Recensie: Martine Kamphuis- Sterrenstof-

 

Recensie

Titel: Sterrenstof
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgeverij: De verhalenfabriek
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 14 augustus 2021

Met dank aan uitgeverij De verhalenfabriek & Vrouwenthrillers.nl voor dit vooruit-leesexemplaar. 
Via Vrouwenthrillers.nl heb ik deze mooie Verhalenfabriek-uitgave mogen winnen. 

Voor diegenen die de serie van WP al kennen: dit is de prequel op deze mooie en spannende serie van mijn favoriet: Martine Kamphuis. Kijk mee!

De auteur en de boektitels

Martine Kamphuis (1963) is een NL-auteur en is daarnaast psychiater en heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met gedragsstoornissen. Ze maakte haar schrijversdebuut in 2006 met de thriller 'Vrij'. Ze schrijft voor volwassenen als ook voor de jeugd.

De WP-trilogie begint nu....

In 2014 volgde 'Alibi' de eerste thriller met WP, Wyona Post oftewel World Peace, in de hoofdrol. Ze is een GZ psychologe in opleiding. Tijdens haar werk krijgt ze te maken met een moord . Na Alibi volgde 'Spiegelbeeld' en "Zondebok'. Sterrenstof is een spannend kortverhaal, de zogenaamd prequel op deze serie. 

WP gaat op bezoek bij haar ouders, voor een kort verblijf.. Zij hebben een oude boerderij verbouwd tot New Age centrum, in Ouddorp. Deze periode is er een speciale gast die de retraite geeft en Delek heet. Hij maakt gelijk indruk op WP. De relatie met haar ouders is geen dikke mik. Ze hebben bijzondere opvattingen over het leven, wat haaks staat op de beleving van de bewoners, die in de biblebelt wonen. De Ouddorpse gemeenschap volgen een streng en strikt gelovig leven. Het New Age centrum was ook niet echt welkom. WP denkt niet graag terug aan haar jeugdjaren.  

In Sterrenstof ontmoet WP de lieftallige Sara. Zij zaten vroeger bij elkaar op school en waren geen dikke vriendinnen. Sara haar man is ernstig ziek. De zorg voor hem is best zwaar. Het strenge geloof legt hen veel regels op. Graag zou Sara de retraite volgen op de boerderij. WP past graag op haar kids. Als plots de man van Sara overlijdt is de schrik groot. Ook het verdriet. WP denkt dat er meer aan de hand is en gaat op speurtocht. 

WP is nog in haar jonge jaren, maar is dan al een zeer nieuwsgierig persoontje. Als zij een beetje doorkrijgt dat er wat aan de hand kan zijn, is dit een directe aanmoediging hier op in te gaan. Ook al kan ze beter haar neus er niet in steken, wordt ze voortgedreven door de nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Ook al werkt dit veelal averechts, ze kan er niets aan doen. Bij onraad volgt ze haar speurneus, met goed resultaat als gevolg. 

Ook al is dit een boek met maar 100 pagina's, toch zit er al veel in verweven. Zo wordt WP naar het verleden toe gedreven. We lezen over haar verblijf in Ouddorp en ook over Sara met haar zieke man. Deze 3 draadjes komen mooi samen richting eind. Qua ontwikkeling komen de ouders van WP tot een mooi inzicht over hun boerderij. Ook Sara ontdekt dat ze graag uit zou vliegen, uit de benauwde vleugels van de maatschappij. WP ontdekt haar talent als speurneus wat eea tot een goed einde brengt. Heel mooi gedaan! 

Conclusie

Het kortverhaal Sterrenstof heeft verrassende details en heerlijke plot-wendingen. De schrijfstijl is super fijn. Dit intro-verhaal maakt de trilogie zeer compleet en smaakt naar een epiloog. Ja toch?!

Sterrenstof is lekker verfrissend en ook heel mooi. Een dikke aanrader! 

Waardering  5 dikke sterren.

Het is altijd genieten, als de verhalen van Martine Kamphuis voorbij komen. Meer graag, veel meer! 

Dus bedankt Vrouwenthrillers.nl & De verhalenfabriek!! 

Hartelijke groetjes, Annette

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie