Jess Kidd- Het huis van de verzamelaar

Recensie


Titel: Het huis van de verzamelaar
Auteur: Jess Kidd
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: roman
Uitgave: mei 2018

Gelezen in de maand juli 2018 voor uitgeverij Harper Collins, waarvoor dank! 
Beste lezers,

Wat een bijzonder boek is dit: Het huis van de verzamelaar is wel een lange titel voor een boek. De Engelse titel: Mr Flood's last resort, vind ik daarom eigenlijk beter passen. Nu heb ik al echt veel boeken gelezen, maar dit boek is echt heel apart en bijzonder. Dat komt door de hoofdpersoon en de aparte schrijfstijl. Kijk je mee?

De auteur
De Engelse Jess Kidd (1973) behaalde aan de open universiteit de eerste graad in de literatuur waarna ze haar doctoraat behaalde voor het onderdeel creatief schrijven. In die tussentijd werd ze ook nog moeder van een dochter. Haar opvoeding genoot ze in Londen maar ze loopt al langer met het plan rond om zich in de nabije toekomst ergens langs de westkust van Ierland te vestigen.
Haar debuut was De laatste riten. Dit is haar tweede boek. 


Het verhaal


Maud werkt als sociaal hulpverlener bij Mr Flood. Hij is een obsessieve verzamelaar. Zijn hele huis staat vol met rariteiten. Van opgezette vogels, poppen, boeken, schilderijen tot rare kermisattributen en nog veel meer. Maud komt helpen met schoonmaken zodat het weer wat bewoonbaar wordt. Mr Flood moet hier erg aan wennen, als zonderlinge persoon beweegt hij zich op een wonderbaarlijke manier door de troep. Hij is wat grof in de mond, maar bedoeld het niet zo. De voorganger van Maud, Sam heette hij, werkte al eerder op huize Bridlemere, maar hij verdween plotseling. Tussen alle spullen verbergt Mr Flood een groot geheim. Maud zorgt ervoor dar hij een beetje ontdooit. En samen met haar huisbaas Renata en de geesten die alleen zij kan zien, proberen ze het geheim bloot te leggen. Maar of dat lukt?


De elementen

De cover is kleurrijk, vol bloemen en takken. De directe connectie met het mysterieuze verhaal, kan ik niet zo linken. Behalve dat naast het huis, ook de tuin helemaal overwoekerd zal zijn. In ieder geval oogt het mooi en bijzonder. En zo is het verhaal ook: bijzonder en mysterieus. In het begin moet je er wel even in komen, daarna leest het vlot weg. Er zijn meerdere verhaallijnen. Met beeldende mooie zinnen weet Jess Kidd de lezer aan zich te binden. Halverwege vraag je je als lezer af: waar gaan we heen met dit boek?. Het is raar, bijzonder en mysterieus tegelijk en geeft hoop op een bepaalde ontknoping. Maar deze Jess geeft zich niet zomaar gewonnen. Het is mooi om te lezen, hoe Maud de oude heer Flood een beetje kan betoveren. Ze weet hoe ze hem moet aanpakken. Het grappige is, dat dit wederzijds is. Conclusie: ze weten redelijk wat ze aan elkaar hebben, ware het niet..dat de boevenverdiepingen voor Maud verboden gebied zijn en daardoor bij haar en natuurlijk de lezer de nieuwsgierigheid alleen maar toeneemt. 

Jess Kidd heeft een fijne schrijfstijl, maar moet daarnaast ook wel een goede fantasie hebben voor dit bijzondere verhaal. Aan alle details is gedacht, van vossen die Larkin heten tot poezen en opgezette katten en andere zaken. Thema's als verwaarlozing, vermissing, misleiding en een beetje omzien naar elkaar komen in vlagen voorbij. Grappig is dat veel personages in dit boek de initialen -MD- hebben. Op nieuw een bijzonderheid of toevalligheid van de auteur? Wat ook opviel is de uiting van Maud, waarbij ze tegen Renata zegt: "Geesten bestaan niet ", terwijl er op dat moment zeker een aantal van deze geesten in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Ze helpen Maud op zekere hoogte. Een kleine glimlach bracht dit te weeg. 

Conclusie

Ben je op zoek naar een bijzonder en mysterieus verhaal? Zoek dan niet verder, dan is dit je boek. In mooie beeldende zinnen en met veel details vertelt Jess Kidd over Maud en Mr Flood. En een mysterieus groot geheim, met alle gevolgen van dien. Denk je nog in het begin "wat een gekkigheid", dan heb je aan het eind een aantal personages in je hart gesloten. Mooi verhaal, vol humor en mysterie. Genoten!

Waardering

4 dikke Birdy-Sterren!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken


49/ 2018 
  

  Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie