Ik weet niet wat ik zeggen moet- Mariska Overman & Rob Bruntink

Recensie

Titel: Ik weet niet wat ik zeggen moet
Auteur: Mariska Overman & Rob Bruntink
Uitgeverij: Ten Have
Genre/ Thema: Rouwverwerking
Uitgave: December 2021

Met dank aan uitgeverij Ten HaveBeste lezers,

Mariska Overman kennen we van haar super mooie thrillers. Thema's als dood en rouw zitten veelal verscholen in haar boeken. Met haar partner schreef ze een bijzonder boek over rouwverwerking. Soms is dit nog een "eng" onderwerp. Wat moet je zeggen? Mariska en Rob helpen je hiermee, kijk mee!

Ik weet niet wat ik zeggen moet...

Als we ergens "niet" over willen praten, dan is het de dood. Rouw en verlies horen daarbij. Het liefst stoppen we het ver weg en mijden we deze onderwerpen. Toch moet het een keer. De vraag is: Hoe praat je over de dood, verlies en rouw?

Dit boek geeft raad, tips en een ingang om je hiermee verder te helpen.

De elementen

Gelukkig is de cover kleurrijk in mooi geel. Als het donker of grijs zou zijn, zou het al zeer beladen overkomen. Dat is zeker niet het doel van beide auteurs. Kortom: een mooie cover die al aanspreekt.

In deze gids vol praktische tips vind je vooe elk wat wils. er is een mooie opbouw qua hoofdstukken. Waarom zou je praten over dood en rouw? Waarover zou je kunnen praten? Je wilt graag een gesprek hierover of een dierbare ligt op sterven en je kan hier niet langer om heen. 

De auteurs zijn beide professionals als het gaat om het bespreken van de dood en rouw. Maar dat geldt niet voor iedereen. Dit boek biedt daarom de handvatten hoe je dit kan aanpakken. 

Praten over de dood vergroot het bewustzijn over je eigen sterfelijkheid. En zorgt er indirect voor dat de kwaliteit van leven verbetert.  

Wat mij erg raakte waren de 5 -O's-. De 5 dingen die je juist niet moet doen, in tijden van rouw en verdriet. Omdat je de zieke (of degene in rouw) hier geen plezier mee doet. Het gaat om:

Oplossing

Overdrijving

Oordeel

Omdraaien

Opfleuren

De mens zal automatisch een van deze begrippen hanteren in tijden van rouw. Helaas is dit niet de manier om de ander troost te bieden. Wat wel de manier is, lees je in dit fijne boek!

Conclusie

Ik weet niet wat ik zeggen moet is een zeer handige gids voor iedereen die met de dood en rouw te maken heeft, en is gemakkelijk te lezen. Eigenlijk zou ieder dit in huis moeten hebben. Het geeft veel tips en inzichten, in dood- en rouwverwerking en verlies. Hier zullen veel mensen steun aan hebben. 

Waardering  5 sterren.

Ik werd geraakt door dit boek. Er zijn vast wel meer hulpboeken, maar deze vind ik echt een aanrader. Het geeft mooie inzichten en is zeer waardevol.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

gelezen in de maand april 2021. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie