. Samen zoeken ze dan een plek in de tunnels van de ondergrondse. De Blitz hield maandenlang aan.

Met -De tunnel- vertelt Anna Woltz het verhaal van Ella en haar 3 vrienden. De verhaallijn van Ella is geschreven in de 1e persoon. Ella is een bijzonder meisje van 14 jaar. Ze heeft een zwaar jaar achter zich. Nu zit ze midden in de oorlog. Deze oorlog geeft veel verdriet, maar brengt ella ook mooie dingen. Zo ontmoet zij 3 nieuwe vrienden, met ieder zijn eigen achtergrond. Gesproken over de achtergrond, de cover is donker van kleur. Met een cirkel in het midden. Een jong meisje loopt op de achtergrond. Het zou Ella kunnen zijn. Zij blijft liever op de achtergrond. Ze zit in een andere "kooi" ( klasse) , dan de anderen. Toch is Ella de heldin van het boek en maakt ook een ontwikkeling door, ondanks de oorlogstijd. Zij maakt kennis met Quinn, 16 jaar en van rijke afkomst. Jay daarentegen is 16 jaar en moet alle zeilen bijzetten. Als 4 personage is daar Sebastiaan. Hij studeert in Londen.

Vier bijzondere karakters komen met elkaar in aanraking door de oorlog en de armoede die daarmee gepaard gaat.

De droomwereld van Ella komt tot leven. Quinn geeft haar blijdschap en vriendschap. Ook nieuwe inzichten in het leven. Voor Ella is dat een ontwikkeling die ze zelf niet verwacht. Ook Jay zorgt voor mooie momentjes bij Ella. Hij doet heel stoer, alsof er niets hem raakt. Maar ondertussen gaan bij hem ook de radertjes draaien.

De oorlog geeft verbroedering, al is het leven niet zonder kleerscheuren en niet zonder verlies.

De tunnel is een zeer meeslepend verhaal, over pijn & verdriet maar ook over hoop & geluk.

Waardering 4 sterren.

Een zeer mooi verhaal voor iedere leeftijd. Om te koesteren.

 

 

 

Groetjes, Annette

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie