Recensie: Hamley Books Blogtours (8)- Nina Verheij- Naar het Licht

 Recensie

Titel: Naar het Licht
Auteur: Nina Verheij
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Young Adult
Uitgave: November 2022


Met dank aan: uitgeverij Hamley Books, voor dit blogtour-exemplaar.
De Haarlemse Nina Verheij is geboren in 1984. Katten en poffertjes zijn haar favoriet. Eind 2016 gooide ze het roer om en wilde ze haar passie voor schrijven van fictie weer een pep geven. Dat gaf het spannende verhaal Fatale keuzes. Na de schrijversacademie en deelname aan de National Novel Writing Month vond ze haar fictie-spirit weer helemaal terug. Sinds 2019 is ze eigenaar van Backwords, waarbij ze online cursussen en schrijfchallenges aanbiedt. Naast eigenaar van Backwords is Nina freelance online marketeer en corrector.

Nina Verheij is mij bekend van de thrillerserie met Emily Gagliardi, waarvan Fatale keuzes de eerste was in een serie van 3 delen. Dit eerste verhaal gaf mij veel leesplezier en het las als een spannende 3d puzzel. Een mooi debuut met verrassende wendingen en mysterieuze zaken. Ook deel 2 Geheugenspel ( kreeg vier sterren) en deel 3 Blinde wraak ( kreeg 5 sterren) waren beide een dikke aanrader. Al op het blad pakte het je als lezer helemaal beet. Wat geeft deze YA?

Deze young adult maakt mij nieuwsgierig, qua flaptekst. Het proloog is al bijzonder en aan de uitvoering is ook niets op te merken. Een mooie hardcover, een mooi verhaal in een fijn lettertype, verdeeld in een aantal hoofdstukken allen voorzien van een mooie afbeelding in grijstinten. Zoals we gewend zijn van meer boeken van Hamley Books. 

Alleen dit boek is toch anders, dan de vorige die ik noemde. Het is ook een ander genre. Naar het Licht vertelt over de zeventien jarige Jo. Zij woont nu bij haar oom en tante en heeft op haar tiende jaar iets vreselijks meegemaakt. Dit trauma draagt ze al jaren met zich mee en heeft zich in haar genesteld. Naast de kenmerken die een puber meekrijgt. Voor Jo zijn de dagen soms donker en duister. Diverse gevoelens gaan door heen. Wraak en haat zijn daar een voorbeeld van.

Op haar zeventiende is het genoeg. Ze heeft een plan maakt een lange tocht. Eenmaal aangekomen bij haar eindpunt lopen de zaken toch anders, dan gepland. Is het Karma? Dat blijft een grote vraag.

Deze young adult van Nina Verheij, waar zij mogelijk veel aandacht aan heeft geschonken, kon kij niet helemaal bekoren. De proloog was duister, eenmaal in het boek begonnen kreeg het verhaal mij niet echt in de greep. Jo gaat op reis en dat duurt en duurt. Het kabbelt en kabbelt. Haar medereiziger gaat gewoon mee, zonder tegengas of tegen geluid. Herkennen ze haar nu niet onderweg? Tot bladzijde 187 blijf je als lezer in het ongewisse en blijf je ook met vragen zitten. Langzaam aan kantelt het verhaal en op tweederde komt er wat spanning in. Pas dan wil je blijven lezen en dat is reuzefijn, omdat het zou kunnen, dat je het boek even in de pauze stand wil zetten gezien de traagheid. Gelukkig heb ik het toch uitgelezen en daar ben ik toch blij om. Al kostte het wel enige moeite.

Conclusie

De young adult Naar het licht, bevat veel elementen voor een mooi verhaal. Daar verheugde ik mij ook erg op. De beschrijvingen zijn mooi. Echter de traagheid en ook kabbelende eerste deel kon mijn aandacht niet goed vasthouden. De eerste 180 bladzijden deden mij bijna besluiten om het boek even weg te leggen. Het kleine fantasy effect was te mini, en pastte niet in dit verhaal. 

Waardering. Cijfer 6,5, dat is 3 sterren. 

De ik-stijl pakte mij niet direct, misschien was de 3e persoon een beter idee. Ik miste de bite. Erg jammer. 


Groetjes, Annette

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie