Duisternis- Eva Linden- recensie voor de blogtour

 

Recensie

Titel: Duisternis

Auteur: Eva Linden

Uitgeverij: Hamley Books

Genre: Young Adult Fantasy

Uitgave: Maart 2022 

Met dank aan uitgeverij Hamley Books, voor dit mooie exemplaar
Jaa, de nieuwste van Eva Linden is er. Whoop. Wat een prachtig boek. Vandaag mag Birdy's Boeken blog er meer over vertellen. Kijk mee.

Over de auteur

Eva Linden is afgestudeerd als journalist in de Hogeschool Thomas More te Mechelen. In 2016 kwam haar eerste boek uit, de fantasyroman Maanziek. Centraal onderwerp in dit boek is lucide dromen. Het hoofdpersonage is Mathis, een tienerjongen die geplaagd wordt door levensechte nachtmerries, waarbij droom en werkelijkheid algauw door elkaar gaan lopen. Eind 2017 kwam het vervolg Alpengloed uit. Daarna volgden Avondster en Weerwolven van Warraine 

Het verhaal over De Zeven Zonderlingen

Het keizerrijk Astonia kreunt onder de druk van de Duisternis. Op bepaalde plaatsen is de druk zo groot dat alle bomen sterven en alle rivieren droog komen te staan. Hele soorten worden uit hun territorium verdreven of op een bloederige manier afgeslacht. Bovendien is er de dreiging van de Cultisten, aanhangers van het occulte die zwarte magie bedrijven.

Een eeuwenoude voorspelling brengt zeven onbekenden bij elkaar in herberg De Verdronken Scheper. Zeven Zonderlingen die op zoek moeten gaan naar zeven delen van een magisch kristal dat de Duisternis kan verdrijven. 'Duisternis' is het eerste boek van een reeks die losjes gebaseerd is op het populaire rollenspel 'Dungeons & Dragons'.

De elementen

De cover is supercool en dus mooi. Ok, beter dan dat, echt super mooi. Die kan zo in de top 10. Het ziet er ook filmisch uit. Had ik al genoten van Weerwolven van Warraine, dan is dit echt next level. Dit is gaaf en dit is gewoon super cool.

Bij de regel: "gebaseerd op Dungeons & Dragons", dacht ik, oh boy, kan ik dat wel volgen in een boek? Ik kan ontzettend genieten van SF of Fantasy, maar dat is meestal via een film. Nou, ik kan je zeggen: dat viel reuze mee. 

Eva Linden is geen onbekende in schrijversland. Ze schrijft boeiend en vloeiend. Ja, dat rijmt. Zag ik Weerwolven al als een film aan mij voorbij gaan, dan is dit nog veel leuker. Verschillende wezens, al dan niet met poten of klauwen vullen de pagina's. Alles draait om het land Astonia. Astonia is in groot gevaar. Maar sommige wezens komen van elders en willen graag in Astonia verblijven. 

De auteur heeft gekozen voor een vertelperspectief van de 3e persoon . Soms kan het dan zijn, dat situaties op afstand blijven. Maar dat geldt niet voor dit verhaal. Door de mooie dialogen is het goed te volgen. De personages worden goed beschreven en hebben ieder zo hun achtergrond. Wat erg fijn is om te lezen. De details worden goed beschreven. Kortom: met dit boek kom je in een fijn warm bad terecht. 

Een diversiteit aan karakters en wezens

De leukste van alle karakters vind ik toch wel Jaii. Zij  is een donkergrijze katachtige Kiijaath, van 20 jaar. Zij is niet gewend om -ik- te zeggen, maar spreekt van -deze-. Dit geeft leuke dialogen en ook de nodige humor. Ik kan daar erg van genieten. Jaii vindt 4 andere makkers, als er iemand om hulp roept. 

"Deze moet die arme vrouw helpen", zegt Jaii rustig. "Haar broer is ontvoerd door een stelletje Cultisten en deze kan die monsters niet zomaar laten begaan."

Vanaf dat moment is er een groep van 5, waar later er nog 2 bij komen. Dat zijn de 7 zonderlingen. Zij zullen strijden tegen het kwade en moeten ook snel handelen willen zij op tijd zijn. 

Het boek heeft mij positief verrast. Na het lezen van de proloog dacht ik echt: ga ik dit wel volgen? En ja..dit ging ik gewoon volgen. De wezens deden mij denken aan de Mandelorian, met zijn allen in een herberg een drankje doen. Neem daar bijzondere krachten bij, ruïnes en kwade figuren en het feest kan beginnen. 

Conclusie

Opnieuw heeft Eva Linden mij betovert met haar schrijftalent. Voor wie het boek nu bestemt is qua doelgroep is even zoeken. Op de cover staat "jeugd", het genre is "YA", personage Jaii doet soms wel jong aan, afijn, doe ermee wat je wilt. Eva neemt je direct mee naar een bijzondere magische wereld, met bijzondere wezens. Je zit er direct in. Spannende avonturen volgen. Ja, ik heb genoten en ben zeker benieuwd naar deel 2.

Waardering  4 sterren.  

Originaliteit: 5, Spanning: 4, Personages: 4. Erg leuke karakters, met elk hun afkomst en talenten. Schrijfstijl: 4; fijne schrijfstijl. Leest vloeiend. Sommige situaties komen wat "makkelijk" over. Plot: 5. Zeer mooi.

Ik heb weer genoten!

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie