Recensie: Nicolet Steemers - Wat niet deert

Recensie

Titel: Wat niet deert

Auteur: Nicolet Steemers

Uitgeverij: Volt

Genre: Spanning / Literaire Thriller

Uitgave: Maart 2022

Met dank aan Hebban.nl voor dit gesigneerde exemplaar.
Op Hebban.nl kan je opgeven voor leesclubs en ander leuks. Dit boek hoort bij een discussiegroep. Iets nieuws en iets leuks. De deelnemers ontvingen een gesigneerd exemplaar. Ik ook. Hoe gaaf!

Wat niet deert, de inhoud

Een verwaarloosd vakantiehuisje. Een gebroken gezin. En een ontdekking die hun leven voor altijd zal veranderen.

Dertien jaar na de plotselinge verdwijning van hun moeder brengen drie volwassen kinderen en hun verwarde, aan geheugenverlies lijdende vader de herfstvakantie door in de Achterhoek. Het plan is om te inventariseren wat er moet gebeuren met het verwaarloosde familiebezit, een zomerhuis in de buurt van de Leemputten bij Groenlo. De plek roept bij alle gezinsleden herinneringen op, en daar zit niet iedereen op te wachten.

Al snel wordt duidelijk hoe funest het verdwijnen van de moeder is geweest voor de onderlinge verhoudingen binnen het gezin; met het vorderen van de vakantie nemen de spanningen toe. Ieder heeft zo zijn eigen idee over wat er destijds is gebeurd. Is het altijd beter om de waarheid te kennen, of kunnen sommige dingen beter verborgen blijven?

De elementen

De cover ziet er donker en wat grillig uit. Een huis in de donkere bossen. In het oranje staat de titel: WAT NIET DEERT. Het straalt een spannende sfeer uit.

Dit spannende verhaal van auteur Nicolet Steemers speelt zich af in de Achterhoek. In de buurt van Groenlo staat een zomerhuis. Het is al jaren familie-eigendom. Nu 13 jaar nadat de moeder het gezin verliet, gaan zij terug naar dit vakantiehuis. Waar zij veel hebben meegemaakt. 

Het boek bestaat uit 6 delen. Het zijn 6 dagen aaneengesloten van die vakantieweek. In die 6 delen zijn er verschillende karakters "aan het woord", Om de beurt kijk je door de verschillende ogen naar de gebeurtenissen van Manon, Ruud en Philip. De vertelperspectief is de 1e persoon. Daarnaast zijn er veel dialogen. In een fijne en vlotte schrijfstijl heeft Steemers een heerlijke suspense story neergezet.

Een weekje er op uit, naar het familie vakantiehuis, Links en rechts bemerk je als lezer dat er dingen scheef zitten. Nu nog ontdekken wat dat is!

"Moeilijke momenten? Daarvoor hoef ik niet helemaal naar Spanje". 

Manon bijt de spits af, met een sarcastische toon. Het laat de sfeer zien en het ongemak waarmee ze met zijn vieren in de auto zitten. Op weg naar de Achterhoek. Zo maken we direct kennis met de jongste telg, Manon, 19 jaar. Werkzaam in de Antiek & Curiosa winkel van haar vader. In zijn verwarde staat van tegenwoordig herkent ze hem niet langer.

Samen met haar 2 oudere broers Philip en Ruud, schoonzus Susan en verwarde vader Arnold gaan zij de herfstvakantie doorbrengen in het enigzins vervallen zomerhuisje. Nu zonder moeder Lydia.

De toon is gezet en de messen zijn geslepen. Tenminste dat denk je als lezer in het begin, na de kennismaking met de bijzondere personages. Het duurt nog een hele tijd voordat de konijn uit de hoed komt. Het grappige is, dat er in het begin al een flinke spoiler staat. Die veel later betekenis krijgt. Erg mooi gedaan. Door de flashbacks krijgt het verhaal meer gewicht. Mondjesmaat worden de zaken steeds meer duidelijk. En als je denkt hoe het zit, volgt er een nieuwe twist. 

Conclusie

Wat niet deert gaf mij een iets ander verhaal dan ik verwachtte. Een auteur moet zijn lezer inpakken met verrassingen en plottwisten. Dat is Nicolet Steemers zeker gelukt. 
Doordat de streek mij bekend is, ook het "Zwillbrocker Venn", kon ik alles snel plaatsen. De stijl van Steemers sleept de lezer mee. Medio het boek verloopt het tempo wel wat traag. Dit komt later weer goed. Er is al snel een kleine onderhuidse spanning, wat bijna voelbaar is. Hierdoor blijf je doorlezen.

Waardering  4 sterren.

Mooi verhaal. Goed te volgen. Spannend tot het einde. Verhaallijn van Manon was even wat langdradig, maar dit kwam toch nog goed.  


Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie