Recensie: Pat Craenbroek- Het oneeuwige leven van David R. - Leesclub ThrillZone

 

Recensie

Titel: Het oneeuwige leven van David H.
Auteur: Pat Craenbroek
Uitgeverij: Houtekiet
Genre: Roman
Uitgave: 2022

Met dank aan de leesclub van ThrillZone, voor dit ebook.
Pat Craenbroek woont in Vlaanderen, maar heeft tijdens haar jeugd heel wat tijd in het buitenland doorgebracht. Dit vertaalt zich in een uitermate realistische beschrijving van locaties en de omgeving, wat voor heel wat lezers een punt van herkenning kan vormen.

Uitgebroed (2018) is een opmerkelijk debuut en staat garant voor spanning, onverwachte wendingen en een intrigerende plot. In 2020 volgde Uitgekookt. Nu in 2022 schreef zij Het oneeuwige leven van David H. Een bijzondere roman.

Het verhaal van David

David voelt zich de gelukkigste man op aarde. Tot de dag dat zijn wereld volledig instort en hij in allerijl op zoek moet naar een nieuwe baan. Die vindt hij in een bedrijf waar drie excentrieke figuren de scepter zwaaien en waar zonder scrupules met mensenlevens wordt gespeeld. Wanneer David hiertegen in opstand komt, brengt hij zichzelf wel in een heel benarde positie. Wacht hem hetzelfde lot als zovelen voor hem of vindt hij de moed om de dood recht in de ogen te kijken? Leven en dood gaan hand in hand en sparen niemand. Aardse zaken waar we allemaal mee te maken krijgen worden hier verweven in een intrigerend en spannend verhaal.

Mijn leeservaring

De veertige David heeft een solide leventje. Hij is 25 jaar verslaggever o pde redactie van een krant. Zijn vrouw Lucinda was vroeger een dur betaalde actrice. Nu is ze dat niet meer. Als hij een afspraak heeft met zijn baas, staat de champagne al klaar. Lucinda doet al een dansje. Maar helaas, het bedrijf heeft andere plannen en hij is niet langer meer nodig. David zijn leven is verwoest en Lucinda kan ook niet meer blij kijken. Maar dan gaat de zon weer schijnen en hij krijgt een nieuwe baan. Een geheel nieuwe wereld gaat voor hem open. met bijzondere en opmerkelijke gebeurtenissen wordt zijn leven nu gevuld. Totdat..

Een sobere cover

De cover is sober. een deer met glas. een man is zichtbaar. Het glas is niet transparant. een beetje vaag. Zo is het verhaal ook als je het dichtslaat. Een beetje vaag.

David is het hoofdkaraker van dit bizarre verhaal. Hij is 48 jaar, werkt al 25 jaar bij het zelfde bedrijf en is dus best een beetje burgerlijk. Zo niet een beetje saai. Dat vindt zijn vrouw Lucinda ook wel een klein beetje inmiddels. Toch voelt David zich de gelukkigste man op aarde. Voelde hij de jaloerse blikken om zijn Lucinda, nu was dat om de "haantjes" op zijn werk. David trekt zich er helemaal niets van aan. Er zit toch promotie in de lucht? Helaas is de waarheid geheel anders. David is niet langer meer nodig op het bedrijf. Hij mag naar huis.

Een donker thema

Pat Craenbroek heeft een aparte stijl qua schrijven en verhalen vertellen. Zo ook met dit "David-verhaal".  Het leest vlot, toch is het anders dan de vorige boeken. De "dood" is meestal een thema waar de lezer iet omheen kan. Zo ook in dit boek, wat in 2 delen kan worden opgesplitst. Voor en na het grote drama.

Net als de cover weergeeft qua sfeer, is het een lange tijd mistig en onduidelijk. Waar gaat het nu heen qua verhaallijn en is het nog te snappen, voor een aardling? Waar draait het om? Is het goed tegen kwaad? Of is de rode draad nu dat je de wereld zelf kan veranderen? Of juist niet? Het blijft ongewis en zeer mistig. Wat niet echt aanspoorde tot vlot doorlezen. 

Wat wel duidelijk wordt, is dat David een soort 2e kans krijgt. Hij maakt een ontwikkeling door. Een nieuwe opdracht moet hij zorgvuldig uitvoeren. Komen daar eenmaal zijn karakterkenmerken weer bij, dan dwaalt hij weer af. Want David wil de wereld graag een beetje mooier maken.  

Conclusie

Pat Craenbroek gaat met dit boek over "bepaalde grenzen". Het is de grens voorbij, zeg maar. Een nieuwe dimensie is aangebroken en pat is daar helemaal ingeklommen. Haar fantasie reikt ver. Misschien verder dan de die van de lezer. 

Waardering  2,5 sterren.

Een bijzonder boek lezen, over bepaalde grenzen gaan, is leuk om 1 keer te lezen. Maar niet voor herhaling vatbaar. Ik kan deze fantasie niet bewonderen. 


Groetjes, Annette 

 

   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie