Verstoten- Sterre Collins- De recensie voor de blogtour

Recensie

Titel: Verstoten
Auteur: Sterre Collins
Uitgeverij: Hamley Books 
Genre: Young Adult
Uitgave: April 2021

Met dank aan de uitgeverij, Hamley Books, voor dit mooie boek.Beste lezers,

Vandaag vind je hier mijn aan deel in de blogtour van VERSTOTEN. Een boek dat je aangrijpt, een verhaal dat beklemmend over je heen zal komen. Kijk je mee?

Verstoten

Lucy is een rustige, wat onzekere zestienjarige. Haar vader heeft zijn gezin verlaten toen Lucy drie jaar was en sindsdien woont ze samen met haar moeder, Carleen.

Als ze de oudere Fraser ontmoet, steunt hij haar in haar zoektocht naar antwoorden over haar vader, die volgens haar moeder niets waard was. Maar is Fraser wel de man die hij lijkt?

De gebeurtenissen rondom de Nederlandse Bonnie en Clyde brachten Sterre Collins op het idee voor deze roman.

De elementen

De cover van Verstoten lijkt op het eerste oog erg somber. Toch zit er veel in verscholen. Een donker randje , wat meer kleur dat eindigt in creme-wit bovenaan. Zoals het verhaal ook verloopt. Een meisje zonder gezicht is zichtbaar. Of onzichtbaar. het is maar net hoe je er naar kijkt. 

Om Verstoten te bespreken kom ik tot veel spreekstof, omdat je er op veel manieren naar kan kijken. Verstoten draait om Lucy. Zij is het hoofdkarakter in het boek en het product cq de creatie van [ Horen, zien en zwijgen]. [Ik heb het zwaarder dan jij.] en [Opvoeden, oeps wat is dat?]. Dit is in een nutshell hoe Lucy is gevormd. 

The American Dream, of juist niet? 

In VERSTOTEN kom je veel tegenstellingen tegen. We lezen over Lucy, zij woont bij haar moeder. Een één-oudergezin. Moeder werkt hard, voor de centjes. Geld is er veelal niet. Lucy kijkt dagelijks naar de roze muren waren ooit de Disney stickers op zaten. Wel krijgt ze kleedgeld, maar veel is het niet. 

Bij haar vriendin Zahra gaat het er wel anders aan toe. Zij krijgt geen kleedgeld, maar kan vragen wat zij wil. Loopt in de mooiste nieuwe kleding en heef teen mooie ingerichte kamer. Lucy vindt het soms wel eens niet eerlijk. Dat gevoel wordt flink versterkt als zij Fraser ontmoet. Hij is ouder dan Lucy en doet wat hij wil en koopt wat hij wil. Door zijn originele "hobby" is dat allemaal mogelijk. Lucy haar oortjes klapperen en oogjes gaan flink open. Wauw, wat een coole gast.  

Na een kermisavondje wordt Fraser haar vriend. Hij heeft zulke mooie ogen, om in te verdwalen. Fraser heeft in tegenstelling tot moeder Carleen alle aandacht voor haar. Hij luistert aandachtig, wat haar dwarszit. Ze is niet langer onzichtbaar. Dat voelt goed. Heel goed zelfs. Lucy verandert hierdoor. Ze krijgt meer lef, zo lijkt het. Door Fraser ziet ze haar vader weer. Of dat nu zo goed is voor Lucy, dat is de vraag. Maar ze is er blij mee. In tegenstelling tot moeder Carleen. Die maakt zich steeds meer zorgen om het stel. Het blijft echter daarbij.

Bonnie & Clyde

Auteur Sterre Collins, de alias van Esther Boek, heeft hiermee een zeer mooie Young Adult geschreven. Er zit veel in dit boek verscholen, teveel om 1 recensie te verwerken. In de vertelperspectief van 3e persoon leren we Lucy en ook Fraser beter kennen. Lucy zou je willen knuffelen en omarmen, al willen pubers dat meestal niet. In hun puberwereld gaan dingen nu eenmaal anders. Toch krijg je die neiging. Er zijn meer personen die voorbij komen. Door de duidelijke details en achtergronden passen zij mooi in het Lucy-verhaal. Het krijgt hierdoor meer diepgang en dat is fijn. Er zijn meerdere verhaallijnen die mooi bij elkaar komen. 

Collins heeft het verhaal gebaseerd op het duo Bonnie & Clyde. Lucy houdt ook erg van dit verhaal, ze gaat er helemaal in op. Het past bij haar American-Dream. Het verhaal is prachtig geschreven, helder van tekst en zeer duidelijk voor youngsters geschreven. Zij zullen veel herkennen. Hun wereld is soms anders, meer gesloten. Toch zullen sommige taboezaken als jezelf verwonden, meer bespreekbaar gemaakt moeten worden. Het is geen "oorzaak", maar "gevolg van" dingen die in hun hoofd verborgen zitten.

Conclusie

Prachtig boek, geschreven voor Young Adults ( 15+). Fijn van taal, en boordevol liefde, Robin Hood, Bonnie & Clyde, familiezaken, geheime hobby's en nog veel meer.

Waardering  5 sterren.

Ik kan niet anders dan 5 sterren geven.

Het boek grijpt je naar de keel, om aan het einde pas weer los te laten! 

Voor de recensie van De perfecte moeder, klik hier. 

Voor mijn blogje over Verstoten, klik hier.

Hartelijke groeten,


Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie