Noorderlicht- Mariska Overman- De recensie

Recensie

Titel: Noorderlicht
Auteur: Mariska Overman
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Spanning/ Psychologische Thriller
Uitgave: Februari 2021

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie, voor dit exemplaar.

Noorderlicht is mooi en complex tegelijk. Het is een mooie reis, die je dichter bij jezelf brengt!Beste lezers,

Heb jij het Noorderlicht al eens gezien? Volgens Mariska Overman is het een prachtige ervaring. Zij maakte de reis door de Noorse fjorden om later dit prachtige boek vol suspense te gaan schrijven. In de online boekpresentatie vertelde zij daar over. 

De auteur

Mariska Overman is schrijfster van thrillers, non-fictie en (historische) romans en heeft al vele prachtige titels op haar naam staan.  Samen met haar man runt Mariska Bureau MORBidee, een communicatie-adviesbureau gespecialiseerd in het levenseinde en rouwverwerking. Mariska is getrouwd, heeft twee kinderen en een kat, en woont in het mooie Twente.

Het verhaal over het Noorderlicht

Noorderlicht gaat over 4 vrienden die elkaar "kennen" via een online literaire chatgroep. Zij hebben zo dezelfde interesses qua lezen. Zo komen de oude russen voorbij, en ook Raskolnikov. Een personage uit "Misdaad en straf" geschreven door Fjodor Dostojevski. Hij is of was een Russisch romanschrijver en een van de bekendste auteurs uit de Russische literatuur. Zij raken zo onder de indruk van dit boek, dat er een bizar idee ontstaat. "Hoe zou het zijn om iemand daadwerkelijk te doden".

Hoofdpersoon is Noor Nagtzaam, zij is de Nederlandse van het stel. Daarnaast lezen we over de Deense Frode, de Engelse Magnus en de Duitse Katja. Noor boekt een reis van een week op een zeilschip. Daar is ook het genoemde drietal. Ze vertrekken om door de fjorden van Noorwegen te varen, op zoek naar het Noorderlicht. Daarnaast hebben zij 1 missie: iemand doden tijdens deze reis. Hoe zal dat zijn? Wie wordt het? 

De elementen

Noorderlicht is een zeer apart spektakel, met meerdere lagen. Als eerste is er de reis met het gezelschap, naar het Noorderlicht. Ten tweede knaagt er iets aan Noor, uit het verleden. Ten derde hebben de 4 literaire vrienden een bijzondere missie: iemand ombrengen. Hoe voelt dat? Kom je daar zomaar mee weg? 

De reis gaat van start. Naast het viertal is er de bemanning en het gehele reisgezelschap, waar over vertelt wordt. Wat inhoudt, dat het aantal personages in dit verhaal erg veel is. Gelukkig is er een index aan het begin, met de personen. Is het wel goed te volgen dan? jazeker, eenmaal in het verhaal is alles goed te begrijpen. Het viertal staat natuurlijk centraal, maar de anderen zijn apart en divers. Zo is er de oude George, Carmen en Odin met zijn verrekijker. Afijn, Overman kan het zeer mooi beschrijven.

In de vertelperspectief van de ik-persoon lezen we over Noor, wat zij meemaakt en wat er allemaal in haar hoofd om gaat en dat is veel. Dood en schuld, schuldig of onschuldig...het maalt maar door. De expertise van overman is weer voelbaar. Zij heeft het verhaal zeer dichtbij gehouden. De oude Russen (boeken), de gedachtes van Noor over het verleden, de vele kopjes thee..afijn er is nog veel meer, waarbij je het idee krijgt gewoon naast de auteur te zitten, in plaats van Noor. Om kippenvel van te krijgen gewoon.

Gezien het viertal een missie heeft, sluimert de spanning al snel het verhaal binnen. Wanneer vindt dit plaats en wie is de "gelukkige"? Dat is het grote mysterie. De spanning is op den duur onderhuids voelbaar. Naarmate het verhaal vordert, zit je op het puntje van je stoel. Hoe loopt dit nu af? Totdat de grote climax volgt. Wauw....wat gebeurt er?

Hoe ga je om met dood en rouw van een naaste? En hoe zit het met schuldgevoel omtrent dit onderwerp? Dat is de grote vraag, die door het boek heen sluimert. Het boek Noorderlicht raakt deze vraagstukken aan, tijdens het zoeken naar het Noorderlicht. De reis maakt veel los bij Noor. Voor haar is het een grote zoektocht naar orka's, het Noorderlicht, zichzelf, en mogelijk het zoeken naar de waarheid. Het is veel qua thematiek maar oh zo mooi gedaan.

Conclusie

Noorderlicht is een thriller,  anders dan de andere van Mariska Overman. Het proeft een beetje als Agatha Christie-spanning. Dit keer heeft ze haar expertise over dood, rouw en ook schuld zo mooi verweven in een spannend verhaal. Tevens is ze zo dichtbij haar zelf gebleven, dat het bijna eng was om te lezen.

Een reis die ze zelf ook maakte, naar het Noorderlicht. Met deze info en de fijne schrijfstijl lijkt het alsof de lezer zelf mee gaat op deze grote reis. Wat in begin lijkt op een soort docu mondt uit in een psychologisch spektakel. Er gaat iets vreselijks gebeuren, vraag is: wanneer? 

Noorderlicht ontwikkelt zich als in een wespennest. Wie kan je nog vertrouwen in tijden van moordplannen. Trouwens: zou jij dat kunnen?

Waardering  5 sterren

Als je zo mooi kan schrijven, en je passie zo in een boek kan weven, dan is het alleen maar genieten. Kan je genieten van moordplannen? Ja, toch wel. Noorderlicht is mooi en complex tegelijk. Het is een mooie reis, die je dichter bij jezelf brengt! 

Mariska Overman heeft zichzelf overtroffen. Kan het nog mooier dan dit!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 

 

  


 

 

Reacties

  1. Treffende recensie van een heel mooi boek, Annette !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, Charles! De auteur gaf dit ook aan. Het is qua inhoud wat zij bedoelt heeft over te brengen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie