In de schaduw van de meester- Maes & Wade- recensie voor de leesclub

Recensie

Titel: In de schaduw van de meester
Auteur: Maes & Wade
Uitgeverij: Houtekiet
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 2021 

Gelezen voor deelname aan de leesclub van ThrillZone, waarvoor dank.  

Voor de ThrillZone-Leesclub las ik In de schaduw van de meester. 

We starten met hoofdstuk 1. Een schijnbaar gewone dinsdagavond. Maar schijn bedriegt. Een deel van Antwerpen is in rep en roer, delen zijn afgezet. Dit alles voor de veiling van de eeuw. Er zijn veel maatregelen getroffen voor een zware dreiging. Het is alarmfase rood. Hoe komt dit allemaal?

Maes & Wade nemen de kijker dan mee naar het verleden. We gaan een halfjaar terug. Rechercheur Raoul en zijn partner Alexandra hebben een ingewikkelde zaak op te lossen. Een spannende tijd breekt aan.

De elementen 

De cover is zwart van tint. Een lijst zonder schilderij prijkt bovenaan. Wanneer wordt de inhoud wel getoond? De titel valt direct op, qua lettertype. Het verhaal van de Meester kan beginnen. 

Maes en wade hanteren een vertelperspectief van de 3e persoon. Het is de 4e thriller van de serie, maar is zeker los te lezen. Het schrijversduo hanteert een eigen stijl van schrijven. het is Hollands met Vlaamse termen er door heen. Het "mijnheer" en constante "u", geeft het een wat nostalgische sfeer. Het woord -droogkuis- moest ik even opzoeken. En moorden zijn gebeurd in plaats van "gepleegd". Afijn het went vanzelf als je aan het lezen bent.

De schrijfstijl is in principe prettig. Door de 3e persoon met veel dialogen komt het verhaal wat dichterbij. Voor dat dat feitelijk gebeurt zijn we een heel stuk verder. Het leesgenot hapert soms door de zeer veel toegevoegde personages met al hun details. In begin is er nog geen samenhang en ik had mijn schrijfboekje nodig om dit te kunnen onthouden.

Qua thema en ook qua verhaal is het zeer origineel gekozen. Ook wel gruwelijk.

De spanning wisselt. Door de toevoer aan nieuwe situaties en personen zakt ook de spanningsboog in. Het leidt af van de rode draad die in begin nog niet gevonden is. 

Wat meer rustmomenten in het verhaal kan verhelpen, dat je niet het gevoel krijgt in een sneeuwstorm te zijn beland. Opzoek naar de uitgang, of lichtpuntje.

De plot/verhaallijn is mooi bedacht. Het "ojee-momentje" aan het einde is te toevallig. Het einde is geen klapper.      

Spannend maar wel veel details; sommige verhalen zijn beter als een film!

Conclusie

In de schaduw van de meester is gezien het thema heel goed gedaan en gruwelijk tegelijk. Hoe bedenkt je zoiets? Het past wel bij de tv-serie Crime Scene Investigation. Alleen voordat we in het verhaal zitten moeten we door veel situaties en veel te veel personages heen. Dat is erg jammer. 

Waardering  3,25 sterren

Gemengde gevoelens bij dit boek. Soms is een film beter dan het boek, misschien is het dat.. Het moet namelijk te behappen zijn. 

De details

Spanning: 3,5 punten, omdat de spanning af en aan loopt. Richting einde gaat de spanning weer omhoog. Plot: 3 punten, omdat ik het in begin moeilijk vond  qua veel details en heel veel personen met al hun verhalen. Ik verdwaalde soms. Leesplezier: 3 punten, omdat ik sommige stukken langdradig vond, en andere delen weer niet. Daarnaast veel nieuwe personen. Schrijfstijl: 3 punten, omdat het las vlot, maar ook weer met een aantal woorden die nostalgie uitstralen. Originaliteit: 3,5 origineel, maar in films zie je wel meer gekke dingen. Psychologie: 3,5 punten, omdat de belangrijkste karakters goed worden uitgewerkt. De dader is ook wel een helse dader. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie