Recensie: Marja Boomstra -Slangengif

Recensie

Titel: Slangengif

Auteur: Marja Boomstra 

Uitgeverij: LOFT Books

Gente: Spanning / Thriller

Uitgave: September 2021

Met dank aan: Uitgeverij LOFT BooksVan uitgeverij Loftbooks mocht ik dit mooie boek recenseren. Ik vind de cover al erg mooi gedaan. Kijk je mee?

De auteur

Marja Boomstra (1960), geboren te Harlingen en woonachtig in Weert. Ze heeft jarenlang de wens gehad om te publiceren, maar het kwam er nooit van. 

De facetten van haar leven, de ontmoetingen met mensen in haar werk en de bijbehorende verhalen vormen de ingrediënten van haar debuut, de psychologische thriller 'Als het verleden toekomst wordt'. Een zeer direct en met diepgang beschreven verhaal over de verwerking van misbruik van de getraumatiseerde hoofdpersoon, vormgegeven in een spannend scenario. 

De auteur schrijft over kenmerkende zaken, waar de lezers zich in herkennen.
Zo mogelijk ook bij hoofdkarakter Floor, in het spannende verhaal Slangengif.

Het verhaal

In de psychologische thriller Slangengif van Marja Boomstra vertrekt de jonge, onzekere fotografe Floor naar Egypte om met haar collega Veronica een brochure te maken voor een reisbureau. Tijdens de groepsrondreis valt het Floor op dat Veronica erg geheimzinnig doet en zij en de reisleider lijken geen onbekenden van elkaar te zijn.

 Floor gaat op onderzoek uit en komt erachter dat hun mysterieuze medereiziger Rayan hen, maar ook haar scherp in de gaten houdt. Wat betekent dit allemaal?

De elementen 

De cover is mooi gedaan. Een vrouwengezicht zie je van de zijkant in beeld. Ze kijkt bedenkelijk. Waar denkt ze aan? In de verre zie je Gizeh. Een voorstadje van Cairo, in Egypte. Ja, ik word al nieuwsgierig en krijg er al zin in.

Slangengif draait om Floor. Zij is +/- 25 jaar, beetje onzeker, maar haar beroep als fotografe maakt haar zeker wel blij. Haar nieuwe opdracht geeft een echte boost. Samen met Veronica gaat zij op reis,  naar Egypte, om foto's temaken voor een nieuwe reisfolder. Veronica zal hier de mooie teksten bij schrijven. 

Drie spannende en giftige verhaallijnen

Zo volgen we Floor naar Egypte, in de vertelperspectief van de 3e persoon. Ook volgen we Veronica, maar dan in de 1e persoon. Zij heeft haar eigen "tocht" te maken. Tenslotte is er een 3e verhaallijn van Rayan, een medereiziger. Hij wordt belangrijk voor Floor.

Op de e-eader wordt elke verhaallijn in een ander lettertype gezet. Wat heel prettig leest en ook duidelijk is. Wat ook prettig leest is de stijl van schrijven die auteur gebruikt. Ze heeft wel wat favoriete woordjes, zoals; aanstonds,  amok maken, en meer woordjes die steeds terug kwamen. En soms wat klassiek aanvoelde. 

De spanning komt laat op gang

De spanning komt wat laat in het verhaal. In het begin leest het als een feelgood, met de naieve Floor als middelpunt. Hoe naief en "groen" moet je zijn om een totaal vreemde op je facebook toe te laten en daar bijna je hele levensloop aan toevertrouwt?. Als lezer wil je bijna op Floor "afstappen" om haar eea duidelijk te maken, dat dit niet slim is. Ik schaarde deze scene ook onder "erg  toevallige omstandigheden". Waar er nog een aantal van voorkwamen.

Halverwege komt de spanning echt op gang. In begin is deze wel sluipend aanwezig. Er is iets met Veronica. Maar wat?  Zo begint de reis. Eenmaal in Egypte aangekomen sluimert de spanning. Langzaam door de regels heen. Want er zijn bondjes, er zijn achterafjes, er wordt gefluisterd en gelispeld. Naieve Floor heeft totaal niks door en kwebbelt vrolijk verder met haar facebookvriend. Liefde maakt blind zullen we maar zeggen.

Conclusie

Marja Boomstra heeft een bijzonder en leuk verhaal geschreven. Slangengif heeft speciale thema's ook. Familie-intriges, bedrog en grote misleidingen sluimeren door het boek. Hoofdkarakter Floor komt in bizarre situaties terecht, zonder daar tevoren iets van door te krijgen. Even lijkt het er op dat ze alles maar goed vindt. Gelukkig openen haar ogen en kan ze goed inschatten wat de vervolgacties moeten zijn als er groot gevaar dreigt. 

Als Floor haar grenzen aangeeft lijkt het einde nabij. Echter..Boomstra heeft dan nog een muizenstaartje in gedachte. Erg mooi gedaan.

Waardering  3,5 sterren

Ik heb dit boek met tegenstrijdige gevoelens ervaren. In begin was ik niet erg overtuigd van een thriller. Het verhaal las als een feelgoodstory. Na enkele toevalligheden, kwam er meer spanning en uiteindelijk kwam het verhaal op stoom. Er zit veel verscholen in Slangengif. Soms iets teveel. 

Slangengif is een mooie feelgoodthriller. Met bijzondere thema's. 

Hartelijke groeten 
Annette Overvoorde 
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie