Mary Kubica- Laatste leugen

Recensie


Titel: Laatste leugen
Auteur: Mary Kubica
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: thriller
Uitgave: 22 mei 2018
Pagina's: 416 bladzijdes
Gelezen in: mei 2018

Gelezen voor uitgeverij Harper Collins, waarvoor dank.

Beste lezers,

Nog niet eerder las ik boeken van Mary Kubica. Deze ontving ik van Harper Collins en met grote nieuwsgierigheid begon ik met lezen. Wat een spanning en mooi geschreven verhaal is dit. Kijk je mee?

De auteurMary Kubica studeerde geschiedenis en Amerikaanse literatuur aan de universiteit van Oxford, Ohio. Met man en kinderen woont ze net buiten Chicago, waar ze haar tijd aan diverse hobby’s - onder andere tuinieren en fotograferen - besteedt. Gelukkig blijft er ook nog tijd over om te schrijven: The Good Girl, haar debuut, ontving zeer lovende kritieken. Haar tweede boek verscheen eind 2015. Dit is haar vierde boek.

Het verhaal

Het boek vertelt over het getrouwde stel Nick en Clara. Zij wonen met 2 kids in een county in Chicago. Maisie is 4 jaar en aan de pasgeboren Felix heeft Clara haar handen vol. Vandaar dat Nick aanbiedt om Maisie naar haar clubje te brengen. Ze hebben nog even contact via de telefoon, voordat er politie voor de deur staat. Een ernstig ongeluk met de dood van Nick tot gevolg. Clara's wereld stort totaal in. Want hoe moet dat nu met de kleine baby Felix en met Clara zelf? Wanneer Maisie nachtmerries krijgt over een enge man en een zwarte auto begint Clara te vermoeden dat iemand het op Nick voorzien had. Volgens de politie is ze getraumatiseerd door het verlies van haar man, maar de wanhopige Clara kan haar gevoelens niet negeren en gaat zelf op onderzoek uit. Ze laat zich door niemand tegenhouden om achter de waarheid te komen, maar soms kun je maar beter niet alles willen weten...


De elementen

De cover ziet er bijzonder uit, een vrouw loopt met een vaartje naar de uitgang. Van wat? een schuur of donkere ruimte. De titel 'Laatste leugen' maakt erg nieuwsgierig. Hoofdpersoon is Clara, maar ook vanuit Nick wordt verteld wat er "daarvoor" heeft afgespeeld. Door het lezen vanuit 2 personen, Clara vanuit het "nu" en Nick vanuit "toen", vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats. Grappig is ook de hoofdstukaanduiding. Als het over nick gaat, staat de naam bijna achterstevoren. Er blijken veel geheimen te zijn. Geheimen tussen Clara en Nick. Mary Kubica kan de sfeer tussen de twee echtelieden feilloos vastleggen. De oplopende emoties van Clara zijn te plaatsen. Zij is net bevallen en haar hormonen gaan nog alle kanten op. Naast haar 2 kids heeft zij ook nog de zorg om haar dementerende moeder. Hoe erg moet het zijn, als je eigen moeder je niet meer herkent. Ook deze kant van het leven wordt goed belicht door Kubica. Tevens heeft zij een prettige schrijfstijl gebruikt. Thema's als rouw, verwerking, dementie en frustratie komen voorbij en zijn natuurlijk te plaatsen.

Conclusie

"Laatste leugen" is een zeer spannende psychologische thriller met een vrouw in de hoofdrol die vastberaden is om leugens te ontrafelen na de dood van haar man. En dit valt zeker niet mee als je net bevallen bent. En na 4 dagen je man overlijdt onder, zoals Clara dat vindt, "mysterieuze omstandigheden". Clara laat zich door niemand weerhouden om de waarheid boven tafel te krijgen. En daar is moed en kracht voor nodig. En een talent om dit zo weg te schrijven. Genoten van dit boek.Waardering         4,5 sterren, en onder de indruk van de schrijfstijl.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie