Pat Craenbroek- Uitgebroed

Recensie


Titel: Uitgebroed
Auteur Pat Craenbroek
Uitgeverij: Paris Books
Genre: Literaire thriller
Uitgave: juni 2018

Gelezen voor de auteur Pat Craenbroek, waarvoor veel dank!


"Spannend en ingewikkeld debuut, met meerdere uitgebroede zaken. Het smaakt naar meer". Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.Beste lezers,

Via facebook zag ik het boek van Pat Craenbroek voorbij komen, en graag zou ik het gaan lezen. Een debuut geeft bij mij altijd dubbele nieuwsgierigheid, voor boek en nog onbekende auteur. Tevens zet ik deze debutanten graag in de schijnwerpers, maar lees wel met scherpe blik het boek. Ook als de auteur zelf zijn boek zo onder de aandacht brengt. Zo ook bij deze, kijk je mee?


De auteur

Pat Craenbroek (geboren in Brussel, 1966) is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu werkt ze zowel in de klinische praktijk als in de zakenwereld. Als kind won ze opstelwedstrijden en werd ze geprezen voor haar taalgevoel. Toch koos ze voor een medische loopbaan. Het schrijven is echter altijd blijven kriebelen en de voorbije jaren schreef ze in haar vrije uurtjes kleine stukjes bij elkaar. Hierdoor is “Uitgebroed” ontstaan.

¶ Er begint iets in mij te broeden. Het is vaag, de vorm is nog niet afgelijnd, nog geen hoe, geen wat of wanneer ¶

Het verhaal

Het is 2017 als er een dode man wordt gevonden. De politie is er druk mee, om de dader op te sporen. Gezien de toedracht, en zware mishandeling, zoeken ze een dader met groot postuur.

Het is de zomer van 2015, de zomer waarin alles anders wordt. Lilith van Winckel, moeder van 3 kinderen en werkzaam bij een forensisch patholoog, heeft het zwaar. Na een tragische gebeurtenis neemt ze een besluit. Vol verdriet en pijn na alles wat gebeurt is, kan ze het allemaal niet meer aan, en gooit ze zichzelf voor de trein. Een hele schokkende gebeurtenis voor de achterblijvers. Sommigen zijn niet verbaasd, maar de schrok is erg groot. In de maanden erna komen er bijzondere zaken aan het licht. Lilith heeft bepaalde erfenissen achtergelaten. Hebben deze zaken met elkaar te maken misschien? En hoe? Je leest het in "Uitgebroed". 


De elementen

De cover vind ik niet heel pakkend, maar past wel bij het verhaal. Daarnaast is de titel goed gekozen en duidelijk. Door de ogen van verschillende personages lezen we stukken van het verhaal. Deze puzzelstukjes kunnen eigenlijk op een tijdsbalk gelegd worden, om het verhaal in chronologische volgorde te krijgen. In dit boek is gekozen voor het verspringen van hoofdstukken en personages in verschillende tijden. Dit is fijn als je lange stukken leest, maar minder als je als lezer maar een paar blaadjes leest voor het slapen gaan. Je moet er namelijk wel even bijblijven. Er zijn veel personages die zo blijkt allemaal hun functie hebben. De vertelperspectief is 3e persoon en de ik-vorm voor het hoofdkarakter. Het verhaal leest in de tegenwoordige tijd, terwijl veel zaken al gebeurt zijn. De stukken in verleden tijd lezen beter weg, het had voor mij qua verhaallijnen allemaal in dezelfde verleden tijds-vorm geschreven mogen zijn.   

Het boek staat vol "Uitgebroede" plannen, door meerdere personen. Er zijn meerdere slachtoffers en meerdere daders aanwezig. Het verhaal begint met een politieonderzoek. Er is een dode man gevonden. De weg er naartoe blijkt divers te zijn. Voor de politie een flinke klus om de "gehusselde puzzel" in elkaar te krijgen. En te bepalen wie wat heeft "uitgebroed" en waarom. Als lezer is al snel duidelijk om "wie" het gaat, en leest het boek verder weg als een Whydunnit. Met een verrassend zo niet frustrerend einde.   

Uitgebroed is een heerlijke whydunnit net een zeer verrassend einde! 

Conclusie

Pat Craenbroek heeft er een flinke kluif aan gehad, om het verhaal zo "uit te broeden". Alles begon in die akelige zomer van 2015. Vanaf dat moment werd het leven van Lilith niet meer hetzelfde. Het boek beslaat een tijdsperiode van zomer 205 tot najaar 2017. De meerdere personages maken het soms gecompliceerd. Het plot daarentegen is geweldig goed bedacht. De kennis en kunde van de auteur komt goed tot zijn recht. Het is een verhaal met meerdere lagen. Thema's als pijn & verdriet, moord & wraak sluimeren hier doorheen. 

Een debuut van grote klasse!

Waardering        4 dikke Birdy-sterren!


Originaliteit: 5
Leesplezier: 3,5
Spanning: 4
humor: 4
Einde: 3
Plot: 4

Zeker genoten van dit debuut, wat zeker geschikt zou zijn voor verfilming. 
Op naar boek 2 van deze auteur!


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie