Lezing: Suzanna Jansen -De omwenteling

 Lezing

Auteur: Suzanna Jansen

Titel: De omwenteling

Genre: Roman/ Familieverhaal

Uitgeverij: Ambo Anthos 

Uitgave: 2022
Op 9 november jl was er een lezing over 'De eeuw van de vrouw'. Auteur Suzanna Jansen was uitgenodigd bij het Historisch Genootschap Pijnacker (HGOP )om te spreken over het boek en de ontwikkelingen van de vrouw gedurende de eeuw. Een zeer interessant onderwerp, waarbij de zaal zeer boeiend zat te luisteren. Boekhandel van Atten was er ook bij. 

HGOP

Dit genootschap is een historische vereniging, die acht avondlezingen per jaar organiseert. Vijf daarvan gaan over algemene historische onderwerpen. Zo kwamen onder anderen Ad van der Liempt, Fik Meyer en Luc Panhuysen eerder als gast om te vertellen over hun boek & de historie achter het verhaal. Suzanna Jansen

De spreker van deze avond was auteur Suzanna Jansen. Zij is met name bekend van het Pauperparadijs, het boek dat vooraf ging aan 'De omwenteling'. 

Het Pauperparadijs

Suzanna Jansen beschrijft in 'Het pauperparadijs' vijf generaties van haar familie en daarmee anderhalve eeuw armoede in Nederland: van heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van haar voorouders, en in dat van haarzelf.

Suzanna Jansen woonde en werkte als correspondent in Moskou. In 2008 verscheen 'Het pauperparadijs', dat uitgroeide tot een bestseller.

De omwenteling

Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw. Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.

In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. Met het verstrijken van de tijd ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

Fotogalerie


Een volle zaal in Pijnacker


Een boeiend verhaalBoekverkoop & signerenFijne gesprekken met de gastenTeam van Atten

Het was een geweldig leuke avond, waarbij de auteur vol passie haar boeiende verhaal deed. Ik heb genoten.


Groetjes Annette, Birdy's Boeken 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie