Nicola Rayner- Uit het oog


Recensie


Titel: Uit het oog
Vertaling van: The girl before you
Auteur: Nicola Rayner
Uitgeverij: Cargo
Genre: Thrillers/ Spanning
Uitgave: Oktober 2019

Birdy's Boeken


Beste lezers,

Over smaak valt zeker niet te twisten, waar jij van houd vind ik mogelijk niet mijn smaak. Dat maakt lezen zo leuk vind ik. Een auteur schiet zijn nieuwe boekenkind de lucht in en dan maar afwachten op de reactie van de lezers. Bij dit boek staat "voor de liefhebbers van meisje in de trein". Oef, dan weet je het al, je bent er helemaal voor of geheel tegen. Gezien ik helemaal blanco altijd een boek in ga, heb ik genoten van deze!

De auteur

Nicola Rayner is geboren in Zuid-Wales en woont nu in Londen, waar ze werkt als freelance journaliste. Uit het oog is haar debuutthriller. Het werd tweede in de Cheltenham First Novel Competition van 2018.   

Het verhaal

Een verslavende en intelligente psychologische thriller voor fans van Shari Lapena en Ruth Ware.

Alice Bell weet dat haar man George van mooie vrouwen houdt. Hij is politicus en nu tv-persoonlijkheid. En hij mag er zeker zijn. Dat was vroeger al in hun studententijd. Het heeft haar altijd bezig gehouden. Zeker 1 vrouw-personage: Ruth genaamd. Ze weet ook dat hij haar aanbidt en dat haar zwangerschap hun relatie alleen maar hechter zal maken. 
Maar als ze terugkomt van een zakenreis ziet ze in de trein een prachtige roodharige vrouw. Een vrouw die het evenbeeld is van Ruth, haar medestudente van jaren geleden, die na een nachtelijke zwempartij spoorloos is verdwenen.

Wanneer ze George vertelt over het voorval in de trein reageert hij heel terughoudend. En als ze ontdekt dat een oude groepsfoto vlak daarna bijgeknipt en opnieuw ingelijst is, wordt Alice wantrouwend. Want wat weet George over Ruth, en wat was zijn relatie met haar? Heeft hij iets te verbergen soms? En kan Alice zelf nog vertrouwen op de herinneringen aan haar studietijd?

De cover en de drie personages in heden en verleden stelen de show

De cover is catchy. De titel valt lekker op. En je ziet blauw water en een meidengezicht. Wat doet zij daar? In het proloog wordt een klein tipje van de sluier onthult . Het begint met "Toen ik voor het laatst mijn zus zag". Het is een terugblik. Een kijkje achterom. 

Nicola Rayner heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt in dit debuut. Diverse personages in heden en verleden, struikelen over elkaar heen, en maken het verhaal tevens tot een heerlijke mysterieuze suspense. En ja, dat is een gelijkenis met "Het meisje uit de trein". Alice bijt de spits af in deze raadselachtige thriller. Zij is ook een beetje een meisje uit de trein, maar alweer een dertiger nu. En getrouwd met George, maar dit laat al wat barstjes zien. 

Na Alice schakelen we over naar Naomi. Zij mist haar zus al weer 15 jaar. Ook personage Kat komt in beeld en we springen terug naar 1999. Naar de studententijd op St. Anthony's, toen met Ruth, veel vrienden , drank en feestjes. Naarmate je leest geeft dit veel verdieping maar ook raadsels. 

Sluimerende spanning

Uit het oog begint met Alice die iemand in de trein ziet, die ze al jaren mist. Echtgenoot George neemt het verhaal niet serieus en geeft de hormonen de schuld. George lijkt meer zaken gesloten te willen houden als ook zijn bureaulades. Dit maakt nieuwsgierig en de spanning sluimert direct in het verhaal. 

Wie is dat meisje in de trein?

Nicole Rayner gebruikt een fijne schrijfstijl. Het verloop van het verhaal is toch anders dan doet vermoeden. Alice en George laten we na een stukje even los in het nu, en we dwalen af naar de studententijd. Daar ligt een soort puzzel klaar, om opgelost te worden.  

Conclusie

De thriller "Uit het oog" draait om jonge mensen, die elkaar al heel lang kennen. Die allen al 15 jaar hun dierbare Ruth moeten missen. Ruth vormden vroeger met haar vriendje het perfecte stel. Het verhaal is mooi, ingewikkeld en toch ook weer niet. 

Nicola Rayner heeft een complexe puzzel gemaakt van een verdwijnings-mysterie. Vol intriges, liefde en bedrog. Het verhaal leest heerlijk weg en steeds verder kom je in het vriendendrama verwikkeld. Knap gedaan!

Waardering  4 sterren.

Het begin leest nog niet zozeer als echte thriller, maar als snel neemt het verhaal je mee 15 jaar terug te tijd in. En kan je niet meer stoppen met lezen. 

Genoten!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


*Bedankt uitgeverij Cargo voor toezenden van dit recensieboek
** Dit heeft geen invloed in mijn persoonlijke mening over het boek.
  
      Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie