Birdy's Bookstoreday 2019: Meet & Greet Peter Römer


Hoe was jouw Bookstoreday 2019?Birdy's BoekenBeste lezers,

Als boekblogger maak ik toch zeer mooie momenten mee. Afgelopen zaterdag was het Bookstoreday. Een landelijk event; een dag die helpt tegen de strijd van het ontlezen. Bij veel boekwinkels zijn er mooie acties, lezingen en ander leuks te beleven.  Wat had mijn lokale boekhandel Van Atten in petto?

Boekhandel van Atten is al jaren een begrip in Pijnacker en Berkel. Met zijn 2 vestigingen wordt mening boekliefhebber altijd verwend met een goede service en een heerlijk kopje koffie. Is het boek niet in de winkel dan wordt het direct voor je besteld.

Met regelmaat zijn er leuke workshops of boeklezingen. Moord in de moestuin was daar 1 van. Nu op deze mooie Bookstoreday wachtte Michiel van Atten een speciale gast op. Peter Römer, Nederlands acteur, tv-producent en regisseur, als ook scenarioschrijver, zo in de winkel langskomen voor zijn nieuwste boek van Baantjer: De Cock en de zwarte weduwe.  

Peter Römer biografie in notendop


Gezien de auteur al vele successen op zijn rekening heeft staan, zocht ik de details erbij op en dus hierbij:
⭐ Peter is de zoon van Piet Römer. Zijn dochter Nienke en zoon Thijs zijn ook acteurs. Hij begon zijn carrière bij toneelgroep Centrum. Naast toneel speelde hij ook vele rollen op televisie, zoals Dagboek van een herdershond. (waarvan er ook een boek is, die in Birdy's Boekenkast staat!). 

⭐ Na 1985 speelde, schreef en regisseerde hij voornamelijk voor televisie. Hij schreef onder andere het scenario van de televisieseries De Brekers, De kip en het ei en Baantjer, waar hij ook twaalf jaar de producent van was. In de serie De kip en het ei speelde hij samen met zijn vader Piet, Joop Doderer, Karin Bloemen, Andrea Domburg en Ricardo Sibelo. 
⭐ Van 1990 tot 2010 was hij als Hoofd Drama en Creative Director verbonden aan achtereenvolgens John de Mol Producties en Endemol Nederland.
⭐ Römer zette als bewerker van de televisieafleveringen de Baantjer boekenreeks voort. Waarvan de eerste titel is: De Cock en de onzichtbare moordenaar. In 2019 schreef hij mee aan de filmscenarios van de bioscoopfilm: Baantjer het Begin.

   
   


Na een kort praatje met Michiel begon Peter Römer met te vertellen over zijn nieuwe boek. De auteur heeft al vele Baantjer-titels op zijn naam staan. Is het niet moeilijk om steeds weer op inspiratie te komen, vroeg ik. Nee, want de auteur komt steeds weer op nieuwe verhalen door te gaan wandelen. Als hij wandelt en zo een nieuw verhaal bedenkt kan het zijn, dat als je hem tegen zou komen hij het niet meer goed weet, want "ik was met een moord bezig!". Aldus de auteur. 

Voor het mogen doorschrijven van de Baantjer verhalen moest Appie Baantjer wel zijn toestemming geven. Er waren alleen 3 condities over Baantjer, waaronder Baantjer vloekt niet, Baantjer draagt nooit een wapen en Baantjer gaat nooit vreemd. Met deze compromis ging Peter Römer aan de slag. 


De succesvolle boekenserie en de film over Baantjer

De boekenreeks van Appie Baantjer is de meest geleende serie in de Nederlandse Bibliotheken. Baantjer debuteerde in 1966 op de buis en gaf 12 seizoenen en wel 122 afleveringen. Appie overleed in 2010. Piet Römer overleed in 2012. De speelfilm is een initiatief van zijn zoon Peter en kleinzoon Thijs.
De boekenreeks is in 2012 voortgezet door Peter 
Römer. 

Samen schrijven met Annet Hock

Naast de boeken over Baantjer schrijft Peter Römer samen met zijn vrouw. Al meer dan 30 jaar getrouwd nu, besloten ze samen te gaan schrijven. Dit begon op een lange zomervakantie zonder de kinderen. De eerste weken waren wel even wennen, maar daarna ging het al beter. Zijn vrouw had 3000 woorden, toen Peter er nog maar 250 had. We moesten in de boekhandel van Atten hier hartelijk om lachten. Maar het resultaat mocht er zijn. Het eerste thrillerboek verscheen in 2017 en heet "Jij en ik". En in januari van dit jaar 2019 verscheen "Oog om oog". 

Over de nieuwste Baantjer: De Cock en de zwarte weduwe


De Cock en de zwarte weduwe', deel 84 in de Baantjer-serie, met in de hoofdrol rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder van bureau Warmoesstraat in Amsterdam. De Cock is op Zorgvlied voor de begrafenis van Cor Huidekooper, een vroegere collega. Iedereen, ook de verse weduwe, is verbaasd als er bij het afscheid een jonge vrouw naar voren stapt en als eerste een rode roos op de kist laat vallen. Niemand weet wie zij is. Signeren en afscheid nemen

Het was natuurlijk veel te snel voorbij. Hier kon ik wel de hele middag naar luisteren. Na dit leuke verhaal namen we afscheid en liet een ieder het nieuwe boek signeren.

Ontzettend genoten! Met veel dank aan de medewerkers van Boekhandel van Atten. Bij het volgende evenement ben ik er zeker weer bij!


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's BoekenBronnen:
https://www.awbruna.nl/5ws-romer-hock/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_R%C3%B6mer
https://www.indebioscoop.com/regisseur-arne-toonen-over-baantjer-het-begin/Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie