Meisje 4.1.8. - Annette van Gelder & Eric Bankras

Recensie

Titel: Meisje 4.1.8.
Auteur: Annette & Eric Bankras
Uitgeverij: Palmslag
Pagina's: 119
Genre: Non-fictie/ waargebeurd
Uitgave: April 2021

Met dank aan uitgeverij Palmslag, voor dit indrukwekkende boek.
Ook al gingen we dit jaar maar 2 weken op vakantie, in plaats van 3, de tas met boeken ging mee. Inclusief de ereader, mocht het nodig zijn. Ook al kan ik heerlijk "verdwalen" in spannende thrillers, deze reis zaten er ook meeslepende en wat tragische verhalen bij. Zo las ik De stier, met thema huiselijk geweld en misbruik. In Meisje 4.1.8. zijn ook geweld en misbruik de thema's die voorkomen. Daarnaast is het waar gebeurd. Kijk mee.

De auteur(s)

Eric Bankras vindt zijn rust en inspiratie op het platteland. Maar werkt ook graag in de grote steden. Zijn interesse in de mensheid en wereld om hem heen inspireren en prikkelen zijn enthousiasme. Hij heeft een grote passie voor verhalen waarin gerechtigheid en het niet ontlopen van verantwoordelijkheid centraal staan. Hij schuwt de waarheid niet en heeft een beeldende schrijfstijl, waarbij hij de harde en pijnlijke wereld weergeeft. Zo ook bij Meisje 4.1.8. Samen met Annette vertelt hij dit waargebeurde verhaal.

Er zijn meerdere zulke verhalen, maar dit is mijn verhaal. Het verhaal en ik zijn verweven als één. Dit verhaal behelst mijn leven. 

Ik ben alleen nog niet de meester van mijn verhaal, nog niet. Door het nu te vertellen wil ik de baas over mijn verhaal worden en daarmee alsnog mijn vijand verslaan.

Het pijnlijke verhaal over meisje 4.1.8.

In Meisje 4.1.8. lezen we het verhaal van Annette, wat begint bij haar jeugd vanaf 1990. Veel zaken die gebeurt zijn, hebben haar beschadigd. Uiteindelijk komt ze in de klauwen terecht van een loverboy. De nachtmerrie van elke moeder.

Annette had vroeger altijd het idee dat ze niet welkom was. Haar broer en zus zijn flink wat ouder. Haar vader had een "bijzonder" beroep. Hij was erg streng. Moeder sprak niet veel, het leek alsof er niets bij haar binnenkwam. Er was weinig liefde, dat gevoel van een warme thuishaven ...dat ontbrak.

Stenen maken een huis, maar liefde een thuis.

Met die achtergrond in gedachte ontmoet Annette op 16-jatige leeftijd een mooie jongen met groene ogen. Haar vriendin zit met hem op MSN. Het hartje van Annette gaat direct sneller kloppen. Ze wordt blij bij wat ze ziet en wil hem zeker ontmoeten. Had ze dat maar niet gedaan. In de vertelperspectief van de ik-persoon vertelt Annette van Gelder haar verhaal. Auteur Eric Bankras -met een grote passie voor rechtvaardigheid & verantwoordelijkheid - heeft haar verhaal verwerkt in dit meeslepende boek.

Iedereen is een vrucht van zijn opvoeding

Het is goed beschreven in een fijne schrijfstijl. Neemt niet weg dat het thema "loverboys" soms te gruwelijk is. Maar zeker onder de aandacht moet blijven! Hoe gaat een loverboy te werk? En hoe kan het toch dat "jou/ Annette" dit overkomt? De opvoeding speelt een grote rol in hoe je opgroeit en wie je uiteindelijk wordt. Daarnaast doen de omgeving en vrienden ook nog een duit in het zakje. Waarom liet de vriendin van Annette die mooie jongen aan haar zien?  Allemaal vragen om antwoorden bij te zoeken.

Dit debuut van Eric Bankras leest heel prettig en zit goed in elkaar. Samen met Annette van Gelder geeft hij een realistische weergave van wat haar is overkomen. Een indrukwekkend verhaal.

Meisje 4.1.8. is een waargebeurd verhaal, vol harde randjes en grimmigheid. 

Waardering  4 sterren   

Mooi boek, indrukwekkend verhaal, ook wel gruwelijk. Met maar 119 bladzijdes. Dat had voor mij wel meer mogen zijn. Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie