Sarah Crossan- Nieuwe Maan

Recensie


Titel: Nieuwe Maan
Auteur: Sarah Crossan
Uitgeverij: Pepper Books
Genre: YA
Uitgave: april 2018
uitgelezen: 7 juli 2018


Gelezen in de maand juli, bedankt uitgeverij Pepper Books voor het toesturen van dit gewonnen boek.  Beste lezers,

Bij uitpakken van dit mooie boek, was ik erg onder de indruk. Een mooie dikke hardcover, in een bijzonder jasje gestoken. In het midden van de frontcover, een halve maan uitgesneden. Wauw, wat een pracht. Kon deze mooie uitvoering het wel waarmaken qua verhaal en verwachtingen? Kijk je mee?

De auteur


Sarah Crossan groeide op in Ierland en Engeland, maar woonde ook zeven jaar in New York. Ze werkte jarenlang als lerares Engels, tot ze besloot zich volledig op het schrijven van boeken te richten. Haar YA-debuut The Weight of Water (2012, Gewicht van water) was succesvol en kreeg lovende kritieken. Het werd in verschillende leeftijdscategorieën uitgeroepen tot het beste boek van 2013, en werd genomineerd voor een Carnegie Medal 2013 en de German Youth Prize 2014. Daarna schreef ze nog drie romans voor Young Adults, waaronder Apple and Rain (2014), dat ook op de shortlist stond voor een Carnegie Medal.


In 2016 verscheen haar roman Een: twee levens, twee zussen, één keuze bij uitgeverij Pepper Books.

Het verhaal

Joe’s broer wacht al tien jaar zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Maar wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om die laatste weken met zijn oudere broer door te brengen. Zonder geld of back-up vertrekt Joe naar de laatste ontmoeting met zijn broer. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook weer nieuwe hoop. Nieuwe maan is een indrukwekkende roman in vrije versvorm over een jongen die afstevent op grote levensvragen: Hoeveel is je leven waard? Wat ben je bereid te vergeven? En hoe neem je voor altijd afscheid? 

De elementen

Prachtige cover, hardcover in diep blauw. Met een uitsparing in maanvorm. Nieuwe maan is een mooie titel, maar Newmoon past mogelijk beter. Gezien "Moon" ook de achternaam is van de hoofdpersonen. 

De opzet is heel bijzonder. In een soort dagboek-achtige verslaglegging lezen we over Joe. Hij is nu 17 jaar en wil op bezoek bij zijn broer Ed, die in "Death-row" in de gevangenis zit. Hij zal binnenkort aan de beurt zijn, voor beëindiging van zijn leven, de datum is nu bekend. Tevens lezen we stukken over de jonge Joe, toen hij 7 jaar was en hij hoorde dat zijn broer Ed, die 10 jaar ouder is, naar de gevangenis moest. Het heeft zijn sporen flink achtergelaten bij Joe, want Ed was als een soort vaderfiguur voor Ed. Thuis was het niet zo fijn en ordelijk, als bij anderen. In een soort dagboek vorm lezen we over Joe, zijn broer Ed, zijn zus en zijn aan drank verslaafde moeder. Zijn vader had hij al vroeg verloren en daarom was Ed zijn alles.

De drie kinderen Moon, waren wel op zichzelf aangewezen. Het veranderde nogal ingrijpend toen de telefoon ging en ze hoorden dat Ed in de gevangenis zat en daar niet meer uit kwam. 


Sarah Crossan heeft hiermee een bijzonder verhaal geschreven. Het zal veel lezers aanspreken, door de fijne en tevens bijzondere manier van vertellen. Het is zeer geloofwaardig wat Joe meemaakt. En als lezer krijg je veel sympathie voor dit karakter en wat hij meemaakt.

Bijzonder zijn de korte, maar helder en duidelijke hoofdstukken. Met boven elk daarvan het onderwerp over dat stukje. De kracht van het boek zit hem in de  onderlinge band tussen Ed en Joe. Joe geeft veel om zijn broer. Maar voor Ed is het einde nabij. Of er toch nog hoop?

Conclusie


Sarah Crossan heeft mij positief verrast en van mijn stoel geblazen.  Nieuwe Maan is prachtig geschreven en ook vormgegeven. Joe die nu 17 jaar is, reist af naar Texas om zijn broer Ed die nu 27 jaar is, te bezoeken. In de gevangenis wacht op de doodstraf. Naarmate het verhaal vordert, groeit de hoop. Er is veel hoop, maar ook veel onrechtvaardigheid in dit boek van Crossan. Joe is een krachtig karakter en geeft veel om zijn broer die ook als een soort vaderfiguur voor hem fungeerde. Het laatst wat hij wil van mensen is medelijden. Er komt veel gevoel en emotie naar boven bij Joe. De band tussen de 3 Moon's is sterk. Het is bijna voelbaar.


"Nieuwe Maan is een knap staaltje werk", Annette Overvoorde, Birdy's Boeken. 


Waardering            4,5  sterren.

Hartelijke groeten,

Annette overvoorde

Birdy's Kids & Birdy's Boeken48/ 2018


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie