Het meisje zonder naam- Diney Costeloe

Recensie


Titel: Het meisje zonder naam
Auteur: Diney Costeloe
Uitgeverij: De Fontein romans
Uitgave: Augustus 2018
Genre: historische romans


Allereerst bedankt Hebban, voor toezenden van dit mooie boek. 


 "Costeloe heeft een mooi verhaal neergezet gebaseerd op waargebeurde feiten. Het komt levensecht over. Maar heeft weinig diepgang." Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.  




Beste lezers,

Voor de leesclub van Hebban mocht ik dit mooie boek lezen ; Het meisje zonder naam. Al veel over gehoord, maar nu dan/mocht ik ook echt ruiken aan dit mooie boek en het gaan "proeven". Was het wel zo mooi als het beschreven werd. De spanning was groot..ik ging het zelf ontdekken. 


¶Ieder kind hier had een eigen verhaal, en Charlotte begon te beseffen dat zij niet de enige was die met verlies moest leven.‘Maar jij weet tenminste nog wie je bent,’ zei ze op een avond somber tegen Clare toen ze samen in de zitkamer hun huiswerk deden. ‘Ik kan me niets herinneren van voordat ik in het ziekenhuis bijkwam. Mijn naam niet. Mijn huis niet. Mijn familie niet.’ ‘Weet ik, maar in elk geval heb je een foto van ze,’ bracht Clare haar in herinnering. ‘Ik heb een foto van… mensen. Ik ken ze niet.’ ‘Dat moeten haast wel je ouders en je broer zijn.’ ‘Misschien,’ verzuchtte Charlotte. ‘Ik hoop dat ik me alles snel weer herinner. Het is zo stom dat ik me wel de tafel van zes kan herinneren, maar niet mijn eigen naam!’¶


De auteur:

Diney Costeloe verovert lezersharten over de hele wereld. Zij groeide op met boeken dankzij haar vader die uitgever was in Londen. Ze heeft gewerkt als lerares voor ze haar tijd volledig ging wijden aan schrijven.
Haar nieuwe roman ‘Het meisje zonder naam’ is net als de wereldhit. ‘De verloren kinderen’ een aangrijpend relaas, gebaseerd op historische feiten.

Het verhaal via de flaptekst

1939. Lisa Becker is 13 als haar moeder een van de laatste felbegeerde plekken op een Kindertransport weet te bemachtigen. In Londen, alleen, de taal niet machtig, moet ze zich in een voor haar vreemde wereld redden. Dat lukt haar wonderwel, met de hulp van haar pleegouders en vrienden. Maar dan begint de Blitz. Lisa raakt bewusteloos als een bom vlakbij ontploft, en wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is – zijzelf ook niet…


¶Ieder kind hier had een eigen verhaal, en Charlotte begon te beseffen dat zij niet de enige was die met verlies moest leven.¶

De elementen

De cover is mooi en bijzonder. Er staat een groepje kinderen en een meisje met haar koffer. Waar gaan ze naar toe? De titel is duidelijk. Het meisje zonder naam staat centraal in het verhaal. De vertelperspectief is 3e persoon. daarnaast is er een alwetende verteller. De dialogen geven kracht en enige verdieping aan het verhaal. In de basis zijn er 3 verhaallijnen. We beginnen met Lisa, die woont in Duitsland. Zij wordt door haar moeder op kindertransport gezet naar Engeland. Waar het veiliger moet zijn. Maar gezien de oorlog steeds sterker wordt, is het in Engeland niet altijd even veilig te noemen. Daarnaast lezen we over Harry, ook van Duitse afkomst. En hij komt uit dezelfde streek als Lisa. En ze kunnen het goed vinden. Tenslotte lezen we ook over Naomi, de Engelse pleegmoeder van Lisa. Ze zijn erg blij met de komst van Lisa, want ze hebben zelf geen kinderen. Via hen leert ze de taal en krijgt ze een beetje vertrouwen. De schrijfstijl is hel;der maar vrij eenvoudig. Het verhaal wordt duidelijk beschreven, maar heeft niet erg veel diepgang. In eenvoudige zinnen lezen we wat Lisa allemaal meemaakt, tijdens de oorlogstijd in Engeland. Naast de verhaallijnen lezen we ook over de oorlog en wat er gebeurt gedurende de jaren.

Thema's als oorlog, verdriet, liefde en pijn komen voorbij. Gelukkig heeft Lisa veel steun aan de mensen in haar omgeving. Zij geven haar steun in de liefde die zij nodig heeft. En haar ook de kracht geven om door te gaan.

Conclusie

Het meisje zonder naam is een mooi en meeslepen verhaal. De fijne schrijfstijl van Diney Costeloe neemt je gelijk mee, zo het leven in van Lisa. Maar daarnaast heeft het niet altijd de diepgang of achtergronden die het verhaal eigenlijk vraagt. In de ongeveer 500 bladzijden mag je zit zeker wel verwachten. Het is een mooi geschreven verhaal en net genoeg om er toch van te genieten. Het is helder en duidelijk, maar soms ook wat langdradig.  Je bemerkt dat Costeloe iets met kinderen heeft. Haar vak als leraar komt zo hier en daar naar boven. De volwassenen die Lisa tegenkomt zijn aardig voor Lisa en gaan met respect met haar om. Enig gepest wordt de kop in gedrukt. En geeft gelijk een goed signaal af. 



Costeloe heeft een mooi verhaal neergezet gebaseerd op waargebeurde feiten. Het komt levensecht over. Maar heeft te weinig diepgang.

Waardering          3 sterren.

Het boek zal vele harten bekoren, maar als veellezer miste ik toch de "grip" van het boek. Dus de Vibe, die je als lezer aan het boek gekluisterd laat zijn. Op sommige momenten liet ik het boeken even los, en dat vond ik jammer. Een boek zorgt er meestal voor dat je blijft lezen. Maar het blijft ook een kwestie van smaak!  




Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Recensie De Nomade - Anya Niewierra