De riten van het water- Eva Garcia Sáenz de Urturi


Recensie


Titel: De riten van het water
Auteur: Eva Garcia Saenz de Urturi
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Thrillers/ Spanning
Uitgave: November 2019


De riten van het water is super spannend en meeslepend, en blaast je opnieuw van je stoel!


Birdy's BoekenBeste lezers,

Kennismaken met deze auteur haar eerste boek was een waar cadeautje. Die pakkende schrijfstijl neemt je mee naar Spanje toe. Naar het stadje Vitoria. Met zijn mooie kerken en oude gebouwen. Het komt niet vaak voor dat ik plaatsen die genoemd worden op ga zoeken op internet. Maar bij dit boek toch wel. Zo zocht ik het plaatje op de cover, met de mooie gevels. En het plein van de cover van deel 1. Zo mooi. Het geeft de sfeer zoals hij is. Dit boek kan alleen maar mooier zijn, dan deel 1. Of niet :) Kijk je mee?


Ik weet nog precies hoe gelukkig ik me voelde. De spontane glimlach die november liet stralen. ..zwanger? Van mij. Ik maakte een berekening. veertien weken. De kritieke eerste drie maanden waren al voorbij. Een zoon? Een dochter? ..en ik zouden ouders worden.   

De auteur


Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria, waar de witte stad-trilogie zich afspeelt, en woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en het werd online een grote bestseller. De trilogie van de witte stad is in alle vormen en via alle platforms een fenomenale bestseller geworden. 

De inhoud

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.

Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Kraken de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water…

De traditionele gebruiken & mythen zijn bijzondere elementen

In Vitora, de hoofdstad van Baskenland, in Spanje wordt het weer erg onrustig. De Inspecteur en profiler Unai Lopez de Ayala, herstellende van het vorige drama,  krijgt dit keer te maken met een aantal slachtoffers die op oude traditionele wijze zijn omgebracht. Al dan niet zwanger. Ze moeten voorzichtig te werk gaan, want de schrik zit er goed in, en wie is de volgende? Is het Alba misschien?

De veertiger Unai heeft een onorthodoxe manier van werken, wat niet altijd door zijn chef wordt gewaardeerd. Beide hebben een gezamenlijke passie, hardlopen in de vroege ochtend-glore. Om het hoofd leeg te maken. 
Dat komt goed uit, want zijn dringende hulp wordt gevraagd als Annabel Lee blijkt te zijn overleden. Ze was zwanger. Als hij haar naam hoort, gaan zijn gedachtes 24 jaar terug. Naar de tijd dat hij 16 jaar was, toen hij haar ontmoette. Dit geeft mooie flashbacks en meer verdieping.  

Sterke personages en mooie details

De riten van het water is opnieuw een prachtige vertelling vol historische aspecten en zeer mooie en beeldende details. Vanuit Unai, die de alwetende verteller is, begrijpen we snel hoe zaken verlopen. Soms geeft hij een paar kruimels weg voor later. Zoals het moment dat Alba nog niet wist, dat ze mogelijk gevaar liep, nu ze zwanger was. Personages en details worden zeer goed uitgewerkt. Eva Garcia heeft een heerlijke schrijfstijl, het geeft een soort cadans tijdens het lezen. Heerlijke zinnen vol spanning die languit wordt beschreven of waar de heerlijke pincho's werden verslonden. Onderweg naar het bureau. Tenslotte die lange straatnamen of historische gebouwen. Eerst struikel je over deze lange namen. Toch wordt de nieuwsgierigheid gewekt om door te lezen. Soms vraag je je als lezer af, welke stukken er mogelijk opnieuw autobiografisch zijn, gezien Eva Garcia dit in deel 1 mooi had verweven.

Voorliefde voor historie en mysterie

De voorliefde voor historie en mysterie aan de zijde van de auteur is duidelijk aanwezig. Hiervoor schreef zij een historische romans. Deze politieroman is een geheel ander genre, aldus de auteur. In deze trilogie heeft zij familieverhalen gecombineerd met spanning en emotie. Tenslotte heeft ze cultuur en historie toegevoegd. Dit alles geeft een heerlijk spannend verhaal, gesitueerd in het oude Vitoria. Met zeer oude gebouwen, straten en historische plekken in de omgeving. Tijdens het lezen van dit alles word je zo nieuwsgierig om direct deze plekken op het web op te zoeken.

Grootvader krijgt ook de eer

De hoofdpersoon Unai heeft twee gezichten: De zachte Unai en de professionele inspecteur Kraken. Een bijnaam naar een niet-te-raken mythologisch dier. Wie opnieuw ongeschonden deelneemt aan dit spannende deel 2 is grootvader. Hij is op sommige momenten de sidekick van Unai. Grootvader heeft alle wijsheden in pact en doorziet alles. Hij is belangrijk voor Unai. De liefde voor elkaar is erg groot. Het verbindt. Dit is bijna voelbaar. 

Conclusie

Eva Garcia heeft mij als lezer opnieuw versteld doen staan van een spannend verhaal voor mysterie en plottwisten. Unai herstellende van een naar ongeval, wordt dringend gevraagd om hulp. Als zijn vroegere vriendin gedood blijkt te zijn, gaan zijn raderen flink draaien. Waarom is Annabel op die vreselijke manier zo aan haar einde gekomen? Verleden en heden komen voorbij en Unai komt steeds verder met de puzzel. Tot een zeer verrassend einde. Genoten!

Waardering 5 sterren.

Originaliteit: 5, Spanning: 4, schrijfstijl: 5 > de schrijfstijl is superfijn, en even denk je dat je Zafon aan het lezen bent. Schaduw van de wind. Leesplezier: 5, cover & uitvoering: 5, plot: 5: het zit allemaal goed in elkaar verweven. Eva Garcia geeft niet zomaar info weg soms wat kruimels. Je gaat als lezer zeker meedenken wie dit op zijn geweten heeft. Verder blijft het spannend tot het einde. 

De riten van het water is spannend en meeslepend, en blaast je opnieuw van je stoel! Het is nu uitkijken naar deel 3.     

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken*Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor dit recensieboek
**Dit heeft geen invloed op mijn mening 
  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie