Corine Hartman- Het kwaad in ons

Recensie


Titel: Het kwaad in ons
Auteur: Corine Hartman
Uitgeverij: Cargo
Genre: Thriller
Uitgave: februari 2018

Gelezen in juni 2018 voor uitgeverij Cargo, en bedankt voor het toezenden van het boek.
Beste lezers,

Corine Hartman schreef met Het kwaad in ons, het sluitstuk in de Ijsseltrilogie. Eerder verscheen Een vlaag van waanzin en Sluipend gif. Deze boeken zijn gebaseerd op waargebeurde familiedrama's en gesitueerd in dorpjes aan de IJssel. Dit boek is erg indrukwekkend, kijk je mee?

De auteur


Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, geldt Corine Hartman (1964) als een van de meest gewaardeerde thrillerschrijvers van ons land. Ze vestigde haar naam in het thrillergenre definitief met de unieke, succesvolle serie rondom de onorthodoxe rechercheur Jessica Haider. 

¶ Wij zijn ziende blind geweest. Zo blind als goedgelovige ouders maar kunnen zijn. Liefde, dacht ik, is het antwoord op elke vraag, maar dat is niet waar, en ik zou willen dat ik dat veel eerder had geweten. De mantel der liefde alleen is niet toereikend, veel te dun, de mijne was bij lange na niet warm genoeg voor mijn kroost ¶.

Het verhaal

Simone Steenbeek wilde vroeger een groot gezin met 4 kinderen. Deze droom  kwam niet uit, dit geeft een groot gemis. Zij een haar man Richard besluiten daarom 2 kinderen te adopteren uit Brazilië. Een jongen en een meisje. Daniel is nu 19 jaar en Nina 18. Daarnaast kregen ze samen Veerle. Nu bijna 20 jaar later ziet alles er totaal anders uit in Hattem. Simone heeft een patisserie en Richard is leraar in Zwolle. De kinderen gaan ieder hun eigen gang. Maar dan ook letterlijk. Simone probeert voor ieder een veilig nest te bieden. Maar lukt dit haar nog wel, nu Richard veel in de bibliotheek zit opgesloten en de kinderen op eigen wijze carrière proberen te maken? Of gaan ze regelmatig de "kuikenbak" in? 

De elementen

Het is een cover die goed past in de trilogie rondom de IJssel. Een mooie witte cover met 3 vogeleitjes. De eitjes in het vogelnest staan voor het aantal kinderen van Simone. Zij is er erg druk mee, deze steeds netjes op het nest te laten terugkomen. Hun weg naar zelfstandigheid gaat namelijk niet over rozen. Het verhaal leest goed weg, Hartman heeft een vlotte pen en ik bedacht mij nog: Ik ga dit beter vinden dan deel 1. En ja, deze smaakt mij beter. In de 3e persoon lezen we over het gezin Steenbeecks. Zij wonen in een mooie villa in Hattem en hebben alles wat hun hartje begeert. Simone doet daar haar super haar best voor en probeert haar kinderen een veilig nest te bieden. Maar Daniel houdt er bijzondere praktijken op na, raakt op het foute pad en Nina heeft ook zo haar beslommeringen. De auteur kan veel inspiratie putten uit haar eigen adoptieverhaal. En dat is heel bijzonder. Daarnaast is dit verhaal gebaseerd op een waargebeurd familiedrama. Dat moet een groot drama zijn geweest, want halverwege het boek zorgt Hartman er voor dat je even naar adem moet snakken. Met een mokerhamer wordt er flink gehakt. De toon is gezet...de spanning is om te snijden. Met een hap extra lucht lees je als lezer snel verder, want stoppen is dan geen optie meer.
Thema's als adoptie, eenzaamheid, verraad en leugens komen voorbij. Het vogelnest lijkt een soort web te worden, met al deze zaken hierin verwerkt.   

Corine Hartman geeft een kijkje achter de schermen bij een gezin met adoptiekinderen wat beland bij een diepe afgrond. En dat is heel triest. Het is een verhaal met verschillende lagen met moeder Simone in de hoofdrol. De auteur haalde haar inspiratie uit het dossier van Bonnie en Clyde, de Twentse strooptocht uit 2015 en tevens is zij zelf geadopteerd. 

Conclusie

"Het kwaad in ons" is een sterke thriller, met veel harde zaken en emotionele momenten. Het is een zeer geslaagd en tragisch verhaal over een trots gezin met 3 young adults, waarvan er 2 geadopteerd zijn. Met de mantel van liefde
probeert Simone, natuurlijk samen met haar man Richard, ze te laten opgroeien tot zelfstandige jonge mensen. Daniel zet zijn droom op Amerika, Nina heeft een andere droom. Ieder gezinslid heeft zo hun eigen verhaal. Maar dan beseft Simone zich een aantal dingen en een drama vangt aan. Als lezer besef je dan, dat ...zelfs als je alles hebt gedaan als ouders, het leven toch een totaal andere wending kan krijgen. Maar Simone geeft niet op. 

Waardering

4,5 sterren, zeer spannend en minder goed voor je "hartslag"

Met vriendelijke groeten

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


45/ 2018

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie