Camilla Grebe- Dagboek van mijn verdwijning

Recensie


Titel: Dagboek van mijn verdwijning
Auteur: Camilla Grebe
Uitgeverij: Cargo

Genre: Thriller
Uitgave: November 2018
* Het is een vlot-lezende thriller en bevat meer dan je op het eerste "oog" zou verwachten! Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.* 


Birdy's Boeken
Beste lezers,

Dit boek lag nog te wachten. In de december Adventkalender zat het eerste boek van deze auteur, en dus was mijn interesse gelijk gewekt. En daar kreeg ik zeker geen spijt van. Kijk je mee? 

De auteur 

Camilla Grebe (1968) is een succesvol ondernemer en bekleedde verschillende topfuncties in de zakenwereld. Ze schrijft thrillers samen met haar zus Åsa Träff en Paul Engström. In 2015 debuteerde ze met De minnares. In 2018 verscheen Dagboek van mijn verdwijning. Inspecteur Peter Lindgren heeft hierin opnieuw een rol.  

¶ Het is heel vreemd. Als ik .. lijkt het bijna alsof ik in Hannes hoofd zit. Bijna alsof ik háár word, terwijl ze heel oud is en een vrouw. Alsof ik iets van Melinda’s superkracht krijg en gedachten kan lezen.¶ 


Het verhaal van de flap

Grimberg, 2009: Malin Brundim is samen met Kenny op de Ormberg, als zij in het bos het skelet van een jong meisje vindt. Nu, 8 jaar later, is ze politieagente en wordt deze coldcasezaak opnieuw geopend. Samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren (bekend uit De minnares) en nog 2 collega's, probeert ze de jaren oude moord op te lossen. Hanne doet haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten. Dan verdwijnen zowel Peter als Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput en uitgedroogd teruggevonden, ze heeft geen idee wat er met haar is gebeurd en haar dagboek is verdwenen. Peter wordt nog steeds vermist. 

Wanneer vervolgens het lichaam van een vrouw wordt gevonden op dezelfde plek waar ooit de overblijfselen van het meisje lagen, wordt het aannemelijk  dat deze twee moorden en Peters verdwijning mogelijk iets met elkaar te maken hebben. 

Bijzondere karakters en een duistere, wat verlaten omgeving zijn mooie elementen

De cover is bijzonder, een oog kijkt je doordringend aan. En houdt je overal in de gaten, lijkt het wel. De titel slaat op meerdere gebeurtenissen. Maar duidt primair op de verdwijning van Hanne en dat is mooi gekozen. Het is een lange titel, maar past perfect bij het verhaal.

Politie-inspecteur Malin heeft één van de hoofdrollen. Zij komt uit Ormberg en kan zo het 5-koppige team goed informeren over de omgeving en zijn inwoners. De vertelperspectief is 1e persoon. Naast het verhaal van Malin lees je over de 14 jarige Drake, hij vindt iets heel belangrijks. Toch blijft zijn karakterlijn een tijdje op een apart spoor. Het is ook een apart type, zo blijkt. Maar dat is Malin ook, beide komen tot een bepaald besef. En dat is een leuk detail. Tenslotte heeft Hanne ook een hoofdrol. Zij is eerst vermist en is daarna haar geheugen kwijt. Dat is jammer, voor het politie-onderzoek. Maar geeft natuurlijk de mysterie aan het geheel. Zo zijn er dus 3 verhaallijnen die we op de voet volgen. 


Ormberg is een grimmig en mistroostig stadje. En niet erg gastvrij tegenover vreemdelingen. Ieder kent elkaar, dat is duidelijk. Camilla Grebe kan het allemaal mooi weergeven. Het verhaal leest makkelijk weg en heeft voldoende beschrijving van personages en geeft een beeldige weergave van de landelijke omgeving. Je zou kunnen zeggen: het heeft een wat eenvoudige schrijfstijl. Maar waarom moeilijk doen? Het makkelijk te lezen begin van het boek doet 
niets af aan de kwaliteit.

Dagboek van mijn verdwijning is een verhaal zoals ik het graag lees: een cold-case, een new-case en een dosis mysterie. Het verhaal van Jake vlecht zich door het boek. Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken, zou je zeggen. Naarmate het verhaal vordert, loopt de spanning op. En komt de zoektocht ook meer op gang, ook in het bos waar je als lezer straks niet meer alleen doorheen wil lopen. (Want je weet maar nooit.) 
Naast het speurwerk, komen er ook verschillende maatschappelijke thema's ten tonele. Met name dementie, de vluchtelingenproblematiek en tenslotte "zoeken wie je werkelijk bent" vindt Grebe erg belangrijk als items in deze thriller. 

Conclusie

Dagboek van mijn verdwijning is een bijzondere thriller. Met een makkelijke leesstijl, 3 hoofdpersonages en een mysterie denk je al vrij snel hoe zaken in elkaar steekt, dat je wel weet hoe het zit. Maar dan kom je toch richting het einde voor een oh-momentje. Ik vindt met name dat einde en de plot echt meesterlijk gedaan. Het is een vlot-lezende thriller en bevat meer dan je op het eerste "oog" zou verwachten! 

Waardering            4 sterren

Met een zucht sloeg ik het dicht. Heel goed gedaan, Camilla Grebe! Ik kijk uit naar je volgende boek!


Hartelijke groeten

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie