Nieuw: Dat hebben wij geweten- Catherine Chidgey

 

Nieuw

Titel: Wij hebben het geweten
Auteur: Catherine Chidgey
Uitgeverij: Mozaiek
Genre: Oorlog/ Roman
Uitgave: 26 Januari 2023
Voor wie het oorlogsboek las "De jongen in de blauwe pyama" heeft mogelijk opgemerkt hoe het kamp dat zich aan de achterzijde van het woonhuis bevond werd genegeerd. Daar mocht het jongetje niet komen. Gewoon dat. Dit boek over de 2e wereld oorlog lijkt een tikkeltje erger te zijn. Het gezin gaat in een mooie villa wonen in Buchenwald. Het is er mooi en ook leuk. Gezellige buren en alles wordt geregeld. Als je uit het raam kijkt zie je wel wat militairen lopen. En achter de bossen, daar wonen de criminelen - zo wordt gezegd. 

Oh my gosh! Hoe dan? Vraag je je af? 

De inhoud

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Greta en haar gezin verhuizen naar een huis naast kamp Buchenwald, omdat haar man Dietrich, een ambitieuze SS’er, daar kampcommandant is geworden. Naïef als Greta is probeert ze weg te kijken van de gruwelen die zich naast de deur afspelen. Maar de pijn in haar eigen lichaam is moeilijker te negeren…

Als zijn vrouw steeds zieker wordt, laat Dietrich in het geheim de half-joodse arts en politiek gevangene Lenard Weber naar Buchenwald overplaatsen om haar te behandelen.

Afgewisseld door het verhaal van Greta en ook die van dr Lenard word je als leze het verhaal ingezogen. 

Met elkaar creëren ze een web van leugens waar ze, om de hoop niet te verliezen, koste wat het kost in willen blijven geloven. Wanneer de oorlog ten einde loopt, zijn hun levens voorgoed veranderd. Maar kunnen zij hun wegkijken ooit rechtvaardigen?

Wij hebben het geweten is een weergaloos geschreven roman die je dwingt kritische vragen te stellen bij de menselijke neiging de andere kant op te kijken.


Op 6 maart lees je mijn recensie op dit blog. Mocht je het zelf gaan lezen, veel leesplezier. Het is een indrukwekkend boek.


Groetjes, Annette
Birdy's Boeken
Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie