Fantoomzoon- Ronald van den Broek- De recensie

Recensie

*BLOGTOUR*BLOGTOUR*BLOGTOUR

Titel: Fantoomzoon
Auteur: Ronald van den Broek
Uitgeverij: Palmslag
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 24 Februari 2021

Met dank aan uitgeverij Palmslag, voor dit exemplaar!Beste lezers,

Die cover, whoop, wat geeft die een spanning aan. Kon dit boek mijn verwachtingen waarmaken? Kijk mee!

De auteur

Ronald van den Broek (1967) is in Utrecht geboren en woont in Amsterdam. Al zijn hele leven lang verslindt hij thrillers, maar de echte ;literaire-thrillerliefde begon na het lezen van met Nicci French. Naast het schrijven van thrillers werkt hij als gezondheidswetenschapper en jurist bij de overheid en houdt hij zich bezig met het opsporen en bestrijden van fraude in de zorg. In 2014 debuteert Ronald met z'n psychologische thriller Varkensbloed in chocolade. Daarna volgde Beschermduivel en Mijn kartonnen broer. 

Fantoomzoon

Fanzoon/ Fantoomzoon draait om twee karakters. Voor een van deze personages gaan we terug in de tijd. Hij heet Vincent en hij heeft zeker geen makkelijke jeugd gehad. Er gebeuren dingen die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen. Vincent blijft een beetje in de schaduw, zo lijkt het.  

De cover is ook donker en duister. Een persoon, met een hoody over zijn hoofd. Dat ziet er al grimmig uit. 

Naast een spannend proloog kom je als lezer terecht in het leven van Erisa. Zij is de hoofdpersoon, rechercheur en is gedetacheerd van Amsterdam naar Maastricht. Het is maar tijdelijk houdt ze zichzelf voor.  Ze is een beetje rebels qua karakter. Soms opvliegend, soms brutaal. Dat botst soms met de Limburgers. Gelukkig kan ze bij haar vriendin haar hoofd leegmaken. Al vertelt ze liever niet alles, wat haar dwars zit. Ook al is het iets van 3 jaar geleden. 

De elementen

Auteur Ronald van den Broek heeft gekozen voor de vertelperspectief van 3e persoon. In begin moet ik wennen aan de schrijfstijl: er is veel beeldspraak waar je doorheen moet. Naarmate het verhaal vordert krijgt van den Broek mij in zijn greep. Erisa en haar team krijgt te maken met een aantal moorden. Het is een lange zoektocht naar de dader. Er is geen enkel bewijs om aan te nemen dat het iets met elkaar te doen heeft.   

De spanning volgt stap-voor-stap. Eerst worden de personages duidelijk gemaakt. Dat zijn er best een aantal moet ik zeggen. De spanning sluimert zoals gezegd langzaam het verhaal in. Met name door de wisselperspectief van beide karakters die belangrijk zijn. Erisa krijgt als karakter meer stevigheid en wordt steeds serieuzer genomen als ze belangrijke zaken ontdekt. Dat is een mooie ontwikkeling. Voor Vincent komt er meer diepgang richting het einde. Zij hebben meer gemeen dan op het 1e oog lijkt. Om de beeldspraak van Van den Broek te gebruiken: als een ui, wordt laag voor laag ontdekt en afgehaald om tot de kern te komen van het mysterie.  

Fantoomzoon is een mooie en meeslepende thriller, met verborgen twisten en bijzondere personages. 

Conclusie

Fantoomzoon is een mooie en meeslepende thriller, met verborgen twisten en bijzondere personages. In dit boek draait het om verdriet, gemis, onbegrip en grote misleidingen voor eigen gewin. 

Waardering  4 sterren, een dikke 8.

Originaliteit: 4, Spanning: 4, Schrijfstijl 3,5: in begin erg wennen aan beeldspraak dat soms afleidt, en een aantal zinnen met een veelvoud aan "ze".  Personages: 4: mooie karakters. Krijgen meer stevigheid naarmate het verhaal vordert. Plot: 4. Einde: 3,5: verrast door het einde. 

Mijn nieuwsgierigheid naar de andere boeken van deze auteur is nu zeker aanwezig. Dit was de eerste kennismaking met zijn schrijfsels.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  

Blogtour dd 16-3-2021


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie