Hoe boeken kunnen verbinden

Blog

Boeken verbinden, maar hoe? 
Beste lezers,

Het gebeurt mij meer dan eens ..dat als ik in een boek bezig ben, dat er namen van het vorige boek in terug komen. Dat is gewoon toeval. Dat kan, is ook wel best vreemd. Nu heb ik iets anders. Het onderwerp van het vorig-gelezen-boek, matcht perfect met het boek van nu. Het boek #censuur, door Esther van der Ham geschreven gaat over de macht van degene die eigenlijk niet meedoen, maar wel schimmig achter de coulisse staan. En een poging wagen..enige druk uit te oefenen, dat zaken anders gaan lopen. #Censuur ligt nog niet in de winkel...maar het enge is, dat dit ook gewoon gebeurt op dit moment. Kijk naar de media. Bij een aantal kranten gingen toch flink de ruiten aan gort. En dat was niet zomaar een grap.

Censuur, welke nog moet verschijnen, gaat over journalisten en kritisch schrijven. De waarheid willen delen met de wereld. 
Hoe bijzonder is het om dan nu bezig te zijn in Mooi doodliggen. De boeken zijn niet te vergelijken, Van der Heijden heeft een heel  andere stijl van schrijven. Een geheel ander kaliber ook. Toch trof het mij, dat het thema toch raakvlakken heeft. In #mooidoodliggen is Nathan de hoofdpersoon, daar begint het verhaal mee. Maar zijn Russische vriend Grig, ook journalist, heeft een grote rol in het geheel. Zo vertelt Grig aan Yulia, of eigenlijk is het andersom, op blz 81 over uiterst kritisch zijn-geen blad voor de mond te nemen-. ook voor Grig wordt er in principe censuur opgelegd. Het voorval uit 2016 laat dit zien. Als hij wordt geslagen en zijn kinderen hierom huilen. Daar krijg je gewoon kippenvel van. Het onrecht. Het is ook best een heftig boek. Toch moet het gelezen. Het komt niet zomaar op mijn pad.

Bij #censuur volgde er eerst een steen door de ruiten. En daarna andere zaken. Het zijn in beide boeken manieren censuur op te leggen. Het zwijgen op te leggen. Dwingend de zaken een andere kant op willen draaien. Ten kosten van de anderen. 


Beide boeken zetten je als lezer aan het denken. En als je dit nog niet hebt gedaan, dan hoef je het journaal maar aan te zetten..of het springt al in beeld. 

Het is ongelooflijk wat een boek met je kan doen..en je kan verbinden.  En soms zelfs elkaar. Alsof je nog niet uitgelezen was, over dat onderwerp. En het volgende boek op je schoot wordt geworpen.

Onder de indruk!

-Censuur, geschreven door Esther van der Ham, zal verschijnen per 1-3-2019 bij uitgeverij Droomvallei
-Mooi doodliggen, geschreven door A.F.Th. van der Heijden, ligt al in de winkel. En lees ik voor Mieke's Leesclub (NCRV), waarvoor ik uitgekozen ben.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie