Kids Recensie Roos Hanemaaijer- De donderwolk van grote beer

Recensie

Titel: De donderwolk van grote beer
Auteur: Roos Hanemaaijer
Illustraties van: Esther van der Ham
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Droomvallei
Uitgave: Mei 2023

Deze recensie verschijnt ook op Birdy's Kids Blog.

Met dank aan Roos Hanemaaijer voor dit recensie/ Blogtour-exemplaar.

De auteur Roos Hanemaaijer is mij bekend van haar roman "Geen weg meer terug". Een verhaal over een vrouw waarbij alles perfect moet en zij later begrijpt dat dit niet altijd kan. Een boek uit 2020 met een boodschap. Nu in 2023 volgt er opnieuw een boek met een boodschap, maar dan voor kinderen. Voor kinderen zijn sommige dingen nog moeilijk te begrijpen. Door het onderwerp klein en kort te houden kan je het toch uitleggen aan kinderen. De donderwolk van grote beer gaat over depressie. Dat is best een moeilijk woord en ook een zeer lastig thema. 


In een huisje aan de rand van een bos wonen grote beer, kleine beer en kroelie. Zij doen alles samen. Samen voor altijd. 


Het verhaal

Grote beer, kleine beer en kroelie wonen samen in 1 huis en hebben het erg naar de zin. Op een dag blijft grote beer liever in zijn bed. Hij is somber en ook verdrietig. Het is best heftig zodat de dokter moet komen. De dokter kijkt eens goed en vertelt dat hij grote beer niet zelf beter kan maken. Grote beer moet een tijdje naar een huis voor zieke beren. Dat is de plek om hem beter te maken. Kroelie en kleine beer missen hem heel erg. Ze zijn best verdrietig. De dokter gaat langs en biedt hulp. Hij vraagt of de buurvrouw bij het tweetal langs kan gaan. Zo kunnen ze weer lachen en pret maken. Met een verrassing bezoeken ze grote beer. Grote beer blijft altijd hun "grote beer". Voor altijd. 


Mijn leeservaring

Roos Hanemaaijer heeft hiermee een mooi boekje geschreven over een zeer ingewikkeld onderwerp, namelijk depressie. Het boek is samengesteld met de hulp van een speltherapeut. Door symbolen te kiezen is het makkelijker om aan kinderen dingen uit te leggen die moeilijk zijn. Kinderen kunnen in paniek raken en/of ook dingen niet goed uitspreken. Het is dan fijn om een hulpje aan te bieden, zodat dit mogelijk wel lukt. Het boek geeft jonge kinderen een prettige manier om over moeilijke dingen te praten.  

In eenvoudige en makkelijke taal heeft de auteur een leuk verhaal neergezet over drie vrolijke vrienden. Een verhaal met een boodschap. Op elke tweede pagina staan kleurrijke tekeningen van de beren, kroelie, de bomen en nog veel meer. De tekeningen zijn best simpel gehouden, waardoor het voor de kleinere kinderen begrijpelijk is. Voor de oudere basisschool-kinderen bieden de tekeningen mogelijk weinig spanning. 

De auteur Roos Hanemaaijer laat de lezers niet zomaar los als het mooie verhaal is afgelopen. Er is dan nog een soort van toegift met tips & trucs voor de ouders en/of volwassen lezer. Een soort van stappenplan geeft de oudere lezer houvast en dat is heel mooi gedaan. Het allerbelangrijkste is dat kinderen zich gesteund & geliefd voelen. 


Waardering 4 dikke sterren voor dit superleuke boek voor jonge kinderen. Het is belangrijk dat er zulke boeken bestaan in deze wereld, met of zonder donderwolken.

Deze recensie is in begrijpelijke taal geschreven, zodat ook kinderen dit kunnen lezen.Groetjes, Annette

Birdy's Boeken 
&
Birdy's Kids Blog


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie