Recensie: Jens Vern- Neven schade

 Recensie

Titel: Nevenschade

Auteur: Jens Vern

Uitgeverij: Volt

Genre: Spanning/ Thriller

Uitgave: 2 november 2021

Met dank aan @Hebban, voor dit vooruitleesexemplaar.Jens Vern schreef zijn 2e thriller. Ik mocht het al vooruit lezen. Kijk je mee?

De inhoud

Wat als er achter een deal tussen big pharma en de minister-president een beangstigend complot schuilgaat?

Na anderhalf jaar in de greep te zijn geweest van een virus is het Nederland van minister-president Koenen weer redelijk opgekrabbeld. Zijn deal met de Amerikaanse farmaceut Fernstedt Chemicals heeft gezorgd voor een succesvol vaccinatieprogramma en wordt alom bejubeld, maar wat niemand weet is dat de prijs die daarvoor betaald wordt vele malen hoger is dan iemand zou kunnen vermoeden.

In een ziekenhuis in Den Haag doet arts Mark van Dinter een vreemde ontdekking na een geslaagde operatie op een vooraanstaand politicus. Als de man vervolgens alsnog onverwacht overlijdt gaat Mark op onderzoek uit. Elders in de stad komt onderzoeksjournalist Matthew Dawson in een lastig parket terecht als hij een paar verdachte sterfgevallen op het spoor komt en daardoor zelf een doelwit wordt. Ondertussen ontdekt vertaalster Sarah van der Horst in een Chinees rapport op een online klokkenluidersplatform schokkende informatie over het virus. Als de schrijver van het rapport gelijk heeft, is er in Nederland met mensenlevens gespeeld. Maar door wie en met welk doel?

Als de paden van Mark, Matthew en Sarah elkaar kruisen begint er een race tegen de klok om de waarheid boven tafel te krijgen.

De auteur

Jens Vern is een pseudoniem van Sander Verheijen (1974), oprichter van Crimezone.nl en hoofdredacteur van lezerscommunity Hebban.nl. Hij debuteerde in 2020 met de zeer goed ontvangen thriller De macht van K., waarvoor hij genomineerd werd voor de Gouden Strop.

De elementen

De cover is bijzonder van opmaak. Een zwarte ondergrond, rode cirkels en de titel in grote letters. Mogelijk zou ik deze niet direct oppakken in de winkel. Een tip van mijn boekenmaatjes zou mij echter wel over de streep kunnen trekken.

Een virus, Nederland en een deal met de Amerikanen. Wat heeft Jens Vern allemaal voor ons in petto? Dit is Jens zijn 2e thriller dus de nieuwsgierigheid stijgt. 

Aan de schrijfstijl is het zeker niet te merken dat Jens zijn 2e boek pas heeft uitgebracht. Hij geeft flink gas en je moet er goed bijblijven om het tempo te blijven volgen. Qua personages maar ook qua verhaal.  

Met vlotte pen schrijft Jens zijn verhaal in de 3e persoon  dit is goed te volgen, alleen door de veelvoud van " hij", moet de lezer maar net kunnen volgen wie hij ermee bedoelt.  Enige afwisseling zou gepast zijn en leest wat fijner.

We volgen een arts, een journalist en een dame die geheime stukken moet vertalen.  Zij krijgen allen te naken met bijzondere sterfgevallen. Een beetje te bijzonder zou je denken.

De personages zijn divers en goed uitgewerkt. Als je van veel karakters houdt in een boek zit je goed.  De auteur houdt niet zo van slome scenes, in elk volgend stuk gebeurt wel wat.  Tevens zijn er 2 verhaallijnen: 16 maanden terug & het nu.

Jens Vern weet de spanning heel goed te doseren en zorgt er tevens voor dat je blijft lezen.  Waarschuw de huisgenoten maar, voordat je hieraan begint.

Conclusie

Nevenschade is een zeer spannend fictie-verhaal,  die toch parallellen  heeft net de situatie nu in Nederland. Een premier die zijn zoveelste ambtstermijn zal gaan bemannen. Een land gehuld in een sluierstaart van een grillig virus. Met veel zaken die het daglicht niet mogen zien en beter in de doofpot kunnen blijven. Je zou kunnen zeggen: erg actueel. 

Waardering  4 dikke sterren.

Mooi en erg spannenf.


Hartelijke groetjes 

Annette 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie