Boek recensie: De kerstboekwinkel Jenny Colgan

Recensie

Titel: De kerstboekwinkel

Auteur: Jenny Colgan

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Genre: feelgood/ roman

Serie: Happy ever after (4)

Uitgave: septemer 2023

Met dank aan: uitgeverij Luitingh Sijthoff


Via instagram las ik een oproep voor een leesclub/ live-event voor DE KERSTBOEKWINKEL. Hoe geweldig om hieraan mee te mogen doen. Dit is zo een heerlijk fijn en komisch boek. 

De auteur

Jenny Colgan is een Schots auteur van romans en jeugdliteratuur. Zij heeft verhaallijnen voor Doctor Who geschreven. Ze schrijft zowel onder haar eigen naam als onder de pseudoniemen Jane Beaton en J.T. Colgan.

Het verhaal

Carmen wacht een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor Kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus Sofia in Edinburgh. Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd – tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren: door de besneeuwde straten van de stad, door de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van Kerstmis voor een wonder zorgen?

De elementen

De cover is een ware eyecatcher, in mooi blauw met witte sterren valt hij goed op. Een heerlijke kerstafbeelding van een winkeltje schittert in het midden. De naam van de auteur pronkt in grote letters en spat bijna van het kaft af. 

Jenny Colgan neemt de lezer mee naar het vaak regenachtige, koude en winterse Edingburgh. Daar vindt hoofdpersonage Carmen haar nieuwe baan. Haar zus Sofia, gelukkig getrouwd met kids, heeft dit voor haar geregeld. De vertelperspectief is derde persoon. De auteur gebruikt een zeer fijne schrijfstijl, in no-time zit je als lezer in het verhaal. 

Hoofdkarakter Carmen kijkt op een puber die maar niet volwassen wordt. Alles loopt op rolletjes, behalve het leven van Carmen zelf. Haar moeder en zus weten het veelal beter, maar al die mooie tips geven Carmen geen verbetering. Dus is ze vaak boos en ziet ze de wereld niet altijd zonnig tegemoet. Nu is het niet vaak zonnig in Edingburgh, waar er een boekhandel gered moet worden van de ondergang. Wie kan dat beter dan Carmen, vindt ook Sofia. Carmen heeft weinig keus en komt terecht in een stoffig en overvol winkeltje. 

Ze keek haar zus vol liefde aan, iets wat Carmen nooit had gezien. 'Ik denk dat het komt omdat jij hier bent". 


Is het de magie van de stad zelf, of die van de winkel? De nieuwe job van Carmen zorgt voor veel bijzondere dingen. Ook Cupido komt langs, al duurt dit echt lang voordat dit gebeurt. Het verhaal heeft dan iets weg van Bridget Jones. Menig lezer zal dit herkennen en zoals gezegd, moeten hier wel wat geduld voor opbrengen. Er zijn mooie thema's in dit boek verweven. Familie, vriendschap, het verleden, je afkomst en ook afgunst worden mooi beschreven. 

Jenny Colgan heeft hiermee een mooi feelgood-verhaal geschreven, wat wel even op stoom moet komen voordat de thema's  en ook de plot een beetje duidelijke aankleding krijgt. Na de eerste helft van het boek krijgt het wat power. Het karakter Carmen maakt een mooie ontwikkeling door. Is zij in begin nog een soort klaagpersoontje, dan herkent de lezer haar niet meer terug richting einde. Als een ware 'Bridget Jones de tweede' zijn er twee heren die om haar heen zwermen. Carmen vlindert en ploetert hier een beetje tussenin. 

De kerstboekwinkel is de eerste uit een nieuwe serie en biedt veel stof voor een vervolg. 

Waardering: 3,5 is een dikke zeven

Een makkelijk te lezen verhaal, met mooie serieuze thema's die toch zorgen voor een luchtig verhaal. Het mag hier en daar wat meer sterkte of diepgang hebben. 


Groetjes Annette 

Birdy's Boeken 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie