De Puzzelman- Nadine Matheson- De recensie

Recensie

Titel: De puzzelman
Auteur: Nadine Matheson
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave:2021

Met dank aan Harper Collins, voor dit mooie boek.
Niet altijd hoeft een thriller boordevol bloederige scenes of iets van dien aard te zijn om een succesvolle thriller te mogen zijn. Na het lezen van De fluisterman was ik toch een beetje om. Dat gebeurde ook na het lezen van de Krijtman. Zo bizar ook. De puzzelman gaat over gevonden ledematen, dus niet voor lege magen Kijk je mee?

De auteur

Nadine Matheson, 43 jaar oud, is altijd al gepassioneerd geweest door schrijven en verhalen vertellen. Ze is geboren en getogen in Deptford, een wijk in London.  Ze woont daar nog steeds, en is een Criminal Solicitor. In 2016 won ze de City University Crime Writing Competition en voltooide ze de Creative Writing (Crime/Thriller Novels) MA aan de City University of London met onderscheiding in 2018.

Haar misdaadroman The Jigsaw Man is nu uit en is de eerste van een misdaadserie.

Klik hier, voor een interview met Nadine en meer leuke details.

Het verhaal over de puzzelman

Maxwell thomas laat zijn hond uit langs de rivier bij Greenwich Pier. Zijn hond snuffelt aan iets in de modder. Tot zijn grote ontzetting vind hij een afgehakte arm. Naast deze akelige vondst wordt er op nog 2 andere plekken ledematen gevonden. Een arm en een romp. Inspecteur Angelica Henley krijgt het druk met deze zaak. 

De elementen

De cover is flitsend en zeer mooi van kleur. Rode tinten, blokjes opgestapeld en in grote letters de titel -De puzzelman-. 

De puzzelman is een regelrechte politiethriller. Hoofdkarakter is inspecteur Angelica Henley. Na het drama dat zij ongeveer 2 jaar geleden meemaakte is dit weer haar 1e zaak, buiten het kantoor. Werkzaam op de afdeling SCU (moordzaken voor seriemoordenaars, krijgt ze de leiding over een mysterieuze zaak. Een aantal ledematen wordt gevonden verspreid over een gebied bij de rivier. Het team krijgt het druk met deze puzzel, waarbij de gevonden resten van meer dan 1 persoon zijn. 

Een eerste indruk is niet altijd juist

Gezien ze veelal in duo's werken krijgt Henley hulp van een "groentje".  Zeer opvallend vind ze dat in een zaak als deze. Gedurende het onderzoek blijkt dat ze haar mening moet bijdraaien. Deze collega blijkt zeker een talent te hebben.

Qua personages komen er veel namen voor in The Jig Saw man. In het Engels klinkt het toch anders, vind ik. Wat stoerder. Naast het politieteam met zijn collega's zijn er veel slachtoffers en nog meer aan karakters. Dat is wel om rekening mee te houden. Dat moet je prettig vinden in een boek. Als er nogal  veel collega's voorbij komen is het wel even denken, wie is wie?

De spanning is al lichtelijk aanwezig in het proloog als de ledematen worden gevonden. Auteur Matheson weet gelijk een bepaalde sfeer neer te zetten, met deze vondsten. Met de info over de details en status van deze resten is een volle maag wel zo handig. De echte thrill-seekers komen zeker aan hun trekken.

Spanning en gruwel gaan synchroom

De echte spanningsmomenten komen in beeld als Henley een gevangenis gaat bezoeken. Je ziet het voor je gebeuren, het venijn en de spelletjes. Op 1 moment dacht ik aan Hannibal, die sluipende spanning, waar je kippenvel van krijgt.

Naast spanning is er ook de nodige gruwel in De puzzelman. De auteur neemt geen blad voor de mond als er een beschrijving moet volgen van ledematen, en de toedracht. Met alle "juicy" details er bij. Vandaar mijn vergelijking met Hannibal Lector. De politie kan er zelf ook niet altijd tegen, zo blijkt.

De weg naar de oplossing duurt lang. De plot als zijnde verhaallijn is mooi gedaan. Toch proefde ik een mate van voorspelbaarheid gedurende het boek. Een minder leuk puntje. Een soort van schaakset waarbij je weet wat je tegenstander zal gaan doen. 

Auteur Nadine Matheson, strafrechtelijk advocaat van beroep, heeft zich flink kunnen uitleven. met haar expertise en ervaring heeft ze het gruwelijke verhaal neergezet van De puzzelman. Een psychopaat die van een aantal mensen niets heel hield.

Conclusie

De puzzelman is spannend, veelzijdig en goed opgebouwd. Soms voorspelbaar met een spannend einde. Enkele personages worden goed uitgewerkt. Zeker met Henley en Remouter ga je ook een stukje mee in hun privéleven. Zo leef je als lezer met hen mee op zoek naar de Puzzelman. Echt mooi!

Waardering  4,5 sterren

Origineel verhaal, met soms voorspelbare vervolgstappen. Mogelijk is dit beter in deel 2.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie