Instinct- Ivonne Wilken- De recensie

Recensie

Titel: Instinct
Auteur: Ivonne Wilken
Uitgeverij: Kabook 
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: April 2021

Met dank aan uitgeverij Kabook, voor dit vooruitlees-exemplaar!
Beste Lezers,

Spanning en sensatie, moord en mysterie, dit boek heeft het allemaal. En nog veel meer. We volgende dader en een liefdevolle vader in zijn zoektocht. Loopt dit goed af? Dat blijft natuurlijk een verrassing. Kijk je mee.

Het verhaal

Alex en Adana zijn een gelukkig stel. Dan raakt Adana zwanger, Het geluk is compleet. Ze krijgen een dochtertje Aishlin. Alex is apetrots op zijn beide vrouwen in zijn leven. Dan leest hij een bericht over een vermiste jongen. Hij is dood gevonden. Tegelijk moet hij denken aan zijn vriend, die onlangs zijn kindje moest verliezen aan een nare ziekte. Alex voelt zich machteloos tijdens zijn dagen als huisvader in combi met thuiswerken. Hij moet er veel aan denken en besluit tot actie over te gaan. Hij start een eigen onderzoek. Intussen gebeuren er meer en meer gruwelijkheden. HOE LOOPT DIT AF? 

Een instinct is dat goed of fout?

De thriller INSTINCT draait om een innerlijke roeping, een sterk gevoel, een soort stem die je roept. Als een magneet trekt het je aan.

Auteur Ivonne Wilken schrijft haar verhalen vanuit Tromso, Noorwegen. Dat belooft heel wat, want ik hou erg van scandi-thrillers. Met Criminologie, Antropologie, en journalistiek als achtergrond, schrijft ze psychologische thrillers en verhalen. Wilken is vooral geïnteresseerd in de beweegredenen van mensen en in het creëren van spanning. 

Deze 2 laatste items komen zeer goed tot uiting, door het gebruik van 2 verhaallijnen. Die van de dader, aangeduid met -T-,  en die van een liefdevolle vader, die Alex heet. Door de ontwikkelingen loopt de spanning steeds verder op. De wissel van hoofdstukken, de dader versus Alex geven een goede inkijk in het leven van beide personages. De achtergrond van de dader wordt echter meer belicht. Beide personages volgen hun innerlijke stem en kiezen hun pad. Of dit goed is, dat is de vraag.

Hobbelige weg naar de finish

Zoals in elk spannend verhaal, is er een bepaald verloop naar de finish. Auteur Ivonne Wilken kan het verhaal goed neerzetten. Haar expertise komt tot zijn recht, als het gaat om de dader, wat er in zijn hoofd mogelijk allemaal afspeelt en wat zijn motivaties zijn. Wat mij echter opviel  (naast het woordje "leiden" ivm Lijden. Zoals in pijn lijden.), is het taalgebruik. Het gaf voor mij een bumpy road to the finish. Ik struikelde over: precaire equilibrium, "wat een epifanie", overwinningsexclamatie, menselijke excrementen, omnipotentie, en "het licht penetreerde de duisternis.. Tenslotte bonkte de "cognitieve dissonantie" door mijn hoofd, en vond ik het niet meer prettig lezen.

Door dit alles vond ik de snelheid in het 2e deel wat vertragen. De grote climax kwam niet en meer vragen kwamen mijn brein binnen, die niet beantwoord werden. Het einde loopt ook anders dan verwacht. ik weet zeker dat veel lezers zullen smullen van deze versie.  Het is een mooi einde, maar zo anders dan ik verwachtte of mogelijk hoopte. Ook zo anders dan een scandi-thriller doet vermoeden.

Conclusie

Instinct is een mooie thriller, maar ook wel heftig en gruwelijk. Ivonne Wilken expert in Criminologie heeft er een soort Twilight Zone van gemaakt. Zo zit je in de wereld van de dader en zo in die van vader Alex. Zorg wel dat je niet teveel hebt gegeten, voordat je begint met lezen. Het is alleen voor sterke magen geschikt. Voor mij had het een tandje minder gemogen. Maar smaken verschillen.

Waardering: 3,5 sterren.

In begin dacht ik ohh, wauw! Dat gevoel liep wat terug, helaas. Het is een zeer mooie thriller, maar bevat ook gruweldingen. En moeilijke woorden waar je over kan struikelen. De echte Thrill-Seekers komen zeker aan hun trekken. Voor mij mag het een tandje minder, qua gruwel. Een scandi-thriller vind ik trager in de opbouw en minder expliciet dan deze.    

Instinct is zeer mooi qua opbouw, maar mag qua gruwel-details een beetje minder. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
  
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie