Valse getuige - Karin Slaughter- De recensie

Recensie

Titel: Valse getuige
Auteur: Karin Slaughter
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Juni 2021

Met dank aan uitgeverij Harper Collins, Voor dit ebook.
In juni kwam Valse Getuige uit. Voordat ik het boek las, keek ik naar het life-book-event via Zoom. De nieuwsgierigheid groeide en ik begon in het boek. Op 29 juli sloeg ik het dicht. Het verhaal is best heftig. Twee zusjes die oppassen maken iets vreselijks mee. Jaren later  is het voorval diep weggestopt. Alsof er niets is gebeurt. Maar dan verschijnt er iemand, die het verleden doet oprakelen. Hoe kan dat? Lees mee!

Hoe dol ik ook op mijn lezers ben, ik heb mijn boeken altijd voor mezelf geschreven. Waarbij ik fictie gebruik om de wereld om me heen te verwerken.~ Karin Slaughter.

De inhoud van Valse getuige

Valse getuige begint in het jaar 1998. Callie, 14 jaar, is de oppas van Trevor, 10 jaar. Een vreselijk drama speelt zich daar af in die zomer. We keren terug in het "nu". Leigh heeft een goede baan als advocate. Callie heeft het minder getroffen, in haar leven, en is werkzaam bij een dierenarts. Dokter Jerry, waar ze altijd op kan bouwen in haar turbulente leven waar geen regelmaat in te vinden is. Beide zijn getekend door het voorval uit 1998. 

Als Leigh een nieuwe zaak krijgt toegewezen, komt het verleden terug. Hoe dat kan en op welke brute a-la-Karin Slaughter-manier dat gebeurt, lees je in Valse getuige.      

De elementen

De cover is licht van tint. Een glas water met nep-wimpers siert het blad. Hier ga je wel over nadenken, ook over de passende titel: Valse getuige. 

Valse getuige is een bruut en ook heel spannend verhaal, over twee zussen. Leugens, sneeky streekjes en ook misbruik, hoe gruwelijk ook, komen gedoseerd voor in deze thriller. Slaughter heeft alles wat maar slecht is in deze misdaadroman gestoken. Ze vertelt alles heel gedetailleerd, wat soms wat vertraging geeft in het verhaal. 

Karin Slaughter staat bekend als heftig, grof en alles kan in Georgia, de stad waarin zij opgroeide. Veel ruzie, scheldwoorden, misbruik en geweld sieren dan ook de pagina's. De schrijfstijl is prettig, maar de auteur schuwt zoals gezegd geen platte bewoordingen. Je moet daar van houden.

Door het vreselijke drama uit de jeugd van de zussen, flitsen we heen en weer in toen en nu. Een mooie wisselperspectief. Gebeurtenissen uit het "nu" triggeren de zussen om terug te denken aan de gifzwarte periode uit hun jonge jaren. Je zou dit niemand toe wensen. Het moet dan ook diepverscholen blijven. Maar of dat zo ook gebeurt? De spanning loopt heel mooi op. De spanningsboog komt steeds een stapje hoger. Zeer goed gedaan. 

Qua vertellen is Slaughter soms een beetje traag. Veel details komen voorbij. Mooie beschrijvingen, lange beschrijvingen en ook herhalende zaken uit het verleden. Waarbij je denkt: ja, nu weet ik het wel, Slaughter!

Bij de gedachte 'hoe loopt dit af' krijgt het zussenverhaal een nieuwe aftakking en brengt Slaughter het gruweldrama tot een mooi en compleet einde.

Conclusie

Deze stand-alone heeft alle ingrediënten zoals de auteur deze opnoemde tijdens het live-book-event. Gruwel, geheimen, sneeky zaakjes en verknipte personen sieren de pagina's. Voor de liefhebbers een smul. met hier en daar wat langdradige vertellingen. Wat weer jammer is.

Waardering 4 dikke Birdy-sterren.

Originaliteit: 5, Opbouw/plot: 5, goed gedaan. Schrijfstijl: 3,5: grof en soms wat traag/ langdradig. Sommige stukken kunnen wat ingekort. Spanning: 4. Door de lange gedetailleerde stukken zakt de spanning wat in. Karakters: 5. Zeer verknipt. Cover: 4. -Gemiddeld: 4,41.

Het was mooi, gruwelijk, soms teveel aan informatie (jak), soms te langdradig (pff) maar wel reuze spannend!!


Hartelijke groeten,

Annette overvoorde
Birdy's Boeken 

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie