Griet op de Beeck- Gezien de feiten

Recensie


Titel: Gezien de feiten
Auteur: Griet op de Beeck
Uitgeverij: CPNB Collectief
Genre: roman
Uitgave: 2018
Gelezen: juli 2018Beste lezers,

Dit boekje kwam ik tegen en het stond nog op mijn wensenlijst. Het is het boekenweekgeschenk geweest. En de meningen waren verdeeld. Dus dan stijgt mijn nieuwsgierigheid des te meer. Kijk mee, naar dit bijzondere verhaal.

De auteur

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar lang dramaturg in het theater. Vervolgens werkte ze als journalist voor onder andere weekblad HUMO en dagblad De Morgen. In 2013 debuteerde ze met de roman Vele hemels boven de zevende, die uitermate lovend door media en lezers werd ontvangen en een doorslaand succes werd.

Het verhaal op de flaptekst

Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw van eenenzeventig. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn.

Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

De elementen 

De cover ziet er mooi uit. Mensen in een kring volgen hun hart en doen wat zijzelf willen, namelijk een dans op het strand. De titel past er mooi bij. In 3e persoon lezen we over Olivia, 71 jaar en woonachtig in België. Ze heeft zojuist haar man een laatste eer gegeven, na zijn snelle overlijden. Hij had kanker. Voor Olivia breekt er een nieuwe fase aan in haar leven: die van haar eigen keuzes maken. Ze voelt tevens een opluchting, nu haar man Ludo is overleden, En snel verbrand ze de spullen die ze niet langer nodig heeft.  Dan gaat ze een tijdje naar Afrika om kinderen les te geven. En zo weer een doel te vinden. Als ze een nieuwe Afrikaanse man ontmoet, Daniel, voelt ze haar bloed weer stromen en heeft vlinders in haar buik. Dochter Roos kan dit niet aan en is achterdochtig en boos op haar moeder. Hoe kan ze dit nu toch doen? 

Thema's als verdriet en pijn, met name bij Roos en Liefde en geluk, met name bij Olivia, komen voorbij. 

Olivia leert voor zichzelf kiezen, vindt haar geluk, neemt snelle beslissingen met alle gevolgen van dien. 

Conclusie

"Gezien de feiten" is een mooi, kort verhaal, over kiezen voor jezelf en zoeken naar je geluk. Bij 71 jaar houdt het leven zeker nog niet op en heeft nog mooie momenten in petto. Na een overlijden van een vader, verwachten je kinderen een periode van rouw. Maar wat nu, als je als moeder snel iemand ontmoet en daarmee gelukkig bent?  Kunnen je kinderen het dan loslaten? Of moet je voldoen aan de verwachtingen? Griet op de Beeck schreef hiermee een mooi boekje, om al deze vragen te gaan overdenken. Met een bijzonder en onafgerond einde. 

Waardering            3,5 sterren. een bijzonder boekje, om lang over na te denken. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken
Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie