Onder dezelfde sterrenhemel- Yoshi Yoshitani -De recensie

 Recensie

Titel: Onder dezelfde Sterrenhemel
Auteur: Yoshi Yoshitani
Uitgeverij: Pelckmans Uitgevers
Genre: jeugd 10-12 jaar/ volwassenen/ sprookjes
Uitgave: Januari 2021

Met dank aan de uitgeverij en NewCookCollective voor dit exemplaar


Beste lezers,

Sprookjes, wie houdt daar niet van. Denk aan Disney, de sprookjes van Grimm, en nog veel meer. Sprookjesverhalen nemen je helemaal mee naar verre landen en streken waar bijzondere mensen of dieren wonen. Zij maken allemaal mooi en soms ook trieste dingen mee, zoals het leven ook is. Gelukkig loopt het dan goed af en zijn de draken verslagen en de boeven ingerekend en de liefde bloeit heerlijk verder. Hoe mooi is dat?

Zo mooi is dit!

Yoshi Yoshitani is een illustrator uit California, een ware kunstenaar en is altijd geïnspireerd geweest door culturen, geschiedenissen, mythologieën en patronen van over de hele wereld. Ze gebruikt deze inspiratie om haar concepten en illustraties te voeden. Yoshi is momenteel gevestigd in Californië. Zij heeft gewerkt voor o.a.Walt Disney en maakt illustraties voor Comic Novels. 

Yoshi, de naam die mensen zullen herkennen als de groene dinosaurus uit de Mario-cart-game, was vroeger verlegen. Ze groeide op tussen 2 culturen, Japan en Amerika en bracht veel tijd door met tekenen en kunst. Door haar Japanse vader kwam ze in aanraking met de sprookjes van prinses Kaguya, via haar moeder las ze over assepoester. Voor Yoshi zijn verhalen de beste manier om elkaar beter te kunnen begrijpen. Zeker met 2 culturen die samenkomen in 1 gezin.

Lezers die vertrouwd zijn met tarotkaarten zullen bepaalde symbolen zoals bekers en zwaarden gaan herkennen. Yoshi vertelt, dat net als de tarotkaarten de sprookjes allemaal even belangrijk zijn, omdat ze inzicht geven in de menselijke kanten.

“Tenslotte slapen we allemaal onder dezelfde sterrenhemel” 

Mijn leeservaring

Wat mij direct opvalt bij het openmaken van de post is de mooie vormgeving. Het is een erg mooie hardcover met een prachtige tekening op de voorkant. Ik ken de kunstenaar zelf niet, maar ben wel geïnteresseerd in mooie tekeningen.  De sprookjesbundel heeft 78 bijzonder mooie verhalen, van stevig papier. Elk verhaal is voorzien van een prachtige sprookjesachtige tekening. Het zijn net kleine schilderijtjes. 

Sherazade van Duizend en een Nacht en meer moois

Het boek begint met een mooie inleiding. Yoshi vertelt over haar leven en haar mooie talent. De verzameling aan sprookjes is bedoeld als venster voor de verschillende culturen. Op deze manier brengt ze alles samen. Sommige sprookjes zijn nieuw en anderen niet. Daarna volgt een index van alle mooie sprookjesverhalen. Ik zal er 3 bespreken.

In Sherazade van Duizend en een nacht, lezen we over een sultan. Na zijn dood werd zijn rijk verdeeld over zijn twee zoons. Beide broers trouwen met beeldschone vrouwen. Een mooi begin voor een sprookje, maar helaas loopt het minder goed af. Gezien auteur Yoshi graag schrijft over sluwe personages (zie nawoord) heeft dit sprookje een mooi en zeer verrassend einde. Erg leuk.

Tam lin is een schots sprookje en tevens een van de favorieten van de auteur Yoshi. Het sprookje van Tam Lin gaat over Janet. Zij had een gewoonte om een kortere route te nemen door het bos. Maar of dit wel mocht? Dan ontmoet ze een knappe man, met alle gevolgen van dien. Tam Lin is een verhaal over een strijdbare jonge vrouw op zoek naar de liefde. Zeer bijzonder ook.

Dan lezen we de Legende van Hinemoa en Tutanekai. Lang geleden in Nieuw-Zeeland was er een machtig opperhoofd. Hij had een knappe dochter. Ze valt op een aantrekkelijke man. Het stamhoofd is hier niet blij mee. Een verhaal over liefde op afstand, die steeds dichterbij komt. Prachtig om te lezen!


prachtige illustraties sieren de pagina's 


Conclusie

De sprookjesbundel Onder dezelfde sterrenhemel is werkelijk een juweeltje voor je boekenkast. Om heerlijk in te bladeren, om voor te lezen, maar ook zeker om als volwassenen zelf te gaan lezen.  De illustraties zijn bijzonder mooi en zeer kleurrijk.

Wat mij opvalt is dat het geschikt is voor 10-12 jaar. Maar als je naar de inleiding kijkt, is deze intro zeker niet (alleen) voor jeugdige lezers geschreven. Het is vrij strak in taalgebruik.  

Waardering   5 sterren.

Voor zo een mooi boek kan ik alleen maar 5 sterren geven. Het is werkelijk prachtig en geeft mogelijk inspiratie om zelf verhalen te gaan schrijven of te gaan tekenen. Of mogelijk ga je meer illustraties opzoeken van de kunstenaar Yoshi!

Ik heb er van genoten! 

Onder dezelfde sterrenhemel is een verzameling bekend en minder bekende verhalen die door het cultuurverschil de mensen samen brengt. Een juweeltje! 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie