Roanne van Voorst- Lief van je

Recensie


Titel: Lief van je
Auteur: Roanne van Voorst
Uitgeverij: Brandt
Genre: Roman
Pagina's: 256 bladzijdes
Uitgave: 12-02-2018


Gelezen via deelname aan de #Hebbanadventskalender. En met plezier gelezen. Dankjewel Hebban en Uitgeverij Brandt. "Intens, meeslepend en soms verstikkend drama"
Annette Overvoorde, Birdy's Boeken. 

Lieve Lezers,


Van de week was hij dan eindelijk uit: "Lief van je", door Roanne van Voorst. Het verhaal is als een soort golf, die over je heen komt..langzaam van opbouw rolt hij aan. Dan wordt hij steeds groter en groter. Dan komt hij over je heen en gaat de golf weer weg, en kan je even bijkomen. Tot de volgende golf er weer aankomt. En je weer onderdompelt. Zo is dit boek: heel intens en soms kan je even ademhalen. Kijk je mee?


De wereld is in te delen in periodes voor en na oorlogen, mensen in de voor's en na's van persoonlijke crisissen

De auteur

Roanne van Voorst (1983) is antropoloog en schrijfster van zowel non-fictie als fictie. In 2010 debuteerde zij met "Jullie zijn anders als ons". Dit boek is haar zesde boek en tweede roman. 

Intro

Een broer is er gewoon. Je houdt van hem zonder het te weten. Tot hij er gewoon niet meer is. Misschien zelfs wel door jouw toedoen… Nee, dat mag je niet denken. ‘Het was juist lief van je dat je hem eens mee uit wilde nemen.’ Je weet dat je nu maar één ding kunt doen: de strijd afmaken die hij wilde beginnen.

Het verhaal

Reve Chaulk studeert aan de universiteit. Haar broer Justin is 2 jaar jonger dan zij. Haar vader doet vertaalwerk en haar moeder doet vrijwilligerswerk in het nabij gelegen AZC. Reve en Justin zijn tot aan de tienerjaren een team. Daarna groeien ze uit elkaar. Tenminste, Reve duwt haar broer stukje bij beetje van zich af. Ze begon hem anders te zien: hij was een computergeek en kwam niet  veel buiten om te socializen. Zij was heel anders. Als ze hem op een avond mee uit neemt, loopt dit geheel fout af. Ze zwerft over straat en weet even niet wat ze moet. Dan neemt Reve een besluit: ze gaat vrijwillig het leger in om te dienen in Syrie in operatie "Enduring Liberties", met verstrekkende gevolgen. 
Oorlog is geen oplossing. Het is een ontkenning ¶. De elementen

De cover ziet er kleurrijk uit, met een afbeelding van een soldaat. Wie is dat? Wat is het verhaal?. De titel " Lief van je" is in het begin lastig te matchen. Dit komt doordat er niet heel veel "lief" in het boek zit. Maar veel verdriet, schuldgevoel, overleven, en weer door..dus weinig "lief" kwam ik niet echt tegen. De verhaalstijl is de ik-vorm. De verhaalperspectief is het verhaal van Reve in delen van toen en nu. Ik heb begin kwam ik er gewoon niet in. Na het begin een paar keer opnieuw te hebben gelezen, ging het al beter. Het boek heeft 3 delen. In deel 2 kwam het wat beter op gang en nam het verhaal mij in zijn greep. Als lezer krijg je meer begrip voor Reve en wat zij meemaakt in het leger. En deel 3 is zij weer thuis. Maar de vraag is "wat is thuis?".  Vooral haar moeder doet alsof haar neus bloedt en gaat verder in het alledaagse. Gezien Reve in deel 1 en deel 2 veel dramatische dingen meemaakt, mis je hierbij het inlevingsvermogen bij de ouders. (Soms ook bij Reve. Het lijkt alsof haar gevoel soms totaal uitgeschakeld is.) Reve moet maar gauw verder met haar leven. Maar wat leeft er eigenlijk bij Reve zelf? En gaat het wel goed met haar?

Aan het eind van het boek volgt er een ware explosie, als ontknoping. Alles komt samen voor Reve. En dit is echt schokkend, maar ook wel begrijpelijk.

Conclusie


Roanne van Voorst schreef een bijzonder boek. Ze maakte een opmerkelijke combi van een aantal dramatische zaken uit het leven van een studente. De lezer gaat mee, met hetgeen wat er in haar hoofd afspeelt. Reve maakt eigenlijk af, waar haar broer aan begonnen was. De strijd in Syrie. Tot haar verbazing was dit een goede,  zelfs "de beste" tijd uit haar leven. Daarnaast volgt er ook weer een drama. Hoeveel traumatische gebeurtenissen kan iemand hebben, denk je dan?. Tot hoever gaat dat? 

Auteur Roanne van Voorst schetst dus zo'n scenario en heeft een uitstekende roman neergezet. Lief van je is een meeslepende roman, over verlies & angst, schuldgevoel en eenzaamheid. Het beschrijft wat er kan gebeuren als je leven vol trauma en drama's is vol gelopen. Je lichaam gaat over in de "overlevingsmodus"en dit eindigt bij Reve in het PTSS-syndroom. Het relaas is mooi en beeldend geschreven. Het is heel indrukwekkend om te lezen, maar benauwt ook op sommige gedeeltes. En als het uit is, ben je er even stil van.   

Waardering

Dit verhaal krijgt 4,5 sterren. Dit komt mede door het verwarrende intro..wat erg heen en weer hopt. Deel 2 maakte dit weer goed.


Hartelijke groeten,

Annette overvoorde
Birdy's Boeken Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie