Thriller Recensie Marelle Boersma- De lijst -blogtour

 Recensie

Titel: De lijst
Auteur: Marelle Boersma 
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Spanning / Thriller
Uitgave: September 2023

Met dank aan: uitgeverij De Crime Compagnie, voor dit blogtour-exemplaar. 
Als ik naar de cover kijk van DE LIJST, zie ik een hand met een sleutel. De tinten zijn donker. Welk duister geheim zit daar achter?

             *********************

Marelle Boersma, geboren op 18 april 1957, is auteur & schrijfdocent. Zij is bekend van de IK-VERTREK-Thrillers. Echter voor ze dit genre oppakte koos zij thema's met een maatschappelijke misstand. Haar vertrek naar het buitenland en alles wat daarbij komt kijken maakte de auteur een ervaringsdeskundige op dit gebied en deze kennis gaf de inspiratie voor de serie ik-vertrek-thrillers. Met echtgenoot Jan als haar steun en toeverlaat geniet zij van het buitenland-verblijf. Als schrijfcoach helpt zij startende auteurs. 

Met het nieuwe boek DE LIJST is auteur Marelle Boersma teruggekeerd naar haar eerdere maatschappelijke thema's die al dan niet zeer spraakmakend kunnen zijn.
Ze neemt de lezer dit keer mee terug naar het jaar 1995. In dat jaar werd er een onderzoek gedaan naar een eerdere gruwelijke ontdekking. Voordat dit aan het licht komt krijgt de lezer 3 verhaallijnen voorgeschoteld. Van drie totaal verschillende personages in drie verschillende plaatsen van Europa. Een van hen is Erin Reinders, zij is archeologe van beroep en werkt in Naturalis in Leiden. Zij heeft een goede baan en een fijne relatie. Tot nu. Vervolgens zijn Max uit Milaan en Charlotte uit Orleans ook erg belangrijke karakters.

Als haar moeder niet verschijnt op een afspraak, maakt Erin zich zorgen. Geheel gegrond want niet lang daarna overlijdt haar moeder. Erin vindt het maar heel vreemd en niet snel daarna doet ze een ontdekking en de spanning zit al gelijk in de lucht. De lezer gaat direct mee met Erin en haar instinct dat er iets goed fout zit, zodat de onderhuidse spanning al vrij snel voelbaar is. Om antwoorden te krijgen moet Erin op reis, met de lezer in haar kielzog. Stukje voor stukje wordt er een onthulling gedaan, en stuk voor stuk zit Erin dieper in een gevaarlijk spinnenweb. 

Deze ronde heeft Marelle Boersma een zeer bijzonder en ook zeer spannend boek geschreven. Bijzonder en spannend dekken de lading niet helemaal, want dit verhaal is meer dan dat. Als een soort van Rubiks kubus zitten de details in elkaar gevlochten. De lezer blijft gefocused lezen en zal als betoverd aan dit verhaal vast komen te zitten. Met de nodige kippenvel. 

Dit verhaal is veel om te behappen en zeer heftig. 

DE LIJST zal menig lezer totaal overrompelen. Het verhaal is veel om te behappen en zeer heftig. Hiervoor is zeker veel research aan vooraf gegaan. Dat is te merken. De ontdekking die Erin doet heeft te maken met nare historische gebeurtenissen. De auteur heeft het verhaal gebasseerd op waargebeurde feiten. De personages zijn fictief. Wat een zeer heftig geheel geeft. Menig lezer zal zich "vroeger" nog herinneren, door verhalen die mogelijk fluisterend zijn doorverteld. Over schande en schaamte.

Het verhaal van Erin is daarnaast ook zeer meeslepend & realistisch. Het boek heeft een lastig hoofdthema en met zijn 3 verschillende verhaallijnen vraagt de lezer zich in het begin mogelijk af, waar dit heen gaat. Nu...maak je stoelriem maar vast, want dit is een grote eye-opener. Erin is natuurlijk verdrietig om haar moeder, maar ontpopt zich als een ware speurneus en ook stoere vrouw met veel doorzettingsvermogen. Als personage komt zij geloofwaardig over. Het is zeer aannemelijk zoals Marelle Boersma de zaken uiteen zet. Behalve een bepaalde gevechtsscene, maar dat zal menigeen niet echt opvallen. 

Conclusie


Marelle Boersma heeft een waar juweeltje geschreven. Mogelijk het beste Marelle- Boersma- thrillerboek tot nu toe! De lijst is spannend, historisch en zit boordevol actie, kippenvel momentjes en doofpotzaken. Door de verschillende Europese lokaties krijgt het een zeer internationaal tintje. De verhaallijnen geven het meer body. Het hoofdthema is afschrikwekkend. Andere thema's zoals misbruik, doofpotverhalen, manipulatie & verwaarlozing zijn heel triest, maar maken ook deel uit van dit maatschappelijke drama. 

Waardering  4,5 sterren.


Het verhaal zit ingenieus in elkaar. Het is triest en mooi tegelijk. Het geeft licht aan zaken die men liever in de doofpot had gelaten. 

Marelle Boersma heeft een waar juweeltje geschreven. Mogelijke het beste Marelle-Boersma-thrillerboek tot nu toe!

 

Groetjes, Annette
Birdy's Boeken
16 september 2023 


*Deze recensie is onderdeel van de blogtour. De volgende recensie is te lezen op 17 september 2023 op het blog van:
@wegvanboeken 
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie