De vijfde kamer- Darline Degheldere- De recensie

 Recensie

*BLOGTOUR*BLOGTOUR*BLOGTOUR*

Titel: De vijfde kamer
Auteur: Darline Degheldere
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Spanning/ Misdaadroman
Uitgave: Februari 2021

Met dank aan uitgeverij Hamley-Books, voor dit blogtour-exemplaar!
Beste lezers,

Hier een mooie klassieker, een ware "whodunnit". Je kent ze nog wel, de serie van Miss Marple, Midsummer night murders of Death in Paradise. Claire komt zeker niet in het paradijs terecht als ze met de vriendenclub een midweek weg gaat. Ze kijkt er erg naar uit, het jaarlijkse uitje te gaan beleven. Maar dan op de dag voor vertrek naar huis, wordt er 1 persoon niet meer akker. Wat is er gebeuert en wie heeft het gedaan? Kijk mee.

Op reis met nu een Vijfde Kamer

Na hard werken is het goed rusten. Dat geldt zeker voor een groep vrienden. Het jaarlijks huren van een vakantiewoning voor 8 personen (4 koppels)  is een ware traditie voor de vriendengroep De Pascallen en Co. Zij doen dit nu voor het 10e jaar. Dit jaar is er gekozen voor een wat groter en meer luxe woning. Er zijn wel 5 kamers, dat is handig voor als er iemand snurkt of een glaasje teveel heeft gedronken. 

Het huren van een vakantiewoning was voor de vier koppels al jaren een traditie. Meteen na het studeren waren Hans, Daan en Elke hiermee gestart en ondertussen hadden ze al tien jaar op de teller staan. 

Het is een gezellige week. Op de dag voor vertrek staat het ontbijt al klaar. Het wachten is op nummer 8. Waar is hij toch? Als ze gaan kijken blijkt deze persoon overleden te zijn. De arts beweert een hartaanval. Maar is dit wel het geval of is hij vermoord? Wie heeft het gedaan en hoe? Een spannend mysterie begint.

Een whodunnit met klassieke elementen

De cover is strak en zeer modern, Het verhaal echter doet klassiek aan, qua opbouw en plot-structuur. Er zijn 8 personen in 1 huisje en er gaat er 1 dood.  Wie heeft het gedaan? Het lijkt op Cluedo- de leugenaarseditie. 

"We hebben hem vannacht naar de vijfde kamer gebracht"

Auteur Degheldere heeft een fijne schrijfstijl, die soms aparte/ Vlaamse zaken bevat. ( Hem fixerend keek ze hem aan/ nochtans/ een kantoorhouder..=mogelijk een kantoormanager). Het leest fijn weg. Hoofdpersoon Claire, 32 jaar, krijgt een grote schok te verwerken, bij het overlijden van haar partner. Hoe is dit toch mogelijk? De vakantievreugde daalt direct tot een dieptepunt.

Vooruit, slaapkop uit de veren, zei ze lichtjes geïrriteerd. Ze trok de gordijnen met een flinke vaart open en zette een raam op kiepstand. Een beetje frisse lucht was hier wel nodig, vond ze. Ze draaide haar hoofd naar het bed. Nog steeds geen beweging. X lag op zijn rug, het dekbed bijna helemaal over zijn hoofd getrokken....

Grote zoektocht naar dader en de juiste motieven

Dat zal veel emotie en verdriet geven denk je als lezer. Maar Claire lijkt geen kik te geven. Het valt echt op hoe zij emotieloos verder gaat met haar leven. Naarmate het whodunnit-mysterie vordert, komt er veel aan het licht. Over de personages, hun achtergronden en motieven. 

Als Claire eenmaal een spoor heeft gevonden, bijt ze zich vast als een klein vechtershondje met grote speurneus. En zwelt de spanning aan. Door haar kracht en doorzettingsvermogen komen er steeds meer puzzelstukjes op tafel. Tot de finish is bereikt! 

Conclusie

De vijfde kamer bevat een mysterie van grote omvang. Er zijn 8 personen in 1 huisje. En 1 persoon gaat dood, hoe kan dit toch? De vijfde kamer was toch alleen bedoelt voor degenen die snurkten of een beetje dronken waren? 

Auteur Darline Degheldere heeft met de vijfde kamer een spannend misdaadverhaal geschreven. Boordevol misleiding, bedrog en kleine grote leugentjes. 

De vijfde kamer is een zeer verrassend en misdadig leugenspel; wie spreekt er nu de waarheid en wie niet? 

Waardering   3,5 sterren, dat is een dikke 7!! 

Door de cover kreeg ik een totaal andere in druk van het boek. Leuk verhaal, veel personen, de spanningsboog is net hoog, de dialogen houden je gekluisterd aan het boek!


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie