J.L. Butler- Obsessie

Recensie


Titel: Obsessie
Auteur: J.L. Butler
Uitgeverij: Harper Collins

Genre: Thriller
Uitgave: 13 november 2018
Pagina's: 448 bladzijdes


Allereerst bedankt, Uitgeverij Harper Collins, voor toezenden van dit boek.


¶Het personage Fran is zeker leuk. Sommige stukken over haar zijn erg interessant. Halverwege komt het in een dip. In de 2e helft krijgt het meer kracht.¶ Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.Birdy's BoekenBeste lezers

Omdat ik erg van dit genre houdt, was de boog erg hoog gespannen. Ik had ook echt super veel zin in dit boek. Na het lezen van "Geloof mij" en "Vind Mij"..begon ik vol enthousiasme. En al in het begin viel mij iets op. Ik hoopte op toch een pakkend stukje, maar helaas. Het eerste deel van het boek, nam mij niet direct in zijn greep. Het tweede deel was dan ook echt beter. Kijk je mee?

De auteur

J.L. Butler is het pseudoniem van de Engelse schrijfster Tasmina Perry. Zij groeide op in Manchester, Engeland. Toen zij 14 jaar was nam haar moeder haar mee, naar een boekpresentatie van Barbara Taylor Bradford. Deze auteur vertelde dat het vak van schrijver "sounds like the most exciting and glamorous thing in the world", oftewel het meest spannende en meest glamoureuze beroep die je kan gaan doen, is die van schrijver. De nieuwsgierigheid was gewekt. En Tasmina ging ermee aan de slag.

Op 18 jaar besloot ze advocate te worden, op haar dertigste een journaliste. Ze is getrouwd met auteur John Perry. Samen schreven ze een serie van Vampire-romans. Zij onder het pseudoniem Mia James. Ze is nu een internationaal best-selling-auteur en heeft meer dan 10 titels op haar naam staan. 

Het verhaal

Francine Day is een jonge, ambitieuze echtscheidingsadvocate met een indrukwekkende carrière. Toch heeft ze nooit het gevoel gehad dat ze écht bij het elitaire advocatenwereldje hoorde. Nu is ze nog maar één zaak verwijderd van een promotie: de spraakmakende echtscheiding van de succesvolle maar bescheiden bankier Martin Joy, ook al zo'n vreemde eend in de bijt. De aantrekkingskracht tussen Francine en haar nieuwe cliënt is vanaf de allereerste ontmoeting onweerstaanbaar. Obsessief.

Ze krijgen een affaire en Francine denkt alles onder controle te hebben. Maar dan verdwijnt Martins vrouw. En Martin is de hoofdverdachte. Francine is nu niet alleen de advocate en minnares van de mogelijke dader, maar ook de laatste die Donna Joy in leven heeft gezien...

De elementen zijn glibberig en plat.

De cover lokt. De titel doet een hoop beloven. Dus vol goede moed ging ik aan de slag met dit mooie boek. De vertelperspectief is de ik-vorm. Hoofdkarakter Fran neemt ons mee naar London, daar werkt ze als junior-advocate in echtscheidingszaken. Het belooft een mooi verhaal te zijn, ware het niet dat je soms struikelt over de zinnen en de taal. Er is veel achtergrond, die vertelt wordt. Maar met veel extra toevoegingen, metaforen of gewoon moeilijke taal. Het lezen wordt er daardoor niet fijner door. Maar is soms een ware struggle.

De auteur is advocate en journaliste en weet waar ze over praat. Maar moet zich realiseren dat de lezer deze kennis niet altijd heeft. In het begin duizelt het van de vaktermen en lijkt het of je in een aflevering van de serie "suits" ben.  beland. 

Als lezer ben je op zoek naar spanning en een goed verhaal, dat miste ik in dit boek.

Fran wordt verliefd op haar cliënt Martin Joy, een bankier en best een gladde man. De actieve intimiteiten zijn erg plat beschreven. Emotie en gevoel zijn soms mager aanwezig. Het doet wat zakelijk aan. Hierdoor bleef ik niet genoeg met mijn aandacht bij het boek. In het begin wordt het advocatenvak goed belicht. Ook de personages en omgeving. Dan raakt Donna vermist en lezen we meer over Fran zelf. Het kabbelt dan wat, qua verhaal. Speurwerk aan de kant van de politie wordt niet belicht. Richting einde wordt de spanningsboog pas op scherp gezet. Die spanning had al wat eerder ingezet kunnen worden.

Conclusie

J.L. Butler schreef met haar expertise over Fran in de advocatenwereld. Gevoel en emotie worden soms te weinig weergegeven. Daardoor wordt je als lezer niet direct gegrepen door door het verhaal. En dat is erg jammer. Echte smeuïge romantiek blijft uit. De intimiteit is plat. 

De vermissing overruled de echtscheidingszaak en bemoeilijkt ook de affaire. De spanningsboog trekt traagjes strak. Er wordt zelfs een fout gemaakt, met personages. Ik kan niet anders zegen: het boek stelde teleur. 

Waardering             2,5 sterren, nipt aan.

Halverwege het boek vraag je je af: waar gaat dit naartoe? En mist het spanning. Het personage Fran is zeker leuk. Sommige stukken over haar zijn erg interessant. Halverwege komt het in een dip. In de 2e helft krijgt het meer kracht maar ook een flarde mist over zich heen. Het blijft wat vaag...  

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken.     


  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie